Παρασκευή 10/10: Παγκόσμια μέρα για την Ψυχική Υγεία:Μέρα αγώνα!

Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη, προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο "Περιβολάκι"

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008, Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση με διαμαρτυρία κάτω από το Υπουργείο Υγείας από τα Σωματεία Εργαζομένων σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας.

Για τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, για τους ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους, η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία δεν αποτελεί μια μέρα για ευχάριστες εξαγγελίες, αντίθετα πολύ φοβόμαστε ότι αποτελεί τον επικήδειο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

«να μπουν οι υπουργοί στα ψυχιατρεία…»

Στις 10 Οκτώβρη συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα και φώναξαν δυναμικά συνθήματα με παλμό και έντονο θυμό όπως

– «Να μπουν οι υπουργοί στα ψυχιατρεία για ν’ αναλάβουμε εμείς τα υπουργεία»,

– «άμα δε μπορείτε, να παραιτηθείτε»,

– «όχι άλλη κοροϊδία, δικαίωμα, ποιότητα στην ψυχική υγεία».

Για τη συνάντηση που ζητήσαμε στο Υπουργείο, μας απάντησαν ότι θα μπορούσαμε να συναντήσουμε μόνο την κα Τροχάνη (διευθύντρια στην ψυχική υγεία) αλλά εμείς διεκδικήσαμε να δούμε τον Υπουργό ή Υφυπουργό. Τελικά συναντήσαμε τον υφυπουργό, κο Κωνσταντόπουλο, αν και μας είπαν νωρίτερα ότι έλειπε, για να ακούσουμε πάλι τα ίδια: κατηγόρησε τις διοικήσεις των φορέων για κακοδιαχείριση, υπόσχοντας ότι θα δημιουργηθεί ελεγκτική επιτροπή που σε έξι μήνες θα διενεργήσει ελέγχους (θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη κινητοποίησή μας στις 17-7-08 είχε δεσμευτεί πως οι έλεγχοι θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη) ότι θα τιμωρούνται οι φορείς που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να πει κουβέντα για την χρηματοδότηση που οφείλει το Υπ. Υγείας, χωρίς να εγγυάται για το πότε θα φτάσουν χρήματα στις τσέπες των εργαζομένων που για πολλοστή φορά είναι απλήρωτοι για μήνες.

Μια από τα ίδια, λοιπόν! Ενώ η συζήτηση εξελισσόταν οι εργαζόμενοι ήταν φανερό πως δεν περίμεναν να ακούσουν κάτι το ενθαρρυντικό από την ηγεσία του Υπουργείου.

Κλιμάκωση

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των αγώνων μας μια και από το διάλογο δεν είδαμε να προκύπτει κάτι το θετικό. Οι προτάσεις που έκανε το Σωματείο των Εργαζομένων στο Περιβολάκι όπως είχε συζητηθεί στη Γενική μας συνέλευση (7-10-08) έγιναν αποδεκτές από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα αποφασίσαμε:

· να οργανώσουμε πανελλαδική κινητοποίηση μια συγκεκριμένη ημέρα στο επόμενο 20ήμερο με συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν δομές ψυχικής υγείας, ενημερώνοντας την ευρύτερη κοινωνία για την τραγική κατάσταση της ψυχικής υγείας

· να συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 21 Οκτώβρη και συμμετοχή των εργαζομένων της ψυχικής υγείας σε ενιαία μπλοκ ανά πόλη

· να κηρύξουμε 48ωρη απεργία με στήσιμο σκηνών κάτω από το Υπουργείο Υγείας με διανυκτεύρευσή μας εκεί

Μετά από όλα αυτά θα πρέπει να συναντηθούμε για να αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

Υποκρισία και ψέματα

Αποφασίσαμε, επίσης, να πάμε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην εκδήλωση-γιορτή που οργάνωνε η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων, για να μοιράσουμε την ανακοίνωσή μας, να ανοίξουμε τα πανό μας και να ενημερώσουμε για την πραγματική κατάσταση της ψυχικής υγείας.

Πράγματι πήγαμε εκεί εργαζόμενοι από διάφορες δομές και χωρίς να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων ήρθε και ο κος Κωνσταντόπουλος για να χαιρετίσει την εκδήλωση. Άρχισε το λόγο του με λόγια υποκριτικά για την προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία κ.α αλλά δεν τον αφήσαμε να συνεχίσει ανενόχλητος. Φωνάζαμε για τους μήνες που είμαστε απλήρωτοι, για την υποχρηματοδότηση, για τον κίνδυνο να κλείσουν δομές, για την αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας. Ο Υφυπουργός μη μπορώντας να διαβάσει το υπόλοιπο του λόγου του, απαντούσε τάχα στις προκλήσεις μας με πολλά ψέματα: είπε πως το πρωί στο Υπ. Υγ. τα βρήκαμε και τα συμφωνήσαμε, πως εμείς που βρισκόμασταν εκεί ήμασταν μια μειοψηφία που είχε πολιτικές σκοπιμότητες και πως η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ευχαριστημένοι κ.α. Έσπευσε να τον στηρίξει διάσημος ψυχίατρος, ο οποίος μας είπε πως δεν έχουμε δικαίωμα να υβρίζουμε τον Υπουργό (του λέγαμε πως ψεύδεται, αυτό εννοούσε ύβρη) πως ήταν ανέντιμο αυτό που κάναμε. Πόσο θράσος πρέπει να έχει κανείς για να κατηγορήσει εμάς που εργαζόμαστε απλήρωτοι φροντίζοντας τους ψυχικά ασθενείς, εμάς που σηκώνουμε χρόνια τώρα την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στις πλάτες μας, και να αθωώνει αυτούς που αθετούν τις δεσμεύσεις τους, που εγκαταλείπουν τους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας μας;

Να προετοιμαστούμε για σκληρό αγώνα

Επειδή είναι ένας δύσκολος αγώνας, ας μην περιμένουμε εύκολες και γρήγορες λύσεις για να μην απογοητευτούμε. Ας μην περιμένουμε να προκύψει κάτι από το διάλογο με το Υπουργείο Υγείας, γιατί απλά δεν κάνει διάλογο, παρά «ροκανίζει» το χρόνο με το να υπόσχεται στους εργαζόμενους πράγματα τα οποία ξέρει ότι δεν πρόκειται να τους παρέχει, γιατί έως τώρα για ό,τι δεσμεύτηκε δεν το υλοποίησε, γιατί ποτέ δεν έχει απαντήσει στις καίριες ερωτήσεις μας. Ας προετοιμαστούμε για συντονισμένες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις που θα οργανώνουμε με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, δεν έχουμε άλλο τρόπο, δεν έχουμε άλλα μέσα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα