Η στάση που έχει κρατήσει η εκκλησία –με την ανοχή της Κυβέρνησης– απέναντι στην πανδημία είναι τουλάχιστον προκλητική, αν όχι εγκληματική. Ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, η επίμονη άρνησή τους να σταματήσουν τη «θεία κοινωνία» και οι μετέπειτα διαμαρτυρίες των ιερέων και των Μητροπολιτών να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, έχουν παίξει τον δικό τους, σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού. Και ενώ πολλοί ανάμεσά τους νόσησαν από τον κορονοϊό και δέχτηκαν περίθαλψη στα νοσοκομεία που έχουν φτάσει στα όριά τους, δε φαίνεται να έβαλαν μυαλό ή τουλάχιστον να απέκτησαν την ελάχιστη συνείδηση και ευαισθησία που απαιτείται ώστε να θελήσουν να προστατεύσουν το ποίμνιό τους από την πανδημία.
Είναι πολλά τα λεφτά
Αντιθέτως, είναι «κοινό μυστικό» πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας, διάφοροι παπάδες ανοίγουν στα κρυφά τις εκκλησίες για λειτουργία, για κάποιους πιστούς, οι οποίοι μάλιστα κοινωνούν!
Κάτι τέτοιο συνέβη και σε μία εκκλησία στο Κορωπί, που λειτούργησε στα κρυφά την Κυριακή, όμως μετά από καταγγελία, η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 1.500 ευρώ στον ναό και 300 ευρώ στη νεωκόρο. Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Μεσογαίας σε σχέση με το πρόστιμο στον ναό, είναι αποκαλυπτική για τις προτεραιότητες των παπάδων:
«Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζόμενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί… Εκεί φτάσαμε.»
Εκεί ακριβώς φτάσαμε!
Μία από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις, η Εκκλησία, να «εκβιάζει» συνειδήσεις, λέγοντας πως τα πρόστιμα θα πληρωθούν από το «φιλόπτωχο ταμείο» και όχι από τις δικές τους –παραγεμισμένες– τσέπες! Φτάσαμε στο σημείο να μας εκβιάζουν, πως αν δεν τους αφήσουμε να διασπείρουν τον κορονοϊό ανενόχλητοι, θα την πληρώσουν όσοι ωφελούνται από το φιλόπτωχο ταμείο, ταμείο που προφανώς όσα χρήματα έχει μαζέψει, προέρχονται από δωρεές πιστών και όχι από τους ίδιους τους παπάδες! Γιατί, όλα κι όλα, καλή η πίστη, καλό το «κρυφό σχολειό» που παίζουν διάφοροι ναοί κάθε Κυριακή, αλλά δε θα την πληρώσουν και οι παπάδες επειδή κάποιος «αμαρτωλός» τους κατήγγειλε!
Τελικά όμως, με έναν άμεσο τρόπο ο Μητροπολίτης έρχεται να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λόγους για τους οποίους οι παπάδες έχουν ενοχληθεί τόσο πολύ με το κλείσιμο των ναών.
Είναι η αγάπη για τους πιστούς που δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον Θεό; Είναι η καταραμένη η καραντίνα, που τους έχει κλείσει στα σπίτια τους και δεν αντέχουν πια στους 4 τοίχους; Μήπως είναι ο φόβος πως αν οι εκκλησίες παραμείνουν κλειστές για πολύ καιρό, θα έχουν προβλήματα στη συντήρησή τους; Όχι! Τίποτα από αυτά! Ο λόγος είναι «ιερός», ίσως το ισχυρότερο από όλα τα κίνητρα. Είναι τα –πολλά– λεφτά που αφήνουν οι πιστοί μετά από κάθε λειτουργία.
Οι φτωχοί πληρώνουν τις συνέπειες
Πέρα όμως από την κυνική και εξοργιστική δήλωση του Μητροπολίτη για το ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο στον ναό, η αλήθεια είναι πως οι φτωχοί πληρώνουν και με άλλους τρόπους την απληστία της Εκκλησίας. Γιατί, η «θεία κοινωνία», η απαγόρευση μάσκας εντός των ναών, ο συνωστισμός στη λειτουργία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κλπ συντελούν στη μετάδοση του ιού.
Και όσοι από τους Μητροπολίτες βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, όπως είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, θα βρουν άμεσα μία θέση στην εντατική, σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης κλπ. Όμως, με ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, ισχύει το ίδιο και για όλη την υπόλοιπη κοινωνία που θα νοσήσει; Ισχύει για τους πιο φτωχούς, που δεν θεωρούνται εξίσου «σημαντικοί» με τον κάθε Μητροπολίτη;
Να μπει ένα τέλος στην υποκρισία της εκκλησίας!
Τελικά, από την αρχή της πανδημίας, έγινε απόλυτα καθαρό πως η εκκλησία έχει περίσσιο θράσος και ελάχιστη ευαισθησία απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Όταν οι παπάδες ζητούσαν από τους πιστούς να βγάλουν τις μάσκες πριν μπουν στους ναούς, μαζί κατέβαζαν και τη δική τους μάσκα, της φιλευσπλαχνίας και της αγάπης για τον κόσμο. Και είναι σημαντικό, ανεξάρτητα από την πίστη ή τη μη πίστη του καθενός, να απαιτήσουμε να μπει ένα τέλος στην εγκληματική στάση της εκκλησίας, που κινείται με βάση προσωπικά και οικονομικά οφέλη, ερχόμενη τελικά σε ρήξη με όσα θεωρητικά πρεσβεύει.