Πάνω από 2.000 στο πανβολιώτικο συλλαλητήριο την Τετάρτη 28/9!

Γιάννος Νικολάου
Βόλος
 

Μια απ’ τις πιο μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Βόλο. Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στις 7.00 το απόγευμα στην παραλία της πόλης και στη συνέχεια διαδήλωσαν με πορεία στους κεντρικούς δρόμους ενάντια στις συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικα και ειδικά ενάντια στα χαράτσια.

Το συλλαλητήριο είχε καλεστεί από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και από πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων όπως το σωματείο εργαζομένων της ΚΟΝΤΙ1. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι «αγανακτισμένοι» του Βόλου, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η πραγματικά πολύ μαζική συμμετοχή αντανακλά την οργή του κόσμου ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης αλλά και την διάθεση για αγώνα . Δείχνει ότι το κίνημα αναζητά τον τρόπο να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική αλλά και την ίδια την κυβέρνηση. Επίσης είναι ενδεικτικό της μαζικής διάθεσης για άρνηση πληρωμής στα χαράτσια.

Για τη στάση του ΕΚΒ

Όμως τα συλλαλητήρια, όσο μαζικά και αν είναι, δεν αρκούν για να σταματήσουν την επίθεση και να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Ούτε μπορούν να σταματήσουν τις απολύσεις και τα λουκέτα που έχουν γίνει μαζικό φαινόμενο στην περιοχή. Σαν «Ξ» υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι τοπικές κινητοποιήσεις μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, εφόσον γίνουν με σωστή προετοιμασία και αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου δράσης (βλ. Προκήρυξη του Ξ για την πανβολιώτικη απεργία στις 20/1/11)

Με ποιο πολιτικό πρόγραμμα και ποιο πρόγραμμα πάλης;

Για να καταφέρουμε να σταματήσουμε την κυβέρνηση, την τρόικα και τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δράσης με κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια (και όχι 24ωρες «τουφεκιές στον αέρα») και μια πολιτική πρόταση που να μην περιορίζεται στην πτώση της κυβέρνησης και τη φυγή της τρόικα, αλλά να δίνει πραγματική απάντηση στην κρίση και να αποτελεί εναλλατική πρόταση για την κοινωνία.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως έχουμε περιγράψει σε πολλά μας κείμενα, πρέπει να περιλαμβάνει:

  • την παύση πληρωμών του χρέους και τη διαγραφή του
  • την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων
  • τον εργατικό/κοινωνικό έλεγχο και διαχείρηση (για να μην υπάρχει η σημερινή εικόνα του δημοσίου)
  • τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και της παραγωγής στην υπηρεσία των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου
  • την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την πάλη για το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου και η ηγεσία του ελληνικού εργατικού κινήματος σήμερα βρίσκεται προφανώς μίλια μακριά από ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ούτε καν στα λόγια δεν μιλάνε για την ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης… Και φυσικά δεν οργανώνουν τις κινητοποιήσεις που είναι απαραίτητες για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε απεργίες, συντονισμένες και με διάρκεια.

Το «Ξ» συμμετείχε και παρέμβηκε με το υλικό του στη χθεσινή κινητοποίηση προσπαθώντας να βάλει αυτές τις θέσεις στο κίνημα, έτσι ώστε οι επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις να μη γίνουν απλά «για την τιμή των όπλων», αλλά να αποτελέσουν ακόμα ένα βήμα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

________________________

1 Εργοστάσιο που έβαλε πρόσφατα «λουκέτο» αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα