Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση στις 10/1: επιστολή 40 σωματείων στον πρωθυπουργό

Τη Δευτέρα 10/1, δεκάδες σωματεία εργαζομένων στον χώρο των τεχνών, καλούν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που με πρόσχημα την πανδημία χτυπούν τον κλάδο, περιορίζοντας δραστικά τις καλλιτέχνες εκδηλώσεις. Την ώρα που δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας που βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα σχολεία όπως ακριβώς λειτουργούσαν και πριν από την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων και ενώ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να περιοριστεί η μετάδοση σε χώρους που γεμίζουν ασφυκτικά, όπως τα ΜΜΜ, το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι ενάντια στους εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή 40 σωματείων του χώρου προς τον πρωθυπουργό.

Πανκαλλιτεχνικό Συλλαλητήριο
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, ώρα 12.00
Συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία στο Σύνταγμα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, που για μία ακόμη φορά περιορίζονται στην απαγόρευση της μουσικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται ο Πολιτισμός και οι χώροι ψυχαγωγίας ως εστίες υπερμετάδοσης της Πανδημίας. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας, τα μόνα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της κοινωνικής ζωής.

Εξηγήστε μας,

Γιατί ενώ η διάδοση του Covid είναι τεράστια το μόνο μέτρο που παίρνει η Κυβέρνησή σας είναι η απαγόρευση της μουσικής και όχι η πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ ή η ρύθμιση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Και ενώ ζητάει από εμάς τους εργαζόμενους στον πολιτισμό να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας, σηκώνοντας το βάρος της πανδημίας, η ίδια δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα, 2 χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Αν και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδηλώσεων γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι δική μας υπαιτιότητα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ για αυτές, είτε πρόκειται για Φεστιβάλ, είτε για εορταστικές εκδηλώσεις, είτε για μεμονωμένες εκδηλώσεις τοπικής αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικές. Τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες είναι πάντα ελλιπέστατα, αν όχι ανύπαρκτα. Η Κυβέρνηση επιδοτεί αναδρομικά τις θεατρικές & μουσικές σκηνές και για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, ενώ-την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να επιδοτηθούν και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, σταματώντας-και πάρα τις επίμονες διεκδικήσεις μας-τις αποζημιώσεις του Mητρώου Καλλιτεχνών τον Ιούλιο του 2021!!! Συγχρόνως, τα οριζόντια κριτήρια επιδότησης με βάση τις θέσεις, δίνουν τα πολλά στους μεγάλους και ψίχουλα για τους μικρούς, σπρώχνοντάς τους πιο γρήγορα στο κλείσιμο. Από την αρχή του καλοκαιριού, επιβάλλονται συνεχόμενα τοπικά lockdown για τους χώρους μουσικής, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν ακόμα και την ηχογραφημένη μουσική τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αποζημίωση για τους μήνες Αύγουστο μέχρι και Δεκέμβριο. Σήμερα έχουμε καθολική απαγόρευση την μουσικής, με εκατοντάδες ακυρωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις και με την πενιχρή αποζημίωση που εξαγγέλθηκε μόνο για τον Ιανουάριο, να ισχύει μόνο για συγκεκριμένους κωδικούς, αφήνοντας εκτός χιλιάδες συναδέλφους. Και φυσικά, δεν πλήττεται μόνο η μουσική, αλλά όλος ο Πολιτισμός, αφού ακόμα και οι μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις που δεν έχουν απαγορευτεί, αναγκάζονται να σταματήσουν, είτε λόγω κρουσμάτων στους εργαζόμενους είτε λόγω χαμηλής προσέλευσης κοινού.

Η γεωμετρική άνοδος των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες μας έφερε αντιμέτωπους με ένα πρόσθετο ζήτημα. Οι εργαζόμενοι στη λογική της ατομικής ευθύνης υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν οικονομικά με το κόστος των τεστ, όταν υπάρχει κρούσμα στους χώρους εργασίας. Οι δημόσιες δομές, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, δεν επαρκούν  για να αντιμετωπίσουν τέτοιο όγκο εργασίας, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πληρώσουμε ακόμα περισσότερα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, οι οποίες αφέθηκαν ανεξέλεγκτες να μετατρέψουν την ανάγκη σε ευκαιρία πλουτισμού. Ένα ασαφές πλαίσιο από τον ΕΟΔΥ καθιστά δύσκολη ακόμα και την υπαγωγή των νοσούντων στο καθεστώς αναρρωτικής άδειας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους τίθενται αναγκαστικά σε αργία, καθώς η παράσταση στην οποία παίζουν, “κατεβαίνει” προσωρινά λόγω συρροής κρουσμάτων. Μια κατάσταση που, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. 

Σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο και με το κύμα ακρίβειας να μεγαλώνει καθημερινά δεν πρόκειται να σωπάσουμε. Συνεχίζουμε, αντιστεκόμαστε, υπερασπιζόμαστε την υγεία και την αξιοπρέπειά μας και απαιτούμε:

Μέτρα στήριξης:

 • Δυνατότητα σε όλους του χώρους να μπαίνουν – για όσο διάστημα απαιτείται – σε καθεστώς αναστολής ως “πληττόμενες επιχειρήσεις”, σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων (ανάλογα με τις καλλιτεχνικές ανάγκες κάθε παραγωγής), ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που νοσούν, αλλά και αυτοί που δεν νοσούν και τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων. 
 • Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2021 και έπειτα, καθώς ποτέ ως τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος (διαχωρισμοί κοινού, αποκλεισμός μη εμβολιασμένων θεατών, ποσοστώσεις πληρότητας, γενικευμένος φόβος κοινού, αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας για τις παραγωγές, απαγόρευση παραστάσεων για σχολεία, τοπικά lockdown, πρόσφατες ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων).
 • Επιδότηση ενοικίου μαζί με τις μονομερείς δηλώσεις μέσω του Μητρώου. Προστατευτικό πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας και επιδότηση για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών. Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.
 • Άμεσα μέτρα στήριξης των δημιουργών και ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού. Από το Μάρτιο του 2020 ως τώρα, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με εχθρότητα από το κράτος.
 • Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορέσει να υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας καθώς και καταβολή των Δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.
 • Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης.
 • Αποζημίωση στις καθηγήτριες και καθηγητές καλλιτεχνικών σχολών (ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού, δραματικές, ερασιτεχνικές σχολές χορού και θεάτρου, ωδεία, πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι δημοτικών χορών)για όσο διάστημα χρειάζεται να βρίσκονται σε καραντίνα λόγω ασθένειας ή κλείσει η σχολή ή ο φορέας λόγω κρουσμάτων.
 • Αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση νόσησης, για όλο το διάστημα της καραντίνας χωρίς να ζητείται από τον εργαζόμενο η αναπλήρωση των ημερών ασθένειας και καραντίνας.
 • Επίλυση όλων των ζητημάτων και λαθών σε ΚΑΔ των ενσήμων για το Εποχικό Επίδομα του ΟΑΕΔ.
 • Να ανοίξουν και να μας κοινοποιηθούν άμεσα, όλα τα στοιχεία του Εργάνη σε βάθος 4ετίας, που αφορούν τους κλάδους μας, ούτως ώστε να έχουμε συγκριτικά μεγέθη σε σχέση με τις εισροές και εκροές όλων των συμβάσεων εργασίας, ορισμένου και αορίστου χρόνου. Αυτό θα καταδείξει την κατακόρυφη πτώση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στον κλάδο των μουσικών και τεχνικών, αλλά και σε όλο το θέαμα ακρόαμα.

Απαιτούμε:

 • Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες για να διασφαλιστεί η υγεία μας. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους.
 • Επιπλέον Rapid test πριν από κάθε παράσταση.
 • Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας με επιτάξεις ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
 • Μέτρα αποσυμφόρησης για τα ΜΜΜ και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα του 5ου κύματος της πανδημίας, οργανωνόμαστε, αντιστεκόμαστε και θα είμαστε για ακόμα μια φορά στο δρόμο. Με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και την ασφάλειά μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οργανώνουμε Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση στο Σύνταγμα στις 10 Ιανουάριου 2022, για να σας επιδώσουμε τα αιτήματά μας όλοι μαζί.

Η πανδημία μάς έκλεισε μέσα.

Η κυβέρνηση μάς βγάζει στο δρόμο.

Πανκαλλιτεχνικό Συλλαλητήριο
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, ώρα 12.00
Συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία στο Σύνταγμα

Πανελλήνια Ομοσπονδία ΘεάματοςΑκροάματος

Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ

Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕπαγγελματιώνΜουσικών

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Σωματείο Ελλήνων ΤεχνικώνΘεάτρου

Ένωση ΤεχνικώνΕλληνικούΚινηματογράφουΤηλεόρασης Ο.Τ.

Ένωση ΤραγουδιστώνΕλλάδας

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Σωματείο Μουσικών Ν. Σερρών

Ένωση ΛυρικώνΠρωταγωνιστώνΕλλάδας

Σωματείο ΕπαγγελματιώνΜουσικώνΔυτικής Ελλάδας

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου

Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού & Λοιπού ΠροσωπικούΕθνικής Λυρικής Σκηνής

Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. Πάσης ΦύσεωςΠροσωπικού

Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού

Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις

Σωματείο Εργαζομένων της Εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό

Σωματείο ΚαθηγητώνΧορού

Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα & στον Πολιτισμό Περιφέρειας Αττικής

Σύλλογος ΜουσικώνΒορείου Ελλάδος

Ένωση Κινηματογραφιστών Βόρειας Ελλάδας

Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Πανελλήνια Ένωση Δασκάλων Δημοτικού Χορού

Σωματείο ΕπαγγελματιώνΜουσικώνΝαυπάκτου «Ο Ορφέας»

ΣύνδεσμοςΜουσικώνΑθηνών – Πειραιώς «Η Αλληλοβοήθεια»

ΣύνδεσμοςΕπαγγελματιώνΜουσικώνΚέρκυρας

ΡοδιακόςΣύλλογοςΜουσικών

Σωματείο ΜουσικώνΛέσβου

ΣύνδεσμοςΜουσικώνΑρκαδίας«Ο Αρίων»

Σωματείο Λαϊκών Ασμάτων Ιωαννίνων «Η Αλληλοβοήθεια»

Πανθεσσαλική ΈνωσηΕπαγγελματιώνΜουσικών

Σωματείο Επαγγελματιών ΜουσικώνΑθηνώνκαι Περιχώρων«Ο Αρίων»

Σωματείο Επαγγελματιών ΜουσικώνΘεσσαλίας«Ο Απόλλων»

Σωματείο Επαγγελματιών ΜουσικώνΧίου

Σωματείο Επαγγελματιών ΜουσικώνΠάτρας«Ο Δαυίδ»

Σωματείο Επαγγελματιών ΜουσικώνΜεσσηνίας «Η Αλληλοβοήθεια»

Σωματείο Επαγγελματιών ΜουσικώνΛαμίας«Ο Αθανάσιος Διάκος»

ΈνωσηΤεχνικώνΙδιωτικής ΤηλεόρασηςΑττικής«Ευλάλως»

ΈνωσηΔικαιούχων Συγγενικών Δικαιωμάτων Ερμηνευτών & ΠαραγωγώνΕλλάδος

Σύλλογος ΚουκλοπαιχτώνΕλληνικού Κεντρικού Κουκλοθεάτρου UNIMA Ελλάς

Σωματείο Επαγγελματιών Βοηθητικών Ηθοποιών

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης (Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ)

Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών

Ένωση Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων

Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα