Πανευρωπαϊκή συνάντηση της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (C.W.I.)

Το ετήσιο «Καλοκαιρινό Σχολείο» της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI) διεξήχθη φέτος από 31 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου στο Βέλγιο, στη Γάνδη. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας αντιπροσωπείες από 20 περίπου ευρωπαϊκά τμήματα της CWI συγκεντρώθηκαν ώστε να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες στα ζητήματα που αφορούν τη παγκόσμια εργατική τάξη, σε μαρξιστικά θεωρητικά θέματα αλλά και το σημαντικότερο στις μεθόδους αντίστασης στη λαίλαπα του καπιταλισμού και το χτίσιμο σοσιαλιστικής, επαναστατικής προοπτικής στη νεολαία και τους εργαζόμενους διεθνώς.

Υπήρξαν συζητήσεις γύρω από τις διεθνείς συγκρούσεις και την προοπτική ειρήνης μέσω μιας σοσιαλιστικής εναλλακτικής, η εξέταση της ταξικής πάλης στην Ευρώπη και του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, καθώς και το χτίσιμο επαναστατικών κομμάτων και της CWI.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι μικρότερες επιτροπές – συζητήσεις που καταπιάστηκαν με ζητήματα όπως οι προοπτικές ταξικών αγώνων στη Κίνα (όπου και η CWI παίζει πρωτοπόρο ρόλο), η κρίση στη Μέση Ανατολή, η εξεγερμένη ήπειρος της Λατινικής Αμερικής, η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία και η καταλήστευση της Αφρικής. Επιπλέον υπήρξαν εργαστήρια συζητήσεων για το γυναικείο ζήτημα, το νεολαιϊστικο κίνημα, την παγκόσμια καταστροφή του περιβάλλοντος και οι δεσμοί με τη παγκόσμια οικονομία, την άνθιση του ρατσισμού και της ακροδεξιάς στα πλαίσια της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, και τέλος τη μαρξιστική ανάλυση για το φαινόμενο των θρησκειών στη παγκόσμια κοινωνία.

Αν και είναι αδύνατον να καταπιαστεί κανείς με όλη τη θεματολογία των αδιεξόδων του καπιταλισμού, της ταξικής πάλης ή του σοσιαλισμού σαν προοπτική μέσα σε μία εβδομάδα, το πολυτιμότερο συμπέρασμα που αποκομμίζουν όλοι όσοι παρίστανται σε μία τέτοια διοργάνωση είναι η ουσιαστική κατανόηση της σημασίας που έχει ο διεθνισμός, δηλαδή η διεθνής δράση, συντονισμός και αλληλεγγύη στη προσπάθεια αλλά και στο εφικτό ενός καλύτερου μέλλοντος για την παγκόσμια ανθρώπινη κοινωνία μέσω του σοσιαλισμού.

Πέτρος Τζομάκας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα