Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Λεφτά για σεκιουριτάδες υπάρχουν! Για καθαριότητα και φωτισμό, όχι!

Ειρήνη Πλουμπίδη,
«Ξεκίνημα» Ζωγράφου

 

1.923.955 € κοστίζει το συμβόλαιο που έχει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ με την ιδιωτική εταιρία ISS SECURITY A.E για τη «φύλαξη» των κτηρίων του ΕΚΠΑ για δυο χρόνια. Πρόθεση της Συγκλήτου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ είναι οι σεκιουριτάδες να «επεκταθούν» σταδιακά σε όλο το ΕΚΠΑ, δηλαδή σε όλη την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, στην Νομική, τη Γυμναστική Ακαδημία κοκ.

Εξάλλου τα χρήματα που έχει συνολικά προϋπολογίσει η Πρυτανεία για τη φύλαξη του ΕΚΠΑ μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 3.4 εκ €.

Την ίδια στιγμή που η Σύγκλητος ενέκρινε 3.4 εκ € για σεκιουριτάδες, οι περισσότερες σχολές της πανεπιστημιούπολης δεν είχαν υπηρεσίες καθαριότητας.

Για την καθαριότητα ούτε ένα ευρώ!

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε τη σύναψη σύμβασης με την ISS SECURITY τον Ιούνιο και προχώρησε στην υλοποίηση της. Η σύμβαση με την εταιρία[*] που είχε αναλάβει την καθαριότητα των κτηρίων του ΕΚΠΑ είχε λήξει από τον Μάιο. Όμως η Σύγκλητος δεν θεώρησε το ζήτημα εξίσου επείγον με την πρόσληψη σεκιουριτάδων και έτσι τα κτήρια της Πανεπιστημιούπολης έμειναν χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, λόγω «της μείωσης των κονδυλιών» και της «έλλειψης χρημάτων» – αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία!

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που κυριαρχεί σε μια σειρά σχολές της Πανεπιστημιούπολης: Στο Φυσικό, οι φοιτητές διασχίζουν βουνά από σκουπίδια για να πάνε στα μαθήματά τους, ενώ οι τουαλέτες δεν πλησιάζονται!

Στο Βιολογικό, τα εργαστήρια και οι τουαλέτες καθαρίζονται σε βάρδιες από κάποιους καθηγητές και το προσωπικό των εργαστηρίων!

Στη Φιλοσοφική, μετά από «παράκληση» του κ. Φορτσάκη, μπήκαν συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων (στις 19 και 20 Οκτώβρη) και έβγαλαν 5,5 τόνους σκουπίδια!

Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Φωτισμός – μια άχρηστη πολυτέλεια

Παράλληλα, όταν δύει ο ήλιος το μεγαλύτερο μέρος της Πανεπιστημιούπολης βυθίζεται στο απόλυτο σκοτάδι. Εδώ και μήνες, τα περισσότερα φώτα των δρόμων της πανεπιστημιούπολης έχουν καταργηθεί/σβήσει.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Πρόθεση της κυβέρνησης και του νέου Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκη, είναι οι σεκιουριτάδες να κάνουν face control στα πανεπιστήμια, ελέγχοντας τα στοιχεία όποιου μπαίνει και απαγορεύοντας την είσοδο σε όποιον θεωρούν ότι «δεν έχει δουλειά» στις σχολές.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι της στα πανεπιστήμια, προσπαθούν να φτιάξουν μια πανεπιστημιακή αστυνομία την οποία να χρησιμοποιούν ενάντια στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Επίσης με τον έλεγχο του ποιος μπαίνει και βγαίνει στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει το χαρακτήρα που έχουν ως δημόσιοι χώροι, ως χώροι πολιτικοποίησης της νεολαίας και χώροι ανάπτυξης κινημάτων.

Ενάντια στην αστυνόμευση του ΕΚΠΑ κινητοποιούνται μέχρι στιγμής ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, αρκετοί φοιτητές, ενώ σε μια από τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εξόργισε την κυβέρνηση και τον νέο Πρύτανη.

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις αυτές ο Θ. Φορτσάκης είπε:

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος για να βάζεις μεγάφωνα και να φωνάζεις το βράδυ συνθήματα»

Αλήθεια κ. Φορτσάκη, το ‘ 73 τις μέρες της Νομικής και του Πολυτεχνείου με ποια πλευρά ήσασταν; Με τους πομπούς, τα μεγάφωνα και τα συνθήματα από μέσα ή με την αστυνομία και τα τανκς απέξω;

__________________________
[*] Να σημειώσουμε ότι η καθαριότητα ήταν από τους πρώτους τομείς που ιδιωτικοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια – πάντα με το επιχείρημα της εξοικονόμησης χρημάτων. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας οδήγησε στο να μην θεωρείται η καθαριότητα απόλυτα βασική και δεδομένη υπηρεσία, αλλά υπηρεσία που μπορεί να κόβεται και να «μένει πίσω» όποτε «δεν υπάρχουν χρήματα» ή όποτε η Σύγκλητος έχει άλλες προτεραιότητες.
Την ίδια στιγμή η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε πολύ μικρότερους μισθούς για τις καθαρίστριες, μεγάλες καθυστερήσεις μισθών (στο ΕΚΠΑ η τελευταία εταιρεία που είχε την καθαριότητα είχε τις υπαλλήλους της απλήρωτες για 7 μήνες!) και βέβαια ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και πολύ χειρότερες συνθήκες εργασίας. 
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής