Array

Πανεπιστήμιο Αθηνών: οι καθαρίστριες αναγκάζουν τον εργολάβο να πληρώσει τα δεδουλευμένα!

Της Αρετής Δήμου

Τη Δευτέρα (1/4) οι καθαρίστριες που εργάζονται στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων 4 μηνών.

Οι συγκεκριμένες εργαζόμενες δουλεύουν στην εταιρία ΑΛΦΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ και δεν είναι η πρώτη φορά που η καθυστέρηση των δεδουλευμένων φτάνει και ξεπερνάει το τετράμηνο. Σημειωτέον ότι η ΑΛΦΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ και ο κύριος Σημαιοτάτος, εκτός από το Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει έργο και για άλλους δημόσιους φορείς, όπως π.χ. το νοσοκομείο ΚΑΤ και το Ασκληπιείο της Βούλας. Ακολουθεί την ίδια τακτική και με τις εκεί εργαζόμενες, οι οποίες έχουν καταγγείλει εκτός των άλλων ότι ενώ η αμοιβή που παίρνουν είναι από 300-400 ευρώ, τις βάζει να υπογράφουν για τα διπλά.

Οι 25 καθαρίστριες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου τους (ΠΕΚΟΠ) την Τρίτη το πρωί συγκεντρώθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου, αρνούμενες να εργαστούν, υλοποιώντας έτσι την απόφασή τους για επίσχεση εργασίας.

Μετά από αρκετή ώρα, στο χώρο έφτασε και ο εργολάβος, ο οποίος με απειλές και διάφορα τεχνάσματα, και επικαλούμενος την ορκωμοσία φοιτητών που θα γίνονταν εκείνη την ημέρα έπεισε τις εργαζόμενες να μπουν και να εργαστούν. Τους υποσχέθηκε δε, ότι την ίδια μέρα θα τους κατέβαλε το οφειλόμενο ποσό. Στη συνέχεια ακολούθησε το θέατρο του παραλόγου και ένας απίστευτος εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων. Προκείμενου να «ροκανίσει» το χρόνο και να αποφύγει την καταγγελία σε βάρος του στο υπουργείο, άρχισε τα ψέματα. Στην αρχή «δεν είχε όλα τα χρήματα», στη συνέχεια «δεν είχε υπογράψει ο Πρύτανης», ο οποίος βρισκόταν σε συνάντηση στο υπουργείο παιδείας…κλπ.

Δύο από τις εργαζόμενες που έχει χρίσει ως επιστάτριες, άλλοτε με απειλές και άλλοτε τάζοντας διάφορα σε κάποιες από τις εργαζόμενες, τις προέτρεπαν να σταματήσουν τη διαμαρτυρία και να πάνε σπίτια τους, λέγοντας ότι το θέμα τους σήμερα – αύριο θα τακτοποιηθεί. Κάποιες από φόβο ή από άγνοια το έκαναν. Παρόλα αυτά, οι μισές περίπου εργαζόμενες παρέμειναν, υπέγραψαν εκ νέου έγγραφο για επίσχεση εργασίας και μοίρασαν την ανακοίνωση που είχαν βγάλει στους παρευρισκόμενους για την ορκωμοσία.

Αφού η «επιστάτρια» του κυρίου Σημαιοτάτου ενημερώθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΚΟΠ ότι κάποιες εργαζόμενες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν και ότι επίσης η ΠΕΚΟΠ είναι ενήμερη για τη γενικότερη «δράση» του κυρίου Σημαιοτάτου, το πρόβλημα λύθηκε ως δια μαγείας!

Μπήκαν οι υπογραφές, βρέθηκαν τα χρήματα, κόπηκαν οι επιταγές και οι εργαζόμενες που συνέχισαν τη διαμαρτυρία πληρώθηκαν τελικά τους δύο μήνες, παίρνοντας απόδειξη για όσα πραγματικά εισέπραξαν και όχι για φανταστικά ποσά.

Σίγουρα θα υπάρξουν παρόμοια προβλήματα και στο μέλλον, μπορούμε όμως να μιλάμε για μια μικρή νίκη, που δείχνει ότι με αγώνα και διεκδίκηση οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίζουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα