Πανεπιστημιακοί – διεργασίες και πρώτες κινητοποιήσεις

Στη συνέχεια διάφορες Γενικές Συνελεύσεις τμημάτων (τα όργανα που σήμερα διοικούν τα πανεπιστήμια) άρχισαν να παίρνουν αποφάσεις ενάντια στα μέτρα (Μαθηματικό Πάτρας, Φυσικό Αθήνας κα).

Συντονισμός περιφερειακών συλλόγων

Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, η ΠΟΣΔΕΠ1, υπό την ηγεσία των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και των πρώην ανανεωτικών του ΣΥΝ και νυν της Δημοκρατικής Αριστεράς, κρατά μια εντελώς συμβιβαστική στάση και δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε κάλεσμα κινητοποιήσεων αν πάρουμε υπόψη την ανακοίνωση της: «κοινή προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να είναι η αδιατάραχτη λειτουργία του πανεπιστημίου» (23/10/10). Το ελπιδοφόρο είναι ότι ενάντια σε αυτή τη στάση της ΠΟΣΔΕΠ έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για οριζόντιο συντονισμό περιφερειακών συλλόγων των πανεπιστημιακών, στη βάση ενός μαχητικού προγράμματος πάλης. Την πρωτοβουλία πήρε ο σύλλογος ΔΕΠ της Πάτρας ο οποίος κατήγγειλε την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ για «κυβερνητικό συνδικαλισμό» και αποφάσισε ένα σχέδιο αγώνα που περιλάμβανε 24ωρη απεργία στις 3/11, 48ωρη στις 10-11/11 και τον συντονισμό με  άλλους περιφερειακούς συλλόγους καθώς και φοιτητές με στόχο την κλιμάκωση (απόφαση γενικής συνέλευσης ΔΕΠ Πάτρας, 26/10/2010). Αυτό το πρόγραμμα υιοθέτησαν και οι σύλλογοι ΔΕΠ του Βόλου και του πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτά είναι πραγματικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να παρακαμφθεί μια συμβιβασμένη ηγεσία από τη βάση των συνδικάτων.

Κοινός συντονισμός φοιτητών-καθηγητών

Ίσως ακόμη πιο σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται για συντονισμό καθηγητών και φοιτητών. Στην Πάντειο έχουν ξεκινήσει και γίνονται τακτικά κοινές συναντήσεις φοιτητών και καθηγητών, στις οποίες συζητιούνται τα μέτρα και γίνεται προσπάθεια κοινών προτάσεων αγώνα. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση (01/11/10) εκπροσώπων των συλλόγων των καθηγητών, των φοιτητών αλλά και όλων των υπόλοιπων εργαζομένων του ιδρύματος. Στην συνάντηση υιοθετήθηκε κοινό πρόγραμμα πάλης (αυτό της Πάτρας) ενώ αποφασίστηκε και η έκδοση κοινής ανακοίνωσης και αφίσας ενάντια στα μέτρα. Το κοινό διασυντονιστικό προχώρησε και στην πρώτη του κινητοποίηση καθώς είχε δυναμική παρουσία και κατέβασε κοινό ψήφισμα στην ανοιχτή σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε με θέμα τα νέα μέτρα. Το ζήτημα του συντονισμού ανάμεσα στα διαφορετικά στρώματα της εκπαίδευσης είναι κεφαλαιώδους σημασίας, όπως άλλωστε έδειξε και η (αρνητική) εμπειρία του 2006-2007. Ο συντονισμός αυτός πρέπει να διευρυνθεί και με εκπροσώπους των καθηγητών β` βάθμιας εκπαίδευσης, των δασκάλων και των μαθητών. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για το χτίσιμο του πανεκπαιδευτικού μετώπου.

Κρίσιμες μέρες – ώρα για μάχη                                              

Οι επόμενες μέρες, ειδικά το 3ήμερο του Πολυτεχνείου, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος. Κάθε αγωνιστής, οργανωμένος και μη, πρέπει να παλέψει στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης νέων γενικών συνελεύσεων, καλά προετοιμασμένων και μαζικών, ώστε να παρθούν αποφάσεις για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Γιατί σε αυτό τον αγώνα θα κριθεί η ύπαρξη ή μη του δημόσιου πανεπιστημίου.

Σημ.: 1. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών – Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα