Πανελλαδικό διήμερο της ΕΑΑΚ

Στις 3-4 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πανελλαδική συνάντηση των σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ΕΑΑΚ είναι η μαζικότερη συσπείρωση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οργανωμένων δυνάμεων της εξοκοινοβουλευτικής/ ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά κυρίως ανένταχτων αγωνιστών. Έπαιξε ηγετικό ρόλο στο φοιτητικό κίνημα της τελευταίας περιόδου και γι’ αυτό χιλιάδες φοιτητές περιμένουν την απόφαση αυτού του διημέρου σχετικά με την πρόταση της ΕΑΑΚ στο κίνημα για την επόμενη περίοδο…

Τι έγινε στο 2ήμερο;

Ήταν μία πολύ μαζική διαδικασία και αυτό επιβεβαιώνεται από τον κόσμο που το παρακολούθησε (περίπου 1000 άτομα) αλλά και από τα σχήματα που συμμετείχαν (γύρω στα 130). Η διαδικασία την πρώτη μέρα ήταν καλύτερη από άλλες φορές σε ότι αφορά την ώρα έναρξης αλλά και το χρόνο κάθε τοποθέτησης, δεδομένου ότι ξεκίνησε γύρω στις 4 το μεσημέρι και οι τοποθετήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 15’. Η τελευταία τοποθέτηση τελείωσε στις 3 μετά τα μεσάνυχτα που μπορεί να είναι νωρίτερα από άλλες φορές, αλλά δεν παύει να συνεχίζεται το πρόβλημα με τα ωράρια… Αρκεί να σημειωθεί ότι η επιτροπή κειμένου που «άνοιξε» την δεύτερη μέρα παρουσίασε το κείμενο στο σώμα (σ.σ. 40 άτομα…) στις 9-10 το πρωί της ΔΕΥΤΕΡΑΣ!!! Θεωρούμε ότι αν και έγινε μια προσπάθεια για βελτίωση της διαδικασίας, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να γίνει ανθρώπινη και ακόμη περισσότερο πιο δημοκρατική (αυτό θα σήμαινε εισήγηση, συζήτηση και ψηφοφορία για κάθε ζήτημα του 2ημέρου). Και αν δεν το λάβουν υπ’ όψιν αυτό όλες οι οργανωμένες δυνάμεις, αλλά και ο κάθε ένας που παρευρίσκεται, το πρόβλημα δε θα λυθεί ποτέ.

Τι ειπώθηκε;

Πολλές τοποθετήσεις αφορούσαν τη φάση του κινήματος και τη στάση της νέας κυβέρνησης (μόλις είχαν τελειώσει εξεταστική κάποιες σχολές, αδύναμη κυβέρνηση με 152 βουλευτές κλπ), ζητήματα σημαντικά για να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο βασικότερος όμως κορμός των τοποθετήσεων δεν μπορεί να είναι το αν θα πρέπει να ξαναστήσουμε την ΕΦΕΕ, η με ποιόν οργανωτικό τρόπο θα αφήσουμε το ΣΕΚ εκτός ΕΑΑΚ κλπ. Χωρίς να υπάρχει τάση υποβάθμισης αυτών των θεμάτων, θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί και να έχουν αποφασιστεί πολύ πιο σημαντικά ζητήματα…

Τι δεν ειπώθηκε;

Ζητήματα όπως ο απολογισμός του κινήματος (το προηγούμενο διήμερο ήταν ακριβώς πάνω στο «κλείσιμο» των καταλήψεων). Σε ποια σημεία νικήσαμε, σε ποια χάσαμε, ποια ήταν τα θετικά και ποια τα αρνητικά έτσι ώστε να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα από το παρελθόν και να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη. Εκτός από τον απολογισμό δεν έγινε (ή τουλάχιστον έγινε σε πολύ μικρό βαθμό) ουσιαστικός σχεδιασμός για το κίνημα. Πως προχωράμε παρακάτω, πως απαντάμε στην επίθεση που συνεχίζεται απ’ την κυβέρνηση, ποιες ημερομηνίες βάζουμε σαν στόχο για το φοιτητικό κίνημα, έτσι ώστε μετά από τις πρώτες κινητοποιήσεις, που ήταν μαζικές για αρχή της χρονιάς, να μπορέσουμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να δώσουμε μια τελική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.

(σημείωση: μέχρι να τυπωθεί αυτό το φύλλο, δεν έχει έρθει ακόμα στα χέρια μας η απόφαση στην οποία κατέληξε το διήμερο. Απόφαση η οποία υποτίθεται ότι διαβάστηκε το πρωί της Δευτέρας 5/11 και λογικά από την επομένη θα μπορούσε ο καθένας να την έχει στα χέρια του…)

Γιάννος Νικολάου

ΡΩΓΜΗ – ΕΑΑΚ, Βόλος

____________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής