Παλιές και νέες «αποθήκες» ανθρώπων

Της Κάτιας Κλείτσα

Με μεγάλη επιχείρηση σκούπα για πρόσφυγες και τοξικομανείς σκοπεύει να «καθαρίσει» η αστυνομία και η κυβέρνηση το κέντρο της Αθήνας μετά το τέλος των ευρωεκλογών. Ακολουθώντας για μια ακόμα φορά τη μέθοδο «ό,τι χαλάει την αισθητική μου ή αποδεικνύει την ανικανότητα μου να βρω λύση, το απομακρύνω από την κοινή θέα» (ασχέτως αν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές) ετοιμάζει ένα νέο κέντρο κράτησης (ή πιο εύηχα ?υποδοχής?) προσφύγων στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Πρόκειται για μία πρώην Νατοϊκή βάση, εγκαταλειμμένη πάνω από μία δεκαετία, χωρίς παράθυρα, σε μία έκταση που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο! Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις κρατικές φυλακές, αντιθέτως, έχουν κάποια «πλεονεκτήματα», αφού δεν έχουν καν παράθυρα και έτσι εξυπηρετούν μία ακόμα ανάγκη. Να «κρύψουν» από την κοινωνία τους περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που σχεδιάζουν να μεταφέρουν στον Ασπρόπυργο, μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Πολλές φορές έχουν φτάσει στην δημοσιότητα στοιχεία και για τα ήδη υπάρχοντα κέντρα «υποδοχής» προσφύγων, με εκατοντάδες ανθρώπους να στεγάζονται ασφυκτικά σε μικρά δωμάτια με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Ακόμα και στα κέντρα «υποδοχής» ανηλίκων όμως, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι εγκαταστάσεις έχουν γεμίσει ασφυκτικά, αφού ενώ ο νόμος προβλέπει ότι οι ανήλικοι πρόσφυγες πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι σχεδόν αμέσως αφού φτάσουν στην Ελλάδα, κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως καταγγέλλεται στην περίπτωση της Σάμου).

Έτσι, το νέο κέντρο «υποδοχής» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι δυστυχώς μόνο η κορυφή του παγόβουνου και μία ακόμα απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι τόσο απάνθρωπες, που πολλές χώρες της Ε.Ε. αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία (συνθήκη Δουβλίνου) για επαναπροώθηση των μεταναστών στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Ένα από τα επιχειρήματα που ακούμε συχνά, είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να «αντέξει» τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Ένα μεγάλο ψέμα, αφού η Ελλάδα, αφήνει αναξιοποίητα πακέτα από την ευρωπαϊκή ένωση που της έχουν δοθεί για την κατασκευή κέντρων υποδοχής. Επιπλέον, παρόλο που η χώρα μας ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επωφελήθηκαν της πρόσθετης στήριξης ύψους 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων το 2008, δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ξέρουμε λοιπόν ότι τα λεφτά υπάρχουν, όπως και η ανάγκη για να αξιοποιηθούν σωστά. Αυτό που λείπει είναι η θέληση της κυβέρνησης να διαθέσει τα χρήματα για τους πρόσφυγες. Η δικιά μας απάντηση πρέπει να είναι κοινοί αγώνες Ελλήνων και ξένων εργαζόμενων για ίσα εργασιακά δικαιώματα, για αξιοπρεπή ζωή. Κοινοί αγώνες ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννάει την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα