Σαίντ Φαζάλ Αμπάς, γενικός γραμματέας της «Καμπάνιας για Συνδικαλιστικές Ελευθερίες στο Πακιστάν» (TURCP)
Ασαμ Γιαντζούια, αντιπρόεδρος της «Ομοσπονδίας Προοδευτικών Εργατών Πακιστάν» (PWFP)
Πάνω από 26.000 εργαζόμενοι στην Τηλεφωνική Εταιρεία του Πακιστάν (PCTL) βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 16 Αυγούστου και μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας αυξήσεις 50% στους μισθούς τους, αντίστοιχες με των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Η διοίκηση της εταιρείας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα τους, ισχυριζόμενη πως αφού η εταιρεία είναι εν μέρει ιδιωτικοποιημένη, το μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα δεν αφορά τους εργαζόμενους σε αυτήν. Οι πρώτες διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας που άρχισαν οι υπάλληλοι της Τηλεφωνικής Εταιρείας στις αρχές Αυγούστου δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.
Η κήρυξη της απεργίας διαρκείας ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους του συνδικάτου κατά την διάρκεια μιας μαζικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι από ολόκληρη την χώρα.
Η απεργία έχει απόλυτη επιτυχία και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά. Ο τύπος, τόσο ο έντυπος όσο και ο ηλεκτρονικός, καλύπτουν καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από την απεργία, ενώ τα πρωτοσέλιδα όλων των βασικών εφημερίδων έχουν καθημερινά αναφορά στις κινητοποιήσεις.
Μάνατζερ της PCTL είναι η Ετισαλάτ (Etisalat), μια ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διοίκηση επιχείρησε αρχικά να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενη ότι θα τους δώσει αύξηση 50%, αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο υπολογισμός αφορούσε την αύξηση σε σχέση με τον βασικό, αρχικό μισθό. Η αύξηση αυτή ισοδυναμούσε τελικά σε 20-25%. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αυξήσεις 50% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι, για παράδειγμα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι πήραν αυξήσεις γύρω στα 45 με 50 €, το μήνα, για τους εργαζόμενους στην Τηλεφωνική Εταιρεία οι αυξήσεις αντιστοιχούν σε 20€ περίπου. Αυτή η εξέλιξη τροφοδότησε ένα κύμα οργής ανάμεσα στους εργαζόμενους που πίεσαν την ηγεσία του συνδικάτου τους να αναλάβει δράση.
Συνεχείς εκφοβισμοί
Η διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιεί τώρα κάθε μέσο για να χτυπήσει την απεργία. Αρχικά απευθύνθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και να απαγορευτεί, ισχυριζόμενη επιπλέον ότι οι απεργοί χρησιμοποιούν βία. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αρνητική και ζητήθηκε από την διοίκηση να βρει λύση μέσα από διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα οι δικαστές ήρθαν σε επαφή με τους απεργούς για να ερευνήσουν την κατηγορία περί βίαιων ενεργειών και να τους προειδοποιήσουν ότι δεν θα ανεχτούν κάτι τέτοιο.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, η διοίκηση προχώρησε σε πιο ωμές τακτικές εκφοβισμού των εργαζομένων. Αρνήθηκε να πληρώσει τους μισθούς που χρωστούσε στους εργαζόμενους που βρίσκονται στην ηγεσία του αγώνα καθώς και τα επιδόματα άδειας σε όλους τους απεργούς. Πέρα από αυτό, στέλνει δικηγόρους να θυροκολλήσουν έγγραφα με απειλές για μηνύσεις στα σπίτια των μελών της απεργιακής επιτροπής, ενώ απειλεί ανοιχτά τους απεργούς πως θα στείλει ομάδες παραστρατιωτικών για να τσακίσουν την απεργία και θα τους βάλει όλους στην φυλακή.
Κίνημα αλληλεγγύης
Η Καμπάνια για τα Συνδικαλιστικά Δικαιώματα (TURCP) και η Ομοσπονδία Προοδευτικών Εργατών του Πακιστάν (PWFP), στηρίζουν πλήρως τους απεργούς και έχουν μπει μπροστά στην προσπάθεια να χτιστεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων, όχι μόνο στο Πακιστάν, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Οργανώνουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε μια σειρά πόλεις της χώρας και προσπαθούν να εμπλέξουν όσο πιο πολλά συνδικάτα γίνεται σε αυτόν τον αγώνα. Όχι μόνο γιατί τα αιτήματα των απεργών είναι δίκαια, αλλά και γιατί σε μια περίοδο τρομερής δυστυχίας για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς στην χώρα εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες, μια νίκη των απεργών θα ανέβαζε κατακόρυφα το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων σε όλη την χώρα.
Απαιτούμε:
– Τέρμα στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία των απεργών!
– Να δοθεί τώρα αύξηση 50% στους εργαζόμενους της PCTL!
– Να δοθούν άμεσα οι μισθοί των εργαζομένων και το επίδομα αδείας που χρωστά η διοίκηση!
– Αύξηση στο επίδομα αδείας στις 30.000 ρουπίες (270 ευρώ)
– Επανεθνικοποίηση της PCTL κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο και διαχείριση των ίδιων των εργαζομένων!