Πακιστάν: Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν στο ψαχνό κατά απεργών εργατών!

Τέσσερις εργάτες των «Διεθνών Αερογραμμών του Πακιστάν» σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν

Άρθρο των Fazal Abbas Shah και Rukhsana Manzoor
Σοσιαλιστικό Κίνημα Πακιστάν, Λαχόρη,  04/02/2016.
Επιμέλεια Χρύσα Καλλιάφα

Με σκληρή καταστολή απάντησε η κυβέρνηση του Πακιστάν στη συνεχιζόμενη απεργία των εργατών την κρατικής, εθνικής αερογραμμής PIA (Pakistan International Airlines). 

Παραστρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρά κατά του πλήθους των εργατών στο Καράτσι, σκοτώνοντας τέσσερις  και τραυματίζοντας άλλους οκτώ.

Ο δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και γκλομπ για να αποτρέψουν την είσοδο των απεργών στον κεντρικό σταθμό του αεροδρομίου.

Τέσσερις συνδικαλιστές εξαφανίστηκαν – μέχρι αυτή την ώρα η τύχη τους είναι άγνωστη – ενώ οι αστυνομικές αρχές αρνούνται ότι γνωρίζουν κάτι γι’ αυτό. Πιστεύεται ότι κρατούνται από την Ασφάλεια.

Σχετικά με την βάρβαρη καταστολή των απεργών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τις επιθέσεις αλλά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πήραν διαταγές από πολιτικούς της αντίπαλους ώστε να την υποσκάψουν!

Παρ’ όλη την αντιδραστική και ωμή καταστολή, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της PIA σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η απεργία ενδυναμώθηκε κι απλώθηκε!

Τα σωματεία των εργατών της PIA, μαζί με τις ενώσεις υπαλλήλων και πιλότων, κάλεσαν σε απεργία διαρκείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που εξάγγειλε η κυβέρνηση, καθώς και σε μια σειρά αντι-εργατικών μέτρων, όπως την απαγόρευση στο δικαίωμα συνδικαλισμού.

Ως Επιτροπή Κοινής Δράσης οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες από  τον Δεκέμβριο του 2015, όποτε και ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να  αναστείλει την  ιδιωτικοποίηση για έξι μήνες. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Κοινής Δράσης των εργαζομένων έκανε πρόταση στην κυβέρνηση  να  διαχειριστεί την εταιρεία και αν μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει επιτύχει κέρδη να της την παραδώσει για ιδιωτικοποίηση. Σύμφωνα με την Επιτροπή η εξυγίανση και κερδοφορία της εταιρείας μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα εξάμηνο.

Ενώ η κυβέρνηση υποχώρησε στο θέμα της άμεσης ιδιωτικοποίησης, μπήκε στην αντεπίθεση χτυπώντας εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Καθιστώντας μέσω έκτακτου νόμου την απεργία παράνομη, παραχωρεί στη διοίκηση της εταιρείας το δικαίωμα να απολύει όποιον εργάτη ή πιλότο θεωρεί ότι εμπλέκεται σε συνδικαλιστικές δράσεις, κινητοποιήσεις κλπ. Η πρόσφατη βίαιη καταστολή που δέχτηκαν οι απεργοί της PIA από την κυβέρνηση του Πακιστάν είναι μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και προειδοποίησης προς τους άλλους εργάτες ότι δεν θα ανεχτεί κανέναν αντίλογο στις πολιτικές της.

Είναι επείγον σε αυτήν τη φάση το συνδικαλιστικό κίνημα να οργανώσει μια σειρά διαμαρτυριών αλληλεγγύης και απεργιών διαρκείας σε όλο το Πακιστάν, ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι όλο το εργατικό κίνημα θα σταθεί αλληλέγγυο με τους απεργούς της PIA.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα του Πακιστάν (SMP – συμμετέχει όπως και το «Ξ» στην Επιτροποή για μια Εργατική Διεθνή, CWI) παίρνει μέρος ενεργά σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων και απεργιών, και υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα