Πακιστάν: Νέα κυβερνητική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες

Του Χαλίντ  Μπάτι, Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Εργατικών Δικαιωμάτων στο Πακιστάν

Λίγες μόνο μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Επιτροπή Αγώνα των συνδικάτων των εργαζομένων στην δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών PTCL του Πακιστάν και την αναστολή της 10-ήμερης απεργίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν σταματάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, όπως είχε δεσμευτεί και δεν συζητάει για τα άλλα 28 αιτήματα των συνδικάτων, που είχε κατ’ αρχήν αποδεχτεί, αν οι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν πρώτα την ιδιωτικοποίηση της!

Μόλις πληροφορήθηκαν την απαράδεκτη και προκλητική αυτή στάση της κυβέρνησης 4.000 εργαζόμενοι ανακατάλαβαν. σε λίγες ώρες, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ισλάμαμπαντ. Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν 9 συνδικάτα εργαζομένων στην PTCL, αποφάσισε να σταματήσει κάθε συζήτηση με την κυβέρνηση και την διοίκηση της εταιρείας, μέχρι να αποδεχτούν και να υλοποιήσουν την συμφωνία που κατέληξαν στις 4 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τους 61.000 εργαζόμενους να ξεκινήσουν αμέσως προειδοποιητικές κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ακόμα, αποφάσισε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε συλλήψεις συνδικαλιστών ή ανακοινώσει νέα ημερομηνία για το ξεπούλημα μετοχών της PTCL, τότε θα καλέσουν νέα απεργία διαρκείας και θα κλείσουν εντελώς τις τηλεπικοινωνίες σ’ όλη την χώρα.

Στις 11 Ιούνη, η αστυνομία συνέλαβε 8 συνδικαλιστές και αγωνιστές απεργούς στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ισλάμαμπαντ, ανάμεσα στους οποίους τον Ζαφάρ Ζαϊντι, ηγέτη του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και τον Τανβίρ Σάχ, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Επίσης, η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στο ξεπούλημα των μετοχών της εταιρείας στις 18 Ιούνη.

Μπροστά σ’ αυτή την πρόκληση, η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να αρχίσει αμέσως νέα απεργία διαρκείας και να κλείσει εντελώς τις τηλεπικοινωνίες στις 15 Ιούνη.

Γιά να προστατευτούν από νέες συλλήψεις οι ηγέτες της Επιτροπές Αγώνα και των συνδικάτων αποφάσισαν να κρύβονται και να κυκλοφορούν μόνο με προστασία από τις απεργιακές επιτροπές.

Η νέα αυτή επίθεση ενάντια στους 61.000 εργαζόμενους της PTCL είναι εξαιρετικά σοβαρή και αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα του Πακιστάν στο σύνολό του.

Η κυβέρνηση του στρατιωτικού καθεστώτος του Προέδρου Μουσσάραφ, στενού συνεργάτη του Τζώρτζ Μπούς, κατάλαβε ότι μια ήττα της από τα συνδικάτα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και είναι τώρα αποφασισμένη να χτυπήσει τα συνδικάτα και να σπάσει την απεργία.

Η διεθνής αλληλεγγύη στην κρίσιμη αυτή μάχη που δίνεται στο Πακιστάν είναι περισσότερο από ποτέ πολύτιμη και αναγκαία. Καλούμε τα συνδικάτα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ασία και αλλού να στηρίξουν τώρα ακόμα πιό αποφασιστικά τον αγώνα μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα