Πακιστάν: Ιστορική νίκη των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες

Των Rukhsana Manzoor και Aazam Janjua

Μετά 10 ημέρες απεργίας, οι 61.000 εργαζόμενοι στην δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών PTCL πέτυχαν μια ιστορική κυριολεκτικά νίκη όταν η κυβέρνηση του στρατηγού Μουσάραφ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει επ’ αόριστον την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της.

Αυτή είναι η πρώτη νίκη εργαζομένων στο Πακιστάν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και η πιο σημαντική απεργία στον δημόσιο τομέα για 36 χρόνια. Σαν αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης νίκης η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει τον πλειστηριασμό για την πώληση πακέτου μετοχών της PTCL, που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποχώρησε και στα 27 αιτήματα που είχαν προβάλει τα συνδικάτα μέσω της Επιτροπής Αγώνα, αν και οι επιμέρους λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν με την διοίκηση της εταιρείας.

Αυτή η κρίσιμη νίκη δείχνει ότι ακόμα και αυτό που μπορεί να θεωρηθεί απίθανο μπορεί να κερδηθεί φτάνει οι εργαζόμενοι να είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουν. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι αυτή η νίκη κερδήθηκε ενάντια σε ένα στρατιωτικό καθεστώς, του οποίου Πρόεδρος είναι ο στρατηγός Μουσάραφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Όλη την προηγούμενη δεκαετία το καταπιεστικό καθεστώς χτυπούσε αμείλικτα κάθε εργατική κινητοποίηση και επέβαλε στα λαϊκά στρώματα συνθήκες απάνθρωπης εκμετάλλευσης και φτώχειας. Παρ’ όλα αυτά οι 61.000 εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες δεν υποχώρησαν στις απειλές και στους εκβιασμούς, έμειναν αποφασισμένοι στον αγώνα και νίκησαν.

Η συμφωνία που υπογράφηκε από την κυβέρνηση και την Επιτροπή Αγώνα των συνδικάτων είναι η εξής:

– Η ιδιωτικοποίηση της PTCL αναβάλλεται επ’ αόριστον.

– Η Επιτροπή Αγώνα σταματάει την απεργία.

– Δεν θα παρθεί κανένα μέτρο τιμωρίας των συνδικαλιστών η των απεργών.

– Τα 27 αιτήματα των εργαζομένων γίνονται αποδεκτά και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν με την διοίκηση της εταιρείας.

– Η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων θα ενημερώνει τα συνδικάτα και δεν θα παρθεί καμιά νέα απόφαση χωρίς την συμφωνία τους.

Η Σοσιαλιστική Κίνηση του Πακιστάν (CWI), που συμμετείχε στην Επιτροπή Αγώνα των συνδικάτων και πρωτοστάτησε στην απεργία χαιρέτησε την ιστορική νίκη των εργαζομένων. Την ίδια ώρα προειδοποίησε πως η κυβέρνηση θα ξαναπροσπαθήσει σίγουρα να περάσει την ιδιωτικοποίηση. Γι αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Πάντως, η νίκη αυτή είναι ένα παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό και θά ‘χει σίγουρα αντίχτυπο σ’ όλη την Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα στην Ινδία, όπου η εργατική τάξη έχει μεγάλη παράδοση σκληρών αγώνων.

Ο αντίχτυπος της διεθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης

Η Επιτροπή Αγώνα των συνδικάτων ευχαρίστησε επίσημα την Επιτροπή Υπεράσπισης των Εργατικών Δικαιωμάτων (TURCP), που έχουν ιδρύσει μέλη της Σοσιαλιστικής Κίνησης του Πακιστάν, όπως επίσης και την CWI για την μεγάλη υποστήριξη τους στον αγώνα.

Η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης έπαιξε κρίσιμο ρόλο, μια και το στρατιωτικό καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην δημοσιότητα διεθνώς. Κυβερνητικά στελέχη και μάνατζερ της εταιρείας διαμαρτυρήθηκαν στους συνδικαλιστές ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν πάρει τόσα μηνύματα συμπαράστασης στους απεργούς από συνδικάτα και κόμματα από όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα