Πακιστάν: Απεργία διαρκείας στα εργοστάσια φυσικού αερίου και πετρελαίου

Του Fazal Abbas, CWI Πακιστάν

Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Πακιστάν αποφάσισαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, από τις 17/11, ημερομηνία που τα συνδικάτα τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου. Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες αυτές έχουν μέχρι στιγμής καλέσει πανεθνικές διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας φυσικού αερίου Καντίρ Πουρ (Qadir Pur) στην επαρχία Σίντ (Sindh) και έχουν προβεί σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει την εταιρία. Η ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης εξόργισε τους εργαζόμενους που δήλωσαν αυτομάτως την αντίθεσή τους στο σχέδιο. Και έχουν ήδη δείξει την αποφασιστικότητά τους, με καθημερινές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου (OGDC), Τ. Άκραμ, έκφρασε την οργή του λέγοντας:

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση… Αυτή η ιδιωτικοποίηση ανακοινώθηκε από το κόμμα το οποίο μιλά στο όνομα των συμφερόντων των εργατικών μαζών, αλλά στην πραγματικότητα τους επιτίθεται. Αυτό το κόμμα συνεχίζει την ίδια αντεργατική πολιτική μ’ αυτή του προηγούμενου καθεστώτος, του Μουσάραφ. Ο κόσμος δεν ανέδειξε το PPP στην εξουσία για να ξεπουλήσει τις μελλοντικές γενιές. Από το 1988, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη, διαχειρίζεται την εξουσία, και το μόνο που ο κόσμος παίρνει ως αντάλλαγμα είναι η ανεργία, η πείνα, η διαφθορά και η φτώχεια».

Το κίνημα δυναμώνει

Το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου αποκτά σταδιακά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Αρχικά ο αγώνας ήταν περιορισμένος στους εργαζόμενους της εταιρίας αερίου. Σήμερα, το κίνημα απλώνεται σε αντίστοιχες εταιρίες σε ολόκληρη τη χώρα και συμμετέχουν πλέον κι άλλα συνδικάτα και πολιτικά κόμματα.

Η απόπειρας πώλησης της εταιρίας αερίου έχει γίνει το κεντρικό ζήτημα στο Sindh, και έχει προκαλέσει την αντίδραση όλων, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων, διανοούμενων, πολιτικών σχολιαστών κλπ. Οι εργαζόμενοι στα 4 άλλα εργοστάσια πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν, έχουν μπει στις κινητοποιήσεις και υιοθέτησαν την πρόταση για απεργία διαρκείας.

Το κάλεσμα μιας 24ωρης γενικής απεργίας, από όλες τις ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες εργαζομένων της χώρας, αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της απεργίας στις εταιρείες ενέργειας, και μπορούν να αναγκάσουνε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ιδιωτικοποίηση. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση που θα συγκρατήσει συνολικά τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους.

Η Εκστρατεία για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο Πακιστάν (TURCP), στην οποία τα μέλη της CWI παίζουν σημαντικό ρόλο, έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα της χώρας να προχωρήσουν στο κάλεσμα 24ωρης γενικής απεργίας για το θέμα. Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες ενέργειας έχουν δείξει μέχρι τώρα τεράστια αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Το σύνολο του υπόλοιπου εργατικού κινήματος πρέπει να τους στηρίξει. Ο αγώνας τους αφορά όλους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα