Παιδιά μεταναστών; ΝΑΙ! Παιδιά χωρίς δικαιώματα; ΟΧΙ!

Συναυλία – Πάρτυ το Σάββατο 3 Μάη, στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη), στις 7.00 μμ. Θα παίξουν το συγκρότημα του Πολυπολιτισμικού Λυκείου Ελληνικού, οι Double Strike και οι BiBand. Θα ακολουθήσει πάρτυ. Δεν θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου. Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Ενώ θα μιλήσουν μαθητές παιδιά μεταναστών για τα προβλήματα αλλά και για τα δικαιώματα τους. Στον χώρο θα μαζεύονται υπογραφές για την εκστρατεία της YRE για τα παιδιά μεταναστών με τον τίτλο «ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ», ενώ θα διατίθενται και υλικά της εκστρατείας (κονκάρδες, αυτοκόλλητα, αφίσσες κ.λ.π. για οικονομική ενίσχυση). ΝΑ ‘ΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράζεται στα πλαίσια της εκστρατείας.

Είμαστε παιδιά μεταναστών. Ανάμεσα στις 200.000 που ζουν συνολικά στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι γεννηθήκαμε εδώ και κάποιοι ήρθαμε με τους γονείς μας πολύ μικροί. Για την πλειοψηφία μας αυτός είναι ο μόνος τόπος που ξέρουμε και τα ελληνικά η μόνη γλώσσα που μιλάμε.

140.000 από μας πανελλαδικά (μαζί με τους παλιννοστούντες) φοιτούμε σήμερα σε δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια.

Κανονικά θα ‘πρεπε να ζούμε την καλύτερη ηλικία της ζωής μας… Αντί γι’ αυτό όμως γευόμαστε την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τον φόβο της απέλασης!

Οι ελληνικές αρχές μας αρνούνται ακόμα και το στοιχειώδες: δηλ. να μας δίνουν πιστοποιητικό γέννησης!

Το χειρότερο όμως είναι ότι μόλις συμπληρώνουμε τα 18 μας χρόνια, απαιτούν να αποκτήσουμε άδεια παραμονής ακριβώς με τις ίδιες προϋποθέσεις που αποκτούν όλοι οι μετανάστες. Δηλ. να αγοράσουμε ένσημα, να πληρώσουμε παράβολο (ειδικός φόρος), να μαζέψουμε μια στοίβα χαρτιά. Ξαφνικά τα προηγούμενα 18 χρόνια της ζωής μας είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ! Σαν να είμαστε ξένοι στη χώρα που γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε! Ξαφνικά ονομαζόμαστε μετανάστες και κυρίως «λαθρομετανάστες»!

Κι έτσι απλά στην ηλικία που θα ‘πρεπε να ονειρευόμαστε, ανακαλύπτουμε πως εμείς δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα!

Γιατί η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), που δίνει την υπηκοότητα με κριτήριο τους δεσμούς αίματος και όχι τον τόπο γέννησης. Την ίδια ώρα είναι και η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου το παράβολο για την αίτηση για την υπηκοότητα κοστίζει 1.500 ευρώ!!

Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η «τιμωρία» για μας αλλά και τους γονείς μας που αναγκάστηκαν να γίνουν πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες. Και τι παράλογο αλήθεια: «τιμωρούμαστε» παρόλο που οι γονείς μας είναι νόμιμοι και ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις τους.

Και αναρωτιόμαστε γιατί; Γιατί «τιμωρούμαστε» αφού οι γονείς μας έκαναν απλά ότι έκαναν στο παρελθόν και τα 6 εκ. Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό; Η φυγή από την φτώχεια, την πείνα, τους πολέμους, τις δικτατορίες, δεν είναι έγκλημα, αλλά ανάγκη για επιβίωση.

Εμείς θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας, γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο! Αλλά σ’ αυτό τον αγώνα καλούμε κάθε νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη και όλη την ελληνική κοινωνία να μας υποστηρίξει. Από κοινού μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Παλεύουμε για:

• Παροχή του πιστοποιητικού γέννησης από τις ελληνικές αρχές σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ

• Παροχή της ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ. Αλλαγή του νόμου για την υπηκοότητα

• Άδεια παραμονής μακράς διάρκειας για όλα τα παιδιά που αν και δεν γεννήθηκαν εδώ, μεγαλώνουν και μορφώνονται εδώ

• Προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης και στις ανάγκες των παιδιών των μεταναστών (επέκταση του πολυπολιτισμικού προτύπου, διδασκαλία της γλώσσας της χώρας καταγωγής, ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος της ιστορίας της μετανάστευσης κ.λ.π.)

Σύγκριση του ελληνικού δικαίου ιθαγένειας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

• Το ακριβότερο παράβολο στην Ευρώπη: 1.500 ευρώ (Δανία 135, Φιλανδία 400, Ιρλανδία 130-650, Πορτογαλία 500, Σουηδία 165, Αυστρία 800-2.180, Βέλγιο 80-100, Ολλανδία 450, Βρετανία 380 κ.λ.π.)

• Από τα ελάχιστα εναπομείναντα κράτη στα οποία η απόφαση απόρριψης πολιτογράφησης δεν αιτιολογείται καν!

• Το μόνο κράτος το οποίο εκ του νόμου δεν έχει καν την υποχρέωση να απαντά στους ενδιαφερομένους σε ότι αφορά ζητήματα ιθαγένειας!

• Το υψηλότερο διάστημα προηγούμενης παραμονής στη χώρα ως τυπική προϋπόθεση για την κτήση της ιθαγένειας: 10 χρόνια (μαζί με την Αυστρία)

• Το μόνο κράτος του οποίου η νομοθεσία δεν περιέχει ρητή διαφοροποιητική ρύθμιση κτήσης ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννήθηκαν στο έδαφός του!

Το 10% των μαθητών σχολείων είναι παιδιά μεταναστών

Από το 1996, 26 πολυπολιτισμικά σχολεία έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα. 13 Δημοτικά, 9 Γυμνάσια και 4 Λύκεια, σε ένα σύνολο περισσοτέρων από 15.000 δημόσια σχολεία όλων των ειδών. Τα πολυπολιτισμικά σχολεία αποτελούν το 0.17% του συνόλου όταν οι μαθητές παιδιά μεταναστών είναι το 10% του μαθητικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής το 66% είναι από την Αλβανία, το 10,6% από την Βουλγαρία, το 4,1% από Ρουμανία κ.λ.π.

Οι πιο πολλοί μαθητές παιδιά μεταναστών είναι συγκεντρωμένοι στην Αττική και ειδικά σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πετράλωνα, το Γκάζι, η Πλ. Βάθης, φτάνουν να αποτελούν μέχρι και το 70% του σχολικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΚΕ, το 84% των μαθητών Δημοτικού και το 76% του μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου, έχουν φίλους από διαφορετικές εθνότητες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα