Παιδεία: το χρέος της νέας κυβέρνησης απέναντι στους μαθητές και τα σχολεία

Toυ Δημήτρη Κεφαλά
μαθητή Α` Λυκείου
Βόλος

 

Ένα από τα θύματα της μνημονιακής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που εφάρμοζε ακροδεξιές πρακτικές, ήταν αδιαμφισβήτητα και η Παιδεία. Στους στόχους των μνημονιακών πολιτικών εντάχθηκε η υποβάθμιση της ήδη νοσηρής δημόσιας εκπαίδευσης. Με μια σειρά από μέτρα, που εντάσσονταν στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής, όπως οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι απολύσεις καθηγητών και σχολικών φυλάκων, η εγκαθίδρυση του θεσμού του «Νέου Λυκείου», η «τράπεζα θεμάτων» και η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αυτή οδήγησε στην δημιουργία μιας εξαθλιωμένης εκπαίδευσης, χειρότερης από όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το μαθητικό κίνημα όμως δεν έμεινε άπραγο, έτσι με την αρχή της σχολικής χρονιάς  2014-15 οργανώθηκε και κατέκλυσε τις πλατείες με πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με σκοπό την κατάργηση αυτών των μέτρων. Με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης οι μαθητές άρχισαν πλέον να αναπνέουν με αισιοδοξία και δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση.

Προκειμένου όμως να πραγματοποιηθεί  αυτή η διάσωση, σαν μαθητής του λυκείου θεωρώ ότι ο υπουργός Παιδείας  Α. Μπαλτάς θα πρέπει να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:

  • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια εκπαίδευση για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, βελτίωση των συγγραμμάτων, πρόσληψη καθηγητών κοκ.
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του «νέου λυκείου», δηλαδή του απάνθρωπου συστήματος που κατακρεουργεί τη γενιά μας.
  • Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων καθηγητών για να καλυφθούν οι επείγουσες διδακτικές ανάγκες.
  • Άμεση επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων ώστε να προστατεύονται οι σχολικές υποδομές.
  • Τα κυλικεία να περάσουν στα χέρια του δημοσίου ώστε να μειωθούν οι τιμές, να υπάρχει ποιοτική σίτιση, αλλά και προκειμένου να σιτίζονται δωρεάν οι μαθητές από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (υποαπασχόλησης, ανεργίας, φτώχειας).
  • Έναρξη διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, τη διεύρυνση  των γνωστικών πεδίων, τη δημιουργία  περισσότερων ειδικών σχολείων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης αλλά και την ένταξη δραστηριοτήτων σε όλα τα σχολεία.
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Να προστατευθεί και να ενισχυθεί η συλλογική οργάνωση, λειτουργία και διεκδίκηση του μαθητικού κινήματος.
  • Χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους μετανάστες μαθητές που γεννήθηκαν ή ήρθαν εδώ σε μικρή ηλικία.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση του φασισμού στα σχολεία: ειδικά μαθήματα, εκδηλώσεις, συνεργασία με το αντιφασιστικό κίνημα, γιατί ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στα σχολεία μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα