Γιάννης Πιστιόλης, γονέας μαθητή του 4ου Νηπιαγωγείου Ζωγράφου
Τον περασμένο Νοέμβρη μια νηπιαγωγός του 4ου Νηπιαγωγείου Ζωγράφου, που έπαθε εργατικό ατύχημα και έσπασε το πόδι της, ενημερώθηκε από το Υπουργείο Υγείας πως δεν δικαιούται παραπάνω από 15 μέρες άδεια και θα μπει σε καθεστώς περικοπής μισθού και προϋπηρεσίας αν συνεχίσει να απουσιάζει από την εργασία της. Πρόκειται για μια αναπληρώτρια εκπαιδευτικό, από την οποία (όπως και από τόσους άλλους) το Υπουργείο στην ουσία ζητάει να δουλεύει χωρίς δικαιώματα.
Το Υπουργείο τιμωρεί!
Η εικόνα που αντικρίσαμε οι γονείς του Νηπιαγωγείου τη Δευτέρα 8/1 ήταν εξοργιστική! Η νηπιαγωγός αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πόστο της. Με πατερίτσες, με «κηδεμόνα» στο πόδι και με πολύ μεγάλη δυσκολία κίνησης! Η νηπιαγωγός ουσιαστικά αναγκάστηκε να προσέλθει στα καθήκοντα της, ενώ αντιμετώπιζε σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητά της από το ατύχημα. Είναι τραγικό και εξοργιστικό μία εργαζόμενη να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο επειδή έκανε το «λάθος» να τραυματιστεί την ώρα της εργασίας της.
Οι ιατρικές βεβαιώσεις της νηπιαγωγού μιλούν για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες αποθεραπείας μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε και πλέον τίθεται ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη σωματική της ακεραιότητα και για την υγεία της γενικότερα!
Η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική!
Δυστυχώς αυτή η υπόθεση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι αναπληρωτές/τριες εδώ και χρόνια εργάζονται υπό καθεστώς ομηρίας και, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα και γίνονται μπαλάκι κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή, τα σχολεία λειτουργούν με κακοτεχνίες και είναι ακατάλληλα! Το 4ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου εδώ και τρία χρόνια έχει συνεχώς τεχνικά προβλήματα. Μάλιστα, για κάποιο χρονικό διάστημα, πέρυσι, η αυλή του σχολείου έκλεισε γιατί ήταν ακατάλληλη για τον προαυλισμό των παιδιών. Η ευθύνη βαραίνει τις δημοτικές αρχές, που χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των κτιρίων, λειτουργούν νηπιαγωγεία… και όπου βγει. Οι κακοτεχνίες είναι πολλές και καθιστούν το σχολείο επικίνδυνο για τα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Το 4ο νηπιαγωγείο στεγάζεται σε προκάτ αίθουσες, μέσα στον χώρο του 5ου Γυμνασίου Ζωγράφου. Τα νήπια προαυλίζονται στον ίδιο χώρο με τα παιδιά του Γυμνασίου και την ίδια στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα αυτό, υπάρχει και έλλειψη αιθουσών στο Γυμνάσιο!
Πριν από 20 σχεδόν χρόνια, ως μαθητής Γυμνασίου, συμμετείχα στην κατάληψη του 5ου Γυμνασίου, τότε με αίτημα την αντικατάσταση των ακατάλληλων προκάτ αιθουσών και την επιδιόρθωση των κακοτεχνιών που υπήρχαν. 20 χρόνια αργότερα, ο γιος μου, κάνει στην ίδια αίθουσα μάθημα ως μαθητής νηπιαγωγείου! Ήμασταν λοιπόν τυχεροί μέχρι σήμερα που κανένα από τα παιδιά μας δεν είχε κάποιο σοβαρό ατύχημα στο σχολείο!
Όμως αυτό δεν είναι το μόνο. Το 8ο και 14ο Νηπιαγωγείο στεγάζονται σε πυλωτή πολυκατοικίας. Στο παράρτημα του 8ου Νηπιαγωγείου που στεγάζεται μέσα στο 12ο Δημοτικό Σχολείο, υπήρξε η παρέμβαση του Υγειονομικού και αφαιρέθηκε «βιολογική» τουαλέτα που έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μαθητών!
Η αλληλεγγύη είναι η μόνη λύση!
Από την πρώτη στιγμή, οι γονείς του τμήματος της εκπαιδευτικού εκδώσαμε ανακοίνωση για το γεγονός. Μαζί με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ζωγράφου και τον Α’ Σύλλογο Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεκινήσαμε εκστρατεία για τη δικαίωση της εκπαιδευτικού. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου, τέθηκε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, όπου εκδόθηκε ψήφισμα στήριξης στη νηπιαγωγό.
Ως γονείς παιδιών, εργαζόμενοι/ες και πολίτες, δεν θα μπορούσαμε να μην αγανακτήσουμε με το γεγονός ότι η νηπιαγωγός επέστρεψε στην εργασία της πριν αναρρώσει, επειδή δεν είχε δικαίωμα για περαιτέρω αναρρωτική άδεια!
Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγείλουμε το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκεται η νηπιαγωγός μας. Δεν γίνεται να μην αγανακτούμε με την «τιμωρία» που της επιβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους, τη στιγμή που η ίδια είναι θύμα εργατικού ατυχήματος. Δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια και να σιωπήσουμε όταν καταπατάται κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος. Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν πολίτες 2ης κατηγορίας! Είναι εργαζόμενοι/ες που εδώ και χρόνια είναι σε καθεστώς ομηρίας και καλούνται κάθε χρόνο να «αναπληρώσουν» τους εαυτούς τους και να καλύψουν τις μόνιμα κενές θέσεις!
Δεν γίνεται να μην αγωνιούμε με τις συνθήκες ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων στο σχολείο μας. Τι θα γινόταν αν συνέβαινε ατύχημα σε κάποιο νήπιο του σχολείου;
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας και από όλους τους αρμόδιους να κάνουν άμεσα όλες τις ενέργειες για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας και να σταματήσει η «τιμωρία» στην οποία υπόκειται η νηπιαγωγός του τμήματος μας. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε έμπρακτα αλληλέγγυοι και θα το κάνουμε για ακόμα μια φορά!
Ζητάμε:
1. Να χορηγηθεί η αναρρωτική άδεια που δικαιούται η νηπιαγωγός, που πιστοποιείται από τις ιατρικές βεβαιώσεις
2. Να μην υπάρξει καμία περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας
3. Να σταματήσει η ομηρία των αναπληρωτών και να αποκτήσουν τα δικαιώματα που δικαιούνται ως εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
4. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για να γίνει το σχολείο μας ασφαλές για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς
Αν δεν μοιραστούμε κοινούς αγώνες, θα μοιραστούμε κοινές ήττες!