“Παιδεία Μάχης”: Η ΝΔ έφυγε … η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας συνεχίζεται!

Άδειες λειτουργίας σε 33 Κολέγια

Ο κατά τα άλλα δημοκρατικότατος και διαλλακτικότατος πρώην υπουργός παιδείας κύριος Άρης Σπηλιωτόπουλος (όπως θυμόμαστε είχε ξεκινήσει – και αυτός – ένα ανοιχτό διάλογο για την παιδεία) τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές προχώρησε σε μια εξαιρετικά «δημοκρατική» πράξη … Υπέγραψε την άδεια λειτουργίας για 33 ιδιωτικά κολέγια σύμφωνα με τον νόμο 3696/2008, τον οποίο εξίσου «δημοκρατικά» είχε ψηφίσει η ΝΔ τον Αύγουστο του 2008.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια από το παράθυρο

Η επίσημη δικαιολογία τότε ήταν πως με τον εν λόγω νόμο θα μπει σε «τάξη» η μεταλυκειακή εκπαίδευση. Όπως όμως εξηγούσαμε, σε άρθρα και ανακοινώσεις μας, στην ουσία αυτή ήταν η πρώτη πράξη για την αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Από το παράθυρο όμως, παρακάμπτοντας την ρητή απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Όλοι άλλωστε θυμόμαστε ότι το Φοιτητικό Κίνημα είχε αποτρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16 μέσα από τους αγώνες του 2006-2007. Και αφού δεν τα κατάφεραν τότε αποφάσισαν να επανέλθουν συγκαλυμμένα. Γιατί μετά την αναγνώρισή τους, τα ιδιωτικά κολέγια (που εν ων μεταξύ έγιναν παραρτήματα ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω franchising ) θα διεκδικήσουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με τα δημόσια ιδρύματα, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005. Δηλαδή επί της ουσίας θα γίνουν de facto ιδιωτικά πανεπιστήμια, με ότι αυτό συνεπάγεται …

Την ίδια πολιτική συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ

Το πιο σημαντικό όμως είναι η στάση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της νέας υπουργού παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Η κα Διαμαντοπούλου δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε «επανεξέταση όλων των φακέλων και των αδειών λειτουργίας και σε κάθε περίπτωση επισημαίνω την προτεραιότητά μας για μία συνολική πολιτική που αφορά και στην Ευρώπη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, για κριτήρια, για διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης στο σύνολο της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην οποία ανήκουν τα κολέγια" (Ελευθεροτυπία 12/10/2009).

Με δυο λόγια η διαδικασία θα συνεχιστεί. Τα ιδιωτικά κολλέγια θα νομιμοποιηθούν σαν παρατήματα ξένων πανεπιστημίων. Η αναγνώριση ισότιμων επαγγελματικών δικαιωμάτων θα έρθει αμέσως μετά. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι γεγονός, τι και αν το Σύνταγμα το απαγορεύει ρητά, τι και αν αυτό χτυπά τα συμφέροντα και τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων. Η κυβέρνηση άλλαξε … Ο υπουργός παιδείας άλλαξε … Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας και των πανεπιστημίων συνεχίζεται!

Να μας βρουν ξανά μπροστά τους!

Για αυτό οι φοιτητές δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη για την νέα κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την ίδια σκληρή αντιλαϊκή και αντι-εκαπιδευτική πολιτική γιατί και αυτό υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου. Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και για να κερδίσουμε και άλλες είναι ο δρόμος της οργάνωσης, της ενότητας και του αγώνα. Όπως και πριν, έτσι και τώρα, να μας βρουν ξανά μπροστά τους!

ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΧΗΣ,<br/> 13.10.2009

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα