Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Αυτή η μαφία…

Σε ναυάγιο κατέληξε η τελευταία σύνοδος του ΠΟΕ στο Κανκούν του Μεξικού. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν μετά την αποχώρηση των αντιπροσώπων 21 φτωχών χωρών που απαιτούσαν από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αλλαγές στις επιδοτήσεις και τους εισαγωγικούς δασμούς σε αγροτικά προϊόντα.

Πράγματι οι αντιδράσεις αυτές είναι απολύτως λογικές, αφού οι δασμοί που επιβάλλουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές είναι πενταπλάσιοι από αυτούς που ισχύουν μεταξύ των βιομηχανικών χωρών (2-3%). Ακόμη μεγαλύτεροι από αυτούς των αγροτικών προϊόντων, είναι οι δασμοί που επιβάλλονται στα ρούχα και στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, δυο δραστηριότητες που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Συγκεκριμένα οι δασμοί ανέρχονται σε 15% στις χώρες της Ε.Ε. και σε 20% στις ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ότι η οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι αναπτυσσόμενες χώρες από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Ιαπωνία, μέσω των δασμών που επιβάλλονται στα προϊόντα τους, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την οικονομική βοήθεια που παίρνουν από τις χώρες αυτές. Συγκεκριμένα, το σύνολο των ετήσιων δαπανών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σε αγροτικές επιδοτήσεις, φτάνει τα 310 δις δολάρια, ενώ το σύνολο της οικονομικής βοήθειας των πλούσιων χωρών προς την Αφρική, ισοδυναμεί μόλις με 12 ημέρες αγροτικών επιδοτήσεων…

Στις αγροτικές περιοχές του τρίτου κόσμου, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με περίπου ένα δολάριο την ημέρα, ενώ στην Ε.Ε., δαπανάται τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό ως ημερήσια επιδότηση σε κάθε αγελάδα…

Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι με τους οποίους οι πλούσιες χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί, όχι μόνο δεν βοηθάνε τις φτωχότερες χώρες να βγουν από την φτώχεια και το αδιέξοδο, αλλά τις ωθούν ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση. Υπολογίζεται ότι κατά τη δεκαετία του ’90, οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, δαπανούσαν πολύ μικρότερα ποσά στην υγεία και την παιδεία, από ότι στην πληρωμή των χρεών προς τις ανεπτυγμένες χώρες και την Παγκόσμια Τράπεζα, που ισχύουν από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Εξάλλου στις ίδιες τις συνόδους του ΠΟΕ, όπου υποτίθεται ότι όλα τα μέλη είναι ίσα, η πραγματικότητα δείχνει ότι μάλλον μερικά από αυτά είναι "πιο ίσα" από τα υπόλοιπα. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η ύπαρξη του "πράσινου δωματίου", που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως μαφία που λειτουργεί μέσα στον οργανισμό. Στο συγκεκριμένο δωμάτιο γίνονται συζητήσεις τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο οι εκπρόσωποι των πλούσιων χωρών, ενώ αυτοί που αποκλείονται μπορούν να παρέμβουν μόνο με γραπτές σημειώσεις που μεταφέρονται στο "πράσινο δωμάτιο".

Χαρακτηριστική της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΠΟΕ είναι η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα εμπορίου, Πασκάλ Αμμύ, που χαρακτήρισε τον οργανισμό "μεσαιωνική οργάνωση". Το σίγουρο πάντως είναι πως οι φτωχές χώρες του πλανήτη, δεν είναι πλέον διατεθειμένες να ανεχτούν την συνέχιση αυτής της κατάστασης και η αποχώρησή τους από τη σύνοδο είναι ενδεικτική αυτής της διάθεσης, αλλά και των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Απέναντι όμως σε αυτό το σύστημα δεν αρκούν μερικές αποχωρήσεις, ούτε η ματαίωση μιας συνόδου, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά. Είναι πλέον καθαρό ότι ο ΠΟΕ, όπως και οι υπόλοιποι αντίστοιχοι οργανισμοί, (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα), δεν μπορούν να μεταρρυθμιστούν, ή να γίνουν πιο ανθρώπινοι, αλλά απαιτείται η κατάργησή τους.

Η μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να προστατέψει τον κόσμο από τη φτώχεια και την ανισότητα, είναι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πάλη τους για μια σοσιαλιστική κοινωνία, είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διαδηλώσεις στο Κανκούν 

10.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Κανκούν στις 13/9, και κατευθύνθηκαν προς το "χιλιόμετρο 0", την αρχή της περίφραξης γύρω από τη σύνοδο, όπου είχε αυτοκτονήσει ο Κορεάτης αγρότης Lee Kyung-Hae. Εκεί μια ομάδα διαδηλωτών, με τη βοήθεια σκοινιών που είχαν προμηθευτεί από τους ψαράδες της πόλης, έριξαν συμβολικά το συρματόπλεγμα της περίφραξης. Παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές δεν επιδίωξαν σύγκρουση με την αστυνομία, έγιναν 7 συλλήψεις, και αρκετοί μικροτραυματισμοί.

Αργότερα, σε διαμαρτυρία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που προωθείται στη χώρα, οι διαδηλωτές περιέφεραν στους δρόμους της πόλης ομοίωμα του θεού του νερού των Μάγια. Πάνω στο ομοίωμα έγραφε ότι ο θεός της βροχής είναι οργισμένος με τις πολιτικές του ΠΟΕ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα