Στο Καράκας της Βενεζουέλας(24-29/1), πάνω από 70.000 άτομα συμμετείχαν στις συζητήσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ(ΠΚΦ). Την πρώτη μέρα των συζητήσεων πραγματοποιήθηκε στο Καράκας διαδήλωση με κεντρικό της σύνθημα “αντίσταση στον ιμπεριαλισμό” στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 άτομα.
Το επίκεντρο των συζητήσεων ήταν πως θα παλέψουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και ενάντια σε αυτό το σύστημα που φέρνει μόνο φτώχεια και πολέμους. Μέλη τμημάτων της CWI από τη Χιλή, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο παρευρέθησαν στο ΠΚΦ. Κεντρικό σύνθημα της παρέμβασής τους ήταν ότι, δίπλα στο ερώτημα “πως θα αλλάξουμε τον κόσμο”, θα έπρεπε να συζητηθεί και το “πως θα προχωρήσουμε στο σοσιαλισμό”, τη μόνη εναλλακτική που υπάρχει στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.
Ακόμη, τα μέλη της CWI επεδίωξαν σε κάθε ευκαιρία να μιλήσουν με νέους και εργαζόμενους της χώρας για τις επαναστατικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη Βενεζουέλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει ο Τσάβες τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία των νέων και των εργαζομένων νοιώθει πως το βιοτικό της επίπεδο δεν έχει βελτιωθεί. Πράγματι, το 80% των νοικοκυριών της χώρας χαρακτηρίζονται φτωχά και το 50% του πληθυσμού δεν έχει επαρκή στέγαση. Η ανεργία καλπάζει στο 18%, ενώ ο πληθωρισμός στο 15-20%. Επιπλέον, το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας παραμένει στα χέρια ιδιωτών. Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε στη χώρα, το 47% του κόσμου δήλωσε πως θα ήθελε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Δυστυχώς, οι απορίες του κόσμου για το πως θα προχωρήσουν τα πράγματα στη Βενεζουέλα και για το σοσιαλισμό, δεν αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης στο ΠΚΦ. Πολλές συζητήσεις περιοριζόντουσαν σε υμνολογίες για τον Τσάβες.
Ωστόσο η παρουσία του κόσμου στις διαδικασίες του έκτου ΠΚΦ, η δυναμική του συμμετοχή στη διαδήλωση στο Καράκας, αλλά και τα ριζοσπαστικά αιτήματα που υιοθέτησε, αποδεικνύουν άλλη μια φορά πως οι κάτοικοι της Βενεζουέλας (όπως και μιας σειράς χωρών της Λ. Αμερικής) έχουν συνειδητά απορρίψει τον νεοφιλελευθερισμό και αναζητούν μια εναλλακτική λύση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.
Μαρία Καπαράκη