Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης – Καμπάνια “0% Ρατσισμός 100% Αλληλεγγύη

Της Χριστίνας Ζιάκκα

Τι είναι το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (Global Forum on Migration and Development – GFMD)

Η δημιουργία του GFMD ξεκίνησε από την Γενική Συνέλευση των Η.Ε. το Σεπτέμβριο του 2006. Αποτελεί προσπάθεια διεθνούς συντονισμού σε κυβερνητικό επίπεδο για την «ορθή διαχείριση της μετανάστευσης» κατά τα λεγόμενα τους. Αυτό που εννοούν είναι πως θα αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό «κόστος». Και προφανώς σ? αυτά τα σχέδια οι ανάγκες και τα δικαιώματα των ίδιων των μεταναστών και προσφύγων δεν απασχολούν απολύτως κανέναν!<br/>

Δες: http://www.gfmdathens2009.org 

Το GFMD στην Αθήνα

Στις 16 Δεκεμβρίου 2008, η Ελλάδα ανέλαβε την ετήσια Προεδρία του 3ου GFMD, που θα γίνει στην Αθήνα από 2 έως 5 Νοεμβρίου. Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε δύο μέρη: το πρώτο της – Κοινωνίας των Πολιτών – λέμε τώρα- στις 2 και 3 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ωνάσειου Ιδρύματος, ενώ το δεύτερο είναι το διακυβερνητικό στις 4 και 5 Νοεμβρίου, με οικοδεσπότη την κυβέρνηση Καραμανλή (σ.σ. τόπος το Μέγαρο της Μουσικής).

Για να πάρουμε μια εικόνα στο προηγούμενο GFMD που έγινε στην Μανίλα συμμετείχαν εκπρόσωποι 163 κρατών-μελών και παρατηρητών των Η.Ε.

Για όλους και όλες εμάς, αυτή είναι μια ευκαιρία για να ακουστεί η φωνή των μεταναστών, των προσφύγων και του αντιρατσιστικού κινήματος. Όλων όσων πιστεύουμε πως για την κρίση ούτε φταίνε, ούτε πρέπει να την πληρώσουν οι μετανάστες.

Γιατί αποτελεί σκάνδαλο: 

– Να φλυαρούν για δήθεν δικαιώματα αυτοί που τα παραβιάζουν κάθε μέρα,

– Να συζητούν για τα δεινά του 3ου κόσμου και την προσφυγιά, αυτοί που με τις πολιτικές τους είναι οι θύτες,

– Να σπαταλούν εκατομμύρια για κυβερνητικές φιέστες, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν ξέρουν καν πως θα βγάλουν την μέρα,

– Να καμώνονται πως θέλουν μια μετανάστευση «χρήσιμη» για την οικονομία και την κοινωνία, αυτοί που μας καταδίκασαν στην χειρότερη κρίση της ιστορίας του καπιταλισμού.

Ο οικοδεσπότης Καραμανλής, θα υποδεχθεί τους ομοίους του, την ίδια περίοδο που έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Μια επίθεση που μετατρέπει την ατζέντα της Άκρας Δεξιάς σε επίσημη κρατική πολιτική.

Οι περγαμηνές που θα παρουσιάσει στους ομοίους του πολλές: ρουτίνα οι θάνατοι προσφύγων στα σύνορα, η παροχή ασύλου έχει ουσιαστικά καταργηθεί, παντού η Ελλάδα έχει γίνει ένα απέραντο κέντρο κράτησης εξαθλιωμένων ανθρώπων, η αστυνομική βία εναντίον των μεταναστών κι αυτή ρουτίνα, οι επιχειρήσεις «σκούπα» μαζικότατες, οι διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών εργαζομένων δεν έχουν τέλος, και γι? αυτούς αλλά και για τα παιδιά τους που παρότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που οι μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές, συνδικαλιστικές, δικαιωματικές και αριστερές οργανώσεις, καλούμε σε διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Εκείνες τις ίδιες μέρες εμείς θα διαδηλώσουμε ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία και παράλληλα θα συζητήσουμε για την στρατηγική των αντιστάσεων μας.

Αιτήματα μας είναι:

– Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες.

– Να δοθεί άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

– Να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

– Να μη γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης.

– Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική λεηλασία και κατοχή των φτωχών χωρών.

Θα βρεθούμε στην Αθήνα από τις 2 έως τις 5 Νοέμβρη για να πούμε όχι στη διάσπαση και τον κατακερματισμό των εκμεταλλευόμενων. Όλοι-ες μαζί, «ξένοι» και «ντόπιοι», παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

Ποιοι καλούμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο GFMD

Όσοι συγκροτήσαμε την Καμπάνια «0% ρατσισμός – 100% αλληλεγγύη» απευθυνόμαστε:

Σε κοινωνικούς φορείς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικαλιστές, σε κάθε πολίτη, εργαζόμενο και νέο άνθρωπο που αισθάνεται την ανάγκη να υψώσει τη φωνή του απέναντι στην ξενοφοβία και τα ρατσιστικά μέτρα της Κυβέρνησης σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Όπλο μας είναι η αλληλεγγύη Ελλήνων και μεταναστών για την από κοινού υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Στόχος μας η συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου ελλήνων και μεταναστών για μια κοινωνία με 0% ρατσισμό και 100% αλληλεγγύη!

Οι φορείς που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στην Καμπάνια είναι:

– Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών «KASAPI», Κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών Ελλάδας, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Σύλλογος "ACTION CONGO", Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας Ελλάδας, Υπερπόντια Πακιστανική Συμμαχία, Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Σύλλογος Μαροκινών Σαχαριάν, Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας των λαών Τουρκίας – Κουρδιστάν (ΚΑΠΑ)

– Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE)

– Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για το ρατσισμό «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», Ελληνικό Τμήμα ENAR

Ποιο θα είναι το πρόγραμμα δράσης

2-3 Νοεμβρίου: Διεθνής συνάντηση των αντιρατσιστικών κινημάτων.

4 Νοεμβρίου: Διεθνής Διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

5 Νοεμβρίου: Δράση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την Ευρώπη-Φρούριο.

Για να δείτε την διακήρυξη της Καμπάνιας, αλλά και για να παρακολουθείτε όλη την προετοιμασία για τον Νοέμβρη καθώς και την εκστρατεία της YRE μπορείτε να μπείτε στο www.yregreece.blogspot.com 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα