‘Αρθρο από το ¨Νέο ξεκίνημα-για μια άλλη υγεία¨ που κυκλοφορεί
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, 10η Οκτωβρίου, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μελέτη Τζαφέρη, για να κάνουν πανηγυρικές δηλώσεις για την καλή πορεία της υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Αναφέρονται στις δομές που ήδη λειτουργούν με την υποστήριξη κοινοτικών κονδυλίων (ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα) και που φιλοξενούν 1289 πρώην νοσηλευόμενους σε ψυχιατρεία. Αναφέρονται, επιπλέον, στις νέες δομές που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και το κλείσιμο μιας σειράς ψυχιατρείων. Και βέβαια μιλούν για προσλήψεις για τη στελέχωση των δομών αυτών.
Δεν αναφέρθηκαν, όμως, στην κρίση που περνά η ψυχιατρική μεταρρύθμιση από τον Ιανουάριο του τρέχοντος χρόνου, οπότε και παίρνουμε την πρωτοβουλία να μιλήσουμε εμείς. Οι εργαζόμενοι στις δομές που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, έμειναν απλήρωτοι για μεγάλα διαστήματα και σε πολλούς φορείς παραμένουν σε αυτό το καθεστώς, χωρίς να ξέρουν πότε θα πληρωθούν. Οι δομές αυτές στην πλειοψηφία τους υποστηρίχτηκαν από κοινοτικά κονδύλια και πλέον χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μεγάλο βαθμό, καθώς το κράτος είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει την υποστήριξη των δομών και δεσμεύται απέναντι στην Ε.Ε. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει καμία εξήγηση στους εργαζόμενους για αυτές τις καθυστερήσεις και δεν προβάλλει και καμία δικαιολογία. Είναι εύλογο, λοιπόν, να αμφισβητήσουμε τις υποσχέσεις για τη συνέχιση της υλοποίησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, καθώς η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται επαρκώς ούτε σε όσα προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Φαίνεται μάλιστα, ότι κρατούν τα χρήματα από τους μισθούς των εργαζομένων για να τα χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς παραμελώντας τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών και όσων επαγγελματιών τις υπηρετούν δείχνοντας καθαρά ότι οι προτεραιότητές τους είναι στραμμένες αλλού.
Μας δίνει μια απάντηση ο κ. Τζαφέρης για την οπτική γωνιά που αντιμετωπίζουν το θέμα: «ο κάθε ασθενής στοιχίζει στο υπουργείο Υγείας περίπου 3.300 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα το κόστος αυτό υπολογίζεται στα 2.000-2.200 ευρώ». Δε μας εξηγεί βέβαια που οφείλεται αυτή η διαφορά. Δεν εξηγεί πως η εξοικονόμηση του ιδιωτικού τομέα προκύπτει από τους χαμηλούς μισθούς και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Βέβαια, το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται, όπως έχουν ήδη αποδείξει, για τους μισθούς των εργαζομένων ή για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενδιαφέρονται, όμως πως θα μειώσουν τα έξοδα για τις κοινωνικές παροχές και πως θα υπηρετήσουν και θα διευκολύνουν τους ιδιώτες να κερδίσουν εκμεταλλευόμενοι τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους πουλώντας τους θεραπεία και καταργώντας το δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση στη δημόσια υγεία.
Αυτοί που ενδιαφέρονται σίγουρα για την κατάσταση της ψυχικής υγείας στη χώρα μας αλλά και παντού είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς με τις οικογένειές τους. Κι αυτοί είναι που πρέπει να αποκαλύψουν την πραγματική «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που υλοποιείται, και να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει, για να μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες και που το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει. Η διεκδίκηση όμως, δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη και από μεμονωμένες αντιδράσεις. Είναι αναγκαία η δημιουργία σωματείων εργαζομένων σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας, σύλλογοι γονέων και οικογενειών των ψυχικά πασχόντων αλλά και των ίδιων των ασθενών. Με συντονισμένες προσπάθειες όλων μπορούμε να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα, πρόληψης, παρέμβασης και αποκατάστασης. Γιατί όλους μας αφορά και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε ενεργητικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανώνυμη για ευνόητους λόγους