Από το blog της Green Attack
Περίπου ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβρη του 2011, η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, αποφάσισε να αντικαταστήσει την (όχι και τόσο αποτελεσματική) συμφωνία του Κυότο, με μια νέα συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν το… 2020! Θεώρησαν μάλισα ότι η απόφαση αυτή (για την ακρίβεια το γεγονός ότι δεν πάρθηκε καμία απολύτως απόφαση) ήταν ιστορικής σημασίας!1
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ολόκληρο τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι οι ισχυροί του πλανήτη να καταλήξουν σε άλλη μια συμφωνία για τα μάτια του κόσμου… Αντίθετα, όχι μόνο έχει έρθει για να μείνει, αλλά επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, και τις καταστροφικές της συνέπειες πληρώνουν σχεδόν αποκλειστικά οι φτωχοί.
Παρόλο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, ότι είναι λογικό Γενάρη μήνα η Αυστραλία να βράζει, και η Ινδία να παγώνει, οι θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί και στις δύο περιπτώσεις κάθε άλλο παρά “φυσιολογικές” μπορούν να θεωρηθούν.
Στη Ινδία, ο πιο κρύος χειμώνας των τελευταίων 44 χρόνων, έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει πάνω από εκατό ανθρώπους, στη συντριπτική πλειοψηφία άστεγους, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που ζουν στους δρόμνους του Νέου Δελχί και έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις ακραίες θερμοκρασίες υπολογίζονται κοντά στις 100.0002.
Ταυτόχρονα στην Αυστραλία, όπου από τις αρχές του χρόνου ανεξέλεγκτες πυρκαγιές καταστρέφουν δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ενώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, οι μετεωρολόγοι έκαναν μια τρομακτική ανακοίνωση: Θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν άλλα δύο χρώματα στους χάρτες πρόγνωσης του καιρού, προκειμένου να μπορούν να απεικονίσουν τις περιοχές όπου η θερμοκρασία θα φτάνει πάνω από τους 50 βαθμούς κελσίου3. Μια πραγματικότητα στην οποία πλέον θα πρέπει να συνηθίσουν οι κάτοικοι της χώρας, αφού από δω και στο εξής δε θα αποτελεί σπάνιο φαινόμενο!