Π. ΜΙΧΕΛΗΣ: Εκλογές Τουρκίας

Άρθρο που έστειλε στο Ξεκίνημα ο αναγνώστης μας Πάνος Μιχελής που είχε επισκεφθεί την Τουρκία, μαζί με αντιπροσωπεία αριστερών οργανώσεων, τις ημέρες των πρόσφατων εκλογών.

Ξεκινήσαμε την Πέμπτη 29-10-2015 από την Αθήνα για την Ισταμπούλ καλεσμένοι από το αριστερό κόμμα συνασπισμού Τουρκίας (HDP). Όταν φτάσαμε μας παρέλαβαν σύντροφοι από το κόμμα (DIP) από την Τουρκία. Μας φιλοξένησαν και την άλλη μέρα πήγαμε σε ένα εργοστάσιο κεραμικών, που παρήγε πλακάκια για είδη υγιεινής και πλακάκια για πισίνες. Ήτανε σε 170 μέρες απεργία. Η εργοδοσία είχε απολύσει 135 εργαζομένους.  Απειλούσαν τα παιδιά των απεργών. Αργότερα πήγαμε τα γραφεία του κόμματος (HDP) όπου εκεί εργαζόμενοι των ναυπηγείων μας μίλησαν για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στους χώρους εργασίας. Μας είπαν ότι κάποιος που είχε ένα ατύχημα κάθισε στο νοσοκομείο για 6 μήνες. Όταν γύρισε για να εργαστεί η εργοδοσία των απέλυσε. Το μηνιάτικο που παίρνουν είναι 800 λίρες Τουρκίας ενώ για θα πρέπει να εργάζεσαι από τις 7 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και εφτά μέρες την βδομάδα για να πάρεις 2.500 – 3.000 λίρες.

Την άλλη μέρα πήγαμε στα γραφεία του (DIP) για να μας ενημερώσουνε για το θα πρέπει να προσέχουμε στην Ανατολική Τουρκία στην πόλη Αγκρί. Ο Γεν. Γραμματέας του DIP, μας είπε ότι το κόμμα του Ερντογάν έχει σπείρει την τρομοκρατία στο αριστερό κόμμα (HDP) με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να φοβούνται να πάνε να ψηφήσουν, με σκοπό να μην πιάσουν το όριο του 10% και έτσι να μην μπουν στην βουλή.

Φεύγοντας από τα γραφεία πήραμε το αεροπλάνο και πήγαμε στο Αγκρί. Εκεί μας πήγανε πρώτα από τα γραφεία του κόμματος και μετά μας πήγανε σε ένα ξενοδοχείο ώστε να είμαστε όλοι μαζί για ευνόητους λόγους. Είμαστε περίπου 12 άτομα. Δύο (2) από το Ε.Ε.Κ., δύο (2) από το Ν.Α.Ρ. (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και οι υπόλοιποι από τη ΛΑΕ.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια κατεβήκαμε στον ημιώροφο για ενημέρωση. Εκεί ένα μέλος του (HDP) μας ενημέρωσε ότι θα ήταν καλύτερο να πάμε σε μια άλλη πόλη στην Ίγκντιρ που βρίσκεται βορειανατολικά, κοντά στα σύνορα με Γεωργία και έχει πληθυσμό 150.000 ενώ στο Αγκρί έχει 500.000, βγάζει 2 βουλευτές που στις προηγούμενες εκλογές τις είχε πάρει και τις δύο, ενώ στο Agri βγάζει 4 και θα ήθελε να τις κρατούσε. Μας είπε κι αυτός για το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει, ότι εάν καταλάβουν ότι ο ψηφοφόρος που πάει για να ψηφίσει δεν είναι δικό τους, του ζητάνε ταυτότητα και του κάνουνε διάφορες ερωτήσεις ώστε να τους κάνουνε να μην εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εμείς συμφωνήσαμε και είπαμε ότι θα ήταν καλύτερα να μη μείνουμε το βράδυ εκεί και να γυρίσουμε πίσω στο ξενοδοχείο, εάν τα πράγματα είναι ήρεμα πριν κλείσουν οι κάλπες γιατί κανείς δεν ξέρει τα αποτελέσματα και της συνέπειες που θα έχουν. Μπορεί να αποκλειστούμε εκεί, ενώ εδώ το αεροδρόμιο είναι δίπλα κι ότι και να γίνει θα είναι καλύτερα.

Έτσι, την άλλη μέρα το πρωί ξεκινήσαμε με ένα βανάκι για την πόλη Ίγντιρ. Σταματήσαμε στα γραφεία του HDP και αργότερα πήγαμε στο πρώτο εκλογικό τμήμα που από ότι φάνηκε, τους πιάσαμε στο ύπνο και περάσαμε χωρίς να μας πουν τίποτα, ανεβήκαμε μέσα στα εκλογικά τμήματα, μιλήσαμε με τους δικαστικούς, με ψηφοφόρους και βγάλαμε φωτογραφίες. Όταν πήγαμε το διπλανό εκλογικό τμήμα πλησιάζοντας την είσοδο του κτιρίου, ο υπεύθυνος αστυνομικός φαίνεται ότι είχε ειδοποιηθεί, φωνάζει τους δυο φαντάρους που ήταν απέναντι. Ο σύντροφος από το DIP προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο αστυνομικό άλλα ήταν αδύνατο.

Εμείς δεν φεύγαμε γι αυτό καλέσανε καμιά εικοσαριά αστυνομικούς και μας απώθησαν ευγενικά. Στο τρίτο εκλογικό κέντρο που πήγαμε δεν μας άφησαν ούτε στο προαύλιο να μπούμε, αφού η αστυνομία μας άφησε να περάσουμε, αλλά δε μας άφησε ο διευθυντής του σχολείο. Το ίδιο έγινε και με τα άλλα τρία εκλογικά τμήματα που προσπαθήσαμε μα μπούμε μέσα. Σε ένα από αυτά που μπορέσαμε και μπήκαμε στο προαύλιο δίπλα από την μια πλευρά ήταν οι αστυνομικοί κι από την άλλοι οι Γκρίζοι Λύκοι. Σε δύο από τα εκλογικά τμήματα μιλήσαμε και βγάλαμε φωτογραφίες με βουλευτές του HDP. Κατά τις 3:00 φύγαμε για το Αγκρί, περνώντας από έναν πολυχώρο των Κουρδών, όπου βλέπανε ταινίες, είχανε βιβλιοθήκη, μαθαίνανε τα παιδιά γλώσσες και πολλά άλλα. Μετά πήγαμε στο ξενοδοχείο όπου μας μίλησε μια βουλευτίνα  του HDP. Την άλλη μέρα φύγαμε για την Ισταμπούλ, και την Τρίτη το πρωί αναχωρήσαμε για Αθήνα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα