Ούτε Ν.Δ., ούτε ΠΑ.ΣΟ.Κ.! Ψηφίστε αριστερά!

Προκήρυξη του "Ξ" για τις εκλογές

Ούτε Ν.Δ., ούτε ΠΑ.ΣΟ.Κ.! Ό,τι και να υπόσχονται σήμερα, την επόμενη των εκλογών θα εφαρμόσουν νέες αντιλαϊκές πολιτικές. Οι πολιτικές τους είναι υποταγμένες στο μεγάλο κεφάλαιο. Ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους δεν υπάρχουν.

Πρέπει να ενισχυθεί ο πόλος της αντίστασης στην κοινωνία, να αποδυναμωθεί το ανούσιο παιγνίδι της εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία. Πρέπει να ενισχυθεί ο πόλος των κοινωνικών και εργατικών αγώνων.

Γι΄ αυτό προτείνουμε: Ψηφίστε αριστερά.

Παρά τις αδυναμίες των κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς, η ψήφος προς αυτά είναι η μόνη που έχει νόημα.

Είναι γεγονός πως η αριστερά στη χώρα μας είναι φορτωμένη με μεγάλα λάθη και ευθύνες από το παρελθόν. Όμως η αποχή το λευκό ή το άκυρο (όταν προέρχονται από το χώρο γενικά της αμφισβήτησης/αριστεράς) το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύσουν έμμεσα τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ παλεύει για μια νέα μαζική αριστερά, που να εμπνεύσει μαζικά τα εργατικά και νεολαιίστικα στρώματα. Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και απαιτεί χρόνο.

Μέχρι τότε η ενίσχυση της υπάρχουσας αριστεράς είναι η μόνη σωστή επιλογή.
Στα πλαίσια της ενίσχυσης γενικά της αριστεράς, δηλαδή ΚΚΕ, ΣΥΝ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά, το "Ξ" προτείνει σαν πρώτη επιλογή τη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ – γιατί είναι μια ανοιχτή και ενωτική πρωτοβουλία. Το ΚΚΕ, αντίθετα, παραμένει κλειστό και επιθετικό σε όλη την υπόλοιπη αριστερά. Ενώ η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ιδιαίτερα το ΜΕΡΑ και το ΕΝΑΝΤΙΑ, δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν για μια κοινή κάθοδο, πράγμα που το "Ξ" θα θεωρούσε θετική εξέλιξη.

____________________

Όταν ο Καραμανλής ζητά εθνική ενότητα για τη μισή Ελλάδα που κάηκε από τις φωτιές και τις 

δεκάδες των νεκρών, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι: 

 

– Η κυβέρνηση του αρνήθηκε να προσλάβει 4000 πυροσβέστες που λείπουν από το πυροσβεστικό σώμα σήμερα

 

– Υπάρχουν 22 πυροσβεστικά αεροπλάνα ενώ απαιτούνται 100, τα δε πυροσβεστικά οχήματα είναι αρχαία και παθαίνουν συχνά βλάβες 

– Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες δεν έχουν σωστή εκ-παίδευση, δεν έχουν εξοπλισμό, ούτε καν χάρτες να ξέρουν που υπάρχουν δασικοί δρόμοι κοκ.

 

– Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες πουθενά στην Ελλάδα. 

 

– Η κυβέρνηση δεν έχει αναιρέσει την πρόθεσή της να αλλάξει το άρθρο 24 του συντάγματος για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων, ούτε να αλλάξει την τροπολογία με την οποία νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές.

____________________

Ποιος τους πιστεύει;

Ποιος αλήθεια πιστεύει τους κυβερνώντες; Ποιος δεν έχει αγανακτήσει με τα ψέματα, τη ρεμούλα που πάνε πάντα μαζί με τις αντεργατικές πολιτικές που δεν έχουν σταματημό, και τις πυρκαγιές που κατακάψανε την Ελλάδα; Τα πάντα είχε τάξει ο Καραμανλής προεκλογικά, από μονιμοποίηση των συμβασιούχων μέχρι και υπολογιστές για κάθε μαθητή της β’ Λυκείου.

Είδαμε τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότερους. Είδαμε 7 στις 10 νέες δουλειές να είναι μερικής και προσωρινής απασχόλησης, με μισθούς των 300 και 400 ευρώ – ακόμα και τα 700 € είναι πολυτέλεια. Είδαμε τη δημόσια παιδεία να διαλύεται για να παραχωρηθούν προνόμια στην ιδιωτική παιδεία – το ίδιο με την δημόσια Υγεία κοκ.

Είδαμε το περιβάλλον να θυσιάζεται με τα νομοσχέδια που ήθελαν αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων (αναθεώρηση άρθρου 24 Συντάγματος) και τροπολογία για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις!

Είδαμε τις φωτιές να καίνε τα πάντα. Η Πάρνηθα, το Πήλιο, η Πεντέλη, ο Πάρνωνας, ο Ταϋγετος, δεκάδες ανθρώπινες ζωές θυσιάστηκαν. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να προσλάβει πυροσβέστες ούτε να πάρει πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα! Γιατί ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης "έκαναν οικονομίες" για να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Δεν μας εξηγούν όμως γιατί μειώνουν την φορολογία των επιχειρήσεων από το 35% στο 25%. Δεν μας λένε ότι στην πραγματικότητα κόβουνε λεφτά από την δασοπυρόσβεση (και την υγεία και την παιδεία, κοκ) για να τα χαρίζουν στους πλούσιους φίλους τους, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές.

Πέσανε σαν λύκοι πάνω στα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια στιγμή που σε όλους τους τόνους προειδοποιούν ότι τα ταμεία έχουν ελλείμματα.

Βάλανε τον Ζορμπά, που είναι δικός τους άνθρωπος, να ‘μαζέψει’ το σκάνδαλο των ταμείων, αλλά όταν η έκθεση του αποδείκνυε πως πίσω από τη ληστεία ήταν στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, επιχειρήσανε να τον βγάλουν τρελό.

Και μετά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο Καραμανλής εξαγγέλλει εκλογές! Για να κλείσουν τα στόματα, για να μην προλάβουν οι αντίπαλοί του να συσπειρωθούν. Εξαγγέλλει εκλογές σαν κλέφτης μεσ’ τη νύχτα – τόσο ‘σίγουρος’ και τόσο ‘καθαρός’ νοιώθει.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν μόνο μια κατεύθυνση να δείξουν στον Καραμανλή: ΕΞΩ!

Πείτε "όχι" στο ΠΑΣΟΚ

Πόσο όμως μπορεί να κάνει κριτική στη ΝΔ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Αυτοί δεν ήταν που ξεκίνησαν την ιδιωτικοποίηση των πάντων την οποία συνεχίζει η ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που έκανε την παιδεία άνω κάτω με τους νόμους του Αρσένη, που προκάλεσαν απεργίες και καταλήψεις που κράτησαν μήνες; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που διέλυσε τη δημόσια Υγεία, με τους νόμους του Παπαδόπουλου, που έφτασε να βάλει ακόμα και ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν που δημιούργησε την γενιά των 700 € – τους σημερινούς δηλαδή νέους εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα; Το ΠΑΣΟΚ ήταν που κατάργησε το 8ωρο το πενθήμερο και το 40ωρο υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται.

Θυμούνται οι εργαζόμενοι τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη; Υποτίθεται πως θα γίνονταν κάποιες θυσίες για μερικά χρόνια μέχρι να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και μετά θα είχαμε οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία… Τα είδαμε!

Υποταγμένοι στο μεγάλο κεφάλαιο

Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ένα κοινό: βρίσκονται στην υπηρεσία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Βρίσκονται στη λογική της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Γι’ αυτό είναι στην ουσία τους οι ίδιες, με μικροδιαφορές. Οι ίδιες αυτές πολιτικές θα συνεχίσουν και μετά, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βογκάνε κάτω από την οικονομική πίεση, την ανεργία και την ανέχεια, τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζεται πως αυξήθηκαν κατά 61%, το πρώτο εξάμηνο του 2007, σε σχέση με πέρυσι! Πέρυσι τα κέρδη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν σε ποσοστά ανάμεσα στο 40 και το 50% !!

Οι τράπεζες δεν είναι η εξαίρεση είναι ο κανόνας: Βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, χρηματιστές, κοκ, βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Η Ελλάδα είναι παραδεισένια χώρα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε όλη την ΕΕ.

Μετά τις εκλογές "ο κόσμος το ‘χει τούμπανο": Θα έχουμε νέες έμμεσες φορολογίες και θα έχουμε άνοιγμα του ασφαλιστικού – το οποίο σημαίνει: μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Το λέμε και το τονίζουμε: ότι και να υπόσχονται σήμερα, είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ, δεν θα το τηρήσουν.

Ότι και να λένε σήμερα, μετά τις εκλογές θα εφαρμόσουν νέα πακέτα αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών.

Γιατί έτσι απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο που κρατάει στα χέρια του τα ηνία της οικονομίας.

Όχι στο ΛΑΟΣ

Και σίγουρα ΟΧΙ στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη το οποίο είναι ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα, που προσπαθεί να θολώσει τα νερά "προβάλλοντας" και λίγο αριστερά. Το ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα που το παίζει "υπεράνω" με λίγο Τσε Γκεβάρα και ακόμα και λίγη 17Νοέμβρη, όμως τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η θρησκεία. Όσο και να αναζητήσει κανείς μια συγκεκριμένη φιλεργατική πολιτική στις εξαγγελίες του, όπως αύξηση του εργατικού εισόδηματος, και ανατροπή των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν θα βρει τίποτε. Όσο και να αναζητήσει μια πολιτική ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, κάποια πρόταση ενάντια στον καπιταλισμό και για μια εναλλακτική κοινωνία, τίποτα δεν θα βρει.

Ψήφο στην Αριστερά

Γι όλους τους πιο πάνω λόγους η ψήφος πρέπει να πάει στην αριστερά.

Παρά τα λάθη και τις αδυναμίες των μαζικών κομμάτων της αριστεράς (ΚΚΕ & ΣΥΝ) παρά τον κατακερματισμό της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, μόνο οι δυνάμεις της αριστεράς μιλούν και προβάλλουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων.

Μόνο η αριστερά καταγγέλλει την υποταγή της πολιτικής των μεγάλων κομμάτων στην εξυπηρέτηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Μόνο η αριστερά έχει πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη των κινημάτων, είτε είναι απεργιακά κινήματα, είτε κινήματα όπως το αντιπαγκοσμιοποιητικό και αντιπολεμικό, είτε το πρόσφατο κίνημα της παιδείας κοκ.

Η ψήφος στην αριστερά ασφαλώς δεν σημαίνει και λύση στα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την ύπαρξη μιας μαζικής αριστεράς που να είναι έτοιμη να συγκρουστεί για να ανατρέψει την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και να θέσει τις βάσεις για μια εναλλακτική σοσιαλιστική κοινωνία, στην υπηρεσία των εργαζομένων, κι όχι των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή η αριστερά δεν υπάρχει σήμερα – και το χτίσιμο, η δημιουργία της απαιτεί ακόμα χρόνο και πολύ κόπο. Αλλά η ψήφος στη σημερινή αριστερά, με όλες τις αδυναμίες της, σημαίνει αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου, – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σημαίνει περιορισμούς στην επιθετικότητά τους, αφού βλέπουν πως με τις πολιτικές τους δημιουργούν μια νέα κοινωνική δύναμη αμφισβήτησης. Σημαίνει ενθάρρυνση των λαϊκών στρωμάτων γι’ αγώνες, αφού όλοι πια κατανοούν πως τίποτα δεν χαρίζεται, πως μόνο με αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε.

Ποια Αριστερά;

Ανάμεσα στα υπάρχοντα μαζικά κόμματα της αριστεράς το Ξ προτείνει τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν πρώτη επιλογή.

Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ενωτική προσέγγιση, είναι ανοιχτός στην συνεργασία με πολλές αριστερές οργανώσεις και κινήματα, και γενικά αναζητά τρόπους για να πάει το κίνημα μπροστά και για να αγκαλιάσουν οι αριστερές ιδέες πιο πλατιά τα λαϊκά στρώματα.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ έχει επιλέξει μια πολιτική απομονωτισμού, με βάση την οποία μόνο όποιος είναι στο ΚΚΕ είναι αριστερός, κι όποιος δεν είναι με το ΚΚΕ είναι ‘εχθρός’, ‘πράκτορας του κεφαλαίου’ και ‘προδότης’. Γι’ αυτό και προωθεί συστηματικά τη διάσπαση όχι μόνο της αριστεράς αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, τα ξεχωριστά σωματεία κλπ. Καμία αυτοκριτική για το παρελθόν δεν γίνεται, και όταν ένα κίνημα δεν ελέγχεται απ’ αυτό η ηγεσία του ΚΚΕ το κατασπιλώνει (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη περίοδος του πρόσφατου κινήματος της παιδείας).

Το "Ξ" δεν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί διαφωνεί με το πρόγραμμα του το οποίο δεν έχει σαν στόχο την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Όμως θεωρεί πως η συμβολή του στις αριστερές αναζητήσεις της νέας περιόδου, ιδιαίτερα μέσα στη νέα γενιά, μακριά από τα φωτοστέφανα των αλάνθαστων σταλινικών ηγετών χρειάζεται την κριτική μας υποστήριξη.

Δεν χρειάζεται βέβαια να τονίσουμε πως μ΄ αυτή του τη θέση το Ξ δεν προσπαθεί να πείσει ψηφοφόρους του ΚΚΕ να μην ψηφίσουν το κόμμα τους. Ούτε να μεταπείσει αυτούς που προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΜΕΡΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ, ή κάποια άλλη οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Κάθε άλλο. Αλλά η μάχη που δίνει το "Ξ" είναι απέναντι σε όλους όσους σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ για να φύγει η ΝΔ, ή που σκέφτονται την αποχή το λευκό και το άκυρο. Σ’ αυτούς απευθύνεται η πρότασή μας, αυτούς θέλουμε πάνω απ’ όλα να πείσουμε.

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,097ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής