Ούτε εκατοστό τσιμέντου σε χώρους πρασίνου!

Δελτίο τύπου της GreenAttack Πατησίων 

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009 (6:00 το πρωί): Ο δήμος Αθηναίων με μια ξαφνική επιχείρηση τα χαράματα έκοψε και τα 45 δέντρα που υπήρχαν σε ένα μικρό πάρκο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου. Ο λόγος είναι η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. Την ευθύνη για το project αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμος και όχι κάποιος «κερδοσκόπος» ιδιώτης, όπως επίσημα και με πομπώδες ύφος δηλώνει σήμερα ο αντιδήμαρχος «πρασίνου» Ακριτίδης στο Ρ/Σ ΚΟΚΚΙΝΟ.

Το πάρκο

Το πάρκο «Κύπρου & Πατησίων» έχει έκταση 2.400 τμ. και είχε μέχρι σήμερα δεκάδες ψηλά αιωνόβια δέντρα. Το 1989 με τροποποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου (απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, παιδικής χαράς και αποφασίστηκε η δημιουργία Κέντρου Νεότητας, υλοποιώντας σχετικό αίτημα των κατοίκων του 6ου διαμερίσματος. Το Κέντρο Νεότητας τελικά δεν έγινε και στην έκταση παρέμειναν 45 δέντρα, μια μικρή όαση στην Κυψέλη, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης! Ο Δήμος Αθηναίων έχει άλλα σχέδια. Προγραμματίζει τον χώρο για υπόγειο τριώροφο πάρκινγκ. Το 2006 μάλιστα υπέγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία "Δομοτεχνική Τεχνική Τουριστική Α.Ε." με την οποία της παραχωρεί "τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση" του πάρκινγκ για 30 χρόνια. Εννοείται πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις ο Δήμος έχει αφήσει το πάρκο να μαραζώσει για να μπορεί να δικαιολογήσει τις επιδιώξεις του. Έτσι καθημερινά πάνω στο πάρκο πάρκαραν δεκάδες αυτοκίνητα ενώ η υποτυπώδης παιδική χαρά στέκει ξεχαρβαλωμένη.

Οι δηλώσεις Ακριτίδη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος με δηλώσεις του στο ρ/σ σταθμό «Στο κόκκινο» υπεραμύνθηκε των έργων, τονίζοντας ότι ο δήμος έχει άδεια από την ΕΠιτροπή Αρχαιολογικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τα δέντρα που κόπηκαν θα μεταφυτευτούν και θα προστεθούν και άλλα πλησιάζοντας έτσι τα 150 – 170 μετά το πέρας του έργου. Δε μας εξήγησε βέβαια που ακριβώς θα στηριχθούν αυτά τα δέντρα και που θα απλώσουν τις τεράστιες ρίζες τους οι οποίες θα κατέστρεφαν το χώρο στάθμευσης. Επίσης δεν αναφέρθηκε στην μόλις περυσινή απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου της Περιφέρειας, που δεν ενέκρινε την κοπή των δέντρων. Δεν αναφέρθηκε στις 3200 υπογραφές κατοίκων της περιοχής και τις τρεις μαζικές δενδροφυτεύσεις στον χώρο. Οι κάτοικοι είπε στηρίζουν τη δημιουργία parking βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών! Δεν είπε κουβέντα γιατί ενώ το έργο είναι νόμιμο και έχει τη στήριξη των κατοίκων η κοπή των δέντρων έγινε εν κρυπτώ, τα χαράματα και με την παρουσία αστυνομίας.

Ούτε εκατοστό τσιμέντου σε χώρους πρασίνου!

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο δήμος δωρίζει στους ιδιώτες ελεύθερο χώρο για τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες. Επιβάλλει μάλιστα τις επιδιώξεις του μέσα στη νύχτα και με την παρουσία αστυνομίας! Το ιδιωτικό parking που θα «φυτρώσει» στην περιοχή ούτε τις πραγματικές ανάγκες στάθμευσης της περιοχής θα μπορέσει να εξυπηρετήσει, ούτε βέβαια θα αναπλάσει περιβαλλοντικά την περιοχή όπως ισχυρίζονται. Πάνω απ’ το parking δεν μπορεί να φυτρώσει πάρκο υψηλού πρασίνου, παρά μόνο θάμνοι και χαμηλή βλάστηση που δεν μπορεί βέβαια να έχει την ίδια περιβαλλοντική προσφορά στην περιοχή με τα αιωνόβια δέντρα.

Απαιτούμε:

– να σταματήσουν τα έργα δημιουργίας parking

– το πάρκο να ξαναγίνει πάρκο υψηλού πρασίνου

– να απαγορευτεί η στάθμευση στο χώρο

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα