Ουκρανία: Ο πόλεμος συνεχίζεται, η υποκρισία ξεχειλίζει

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τ. 552, 8 – 22 Απρίλη 2022)

Οι φρικιαστικές εικόνες από τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα προκαλούν οργή. Πτώματα στους δρόμους, ομαδικοί τάφοι αμάχων και δυο αντιμαχόμενοι στρατοί που αλληλοκατηγορούνται. Εικόνες που αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τι σημαίνει πόλεμος: απλοί άνθρωποι, αναλώσιμοι για το σύστημα, που σκοτώνονται για τα συμφέροντα των ισχυρών και στη συνέχεια γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στη μάχη των εντυπώσεων. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγορεί τον ρωσικό στρατό για τη σφαγή, λέγοντας ότι ο Πούτιν πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Το ρωσικό καθεστώς απαντάει ότι πρόκειται για προβοκάτσια στημένη από την ουκρανική κυβέρνηση και τη δύση και ότι ο στρατός του προσπαθεί να προκαλέσει τις λιγότερες δυνατές απώλειες αμάχων. Και οι δύο εκδοχές είναι εξίσου πιθανές.

Στην πραγματικότητα έχουμε δυο ακραία κυνικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται μόνο για ένα πράγμα: την ισχυροποίηση της παρουσίας τους στην περιοχή, την επικράτηση της μιας απέναντι στην άλλη. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και οι δύο ικανές για αποτρόπαια εγκλήματα και κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι πιστεύει τη μια ή την άλλη εκδοχή. 

Η ρωσική εισβολή έχει αναμφισβήτητα κοστίσει ζωές χιλιάδων αμάχων, έχει ισοπεδώσει πόλεις και έχει προκαλέσει τρόμο, πείνα και φρίκη σε αμέτρητους αθώους. Όμως οι τελευταίοι σ’ αυτό τον πλανήτη που μπορούν να καταγγέλλουν τη Ρωσία γι’ αυτές τις φρικαλεότητες είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ – των οποίων οι σφαγές ξεπερνούν κατά πολύ ό,τι κι αν έχει κάνει η Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο που τα εγκλήματα των ΝΑΤΟϊκών γίνονται πάντα στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας – υποκρισία χωρίς όρια και χωρίς τέλος. 

Ενώ συμπληρώνονται 40 μέρες από την έναρξη του πολέμου, τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ενώ εκτιμάται ότι 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας. 

Πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται από τις δυτικές κυβερνήσεις με αλληλέγγυα διάθεση – μόνο και μόνο επειδή αυτό βολεύει το αφήγημά τους και  τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Όλοι οι άλλοι πρόσφυγες, από Συρία, Ιρακ, Αφγανιστάν κλπ μπορούν να πνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, της Δύσης δεν της καίγεται καρφί. Ξανά, υποκρισία χωρίς τέλος…  

***

Από την άλλη μεριά τα εγκλήματα των νεοναζί που είναι επίσημα ενταγμένοι στον ουκρανικό στρατό, όπως το Τάγμα Αζόφ είναι τόσο φρικιαστικά, όσο και γνωστά στην κυβέρνηση Ζελένσκι και τους δυτικούς υποστηρικτές της. 

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχτηκε κυνικά ότι οι νεοφασιστικές δυνάμεις του Αζόφ «… είναι αυτό που είναι και υπερασπίστηκαν την πατρίδα. Όλα αυτά τα τάγματα ενσωματώθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι μαχητές του Αζόφ δεν δρουν πλέον αυτόνομα αλλά είναι στις τάξεις του ουκρανικού στρατού. Το 2014 υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις που μερικοί από αυτούς τους εθελοντές μας, όντως παραβίασαν τους νόμους και μπήκαν φυλακή. Ο νόμος είναι πάνω απ’ όλα…»

Ένας από αυτούς τους «εθελοντές» του Τάγματος Αζόφ μίλησε στις 7/4 στην ελληνική βουλή, «συνοδεύοντας» τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Όσο για την ίδια την βουλή, την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που ανέχτηκαν αυτή την ξεφτίλα δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την υποκρισία τους. Την ώρα που μιλάνε για την προστασία των αμάχων, της δημοκρατίας και της ειρήνης, κάθονται και χειροκροτούν -ή τουλάχιστον ανέχονται- ναζί εγκληματίες μέσα στο κοινοβούλιο, στη χώρα που είχε τα περισσότερα θύματα σε αναλογία πληθυσμού από τη ναζιστική κατοχή στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και που μόλις πρόσφατα καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή σαν εγκληματική οργάνωση, ακριβώς επειδή είναι ναζιστική.

Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος στο πεδίο των οικονομικών κυρώσεων και της ενέργειας. Η ρωσική κυβέρνηση απαιτεί να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει σε «μη φιλικές χώρες», δηλαδή πρακτικά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ που στηρίζουν την Ουκρανία. Αυτές από τη μεριά τους προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, την ίδια ώρα όμως δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της τροφοδοσίας τους με φυσικό αέριο, επομένως το θέμα της συνολικής επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία βρίσκεται στον αέρα. Και στην αναζήτηση εναλλακτικών προκειμένου να καλυφθεί το κενό, στρέφονται μαζικά στην αύξηση της παραγωγής λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου, εγκαταλείποντας τους έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς στόχους τους για την κλιματική κρίση και απειλώντας τον πλανήτη με νέες περιβαλλοντικές καταστροφές.

***

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το δράμα των αμάχων, η «κανονικοποίηση» του νεοφασισμού, η υποκρισία των δυτικών δυνάμεων, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν γλαφυρά τα αδιέξοδα του συστήματος των ανταγωνισμών και του κέρδους. Πρόκειται για ένα σύστημα που δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στους φτωχούς και τους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου, πέρα από εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Αυτό που χρειάζεται είναι το χτίσιμο αντιπολεμικών πρωτοβουλιών στην Ευρώπη και διεθνώς, που να απαιτούν:

  • τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής
  • την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης για τους Ρωσόφωνους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας 
  • τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς 
  • τη διάλυση και των δύο στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών σχηματισμών – του ΝΑΤΟ και του ΟΣΣΑ (Ρωσία και συμμαχικές χώρες στην κεντρική Ασία)
  • την προστασία των προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και από άλλες εμπόλεμες ζώνες και αυταρχικά καθεστώτα
  • την παραδειγματική τιμωρία των Ουκρανών νεοναζί για τα εγκλήματα τους ενάντια σε μειονότητες και ανθρώπους της Αριστεράς και των κινημάτων

Οι λαοί της περιοχής και ολόκληρης της ηπείρου δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τη συνέχιση του πολέμου. Αντίθετα, αυτό που χρειάζονται είναι η κοινή πάλη ενάντια στις κυβερνήσεις τους και ενάντια στο σύστημα που τους στερεί την ειρήνη, τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τα βασικά δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

________________________

[1] 2020mag.gr: Κυνική παραδοχή Ζελένσκι για «Τάγμα Αζόφ»: «Είναι αυτό που είναι αλλά υπερασπίζονται την πατρίδα» (video)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα