Ουγγαρία: Διαδηλώσεις ενάντια στα ψέματα

Του Πέτρου Τζομάκα

«Ψέματα απ’ το πρωί ως το βράδυ» έλεγε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι και οι συνεργάτες του για να καλύψει την άγρια λιτότητα και να επανεκλεγεί. Παραδέχτηκε πως μόνο με τεχνάσματα -τα οποία δεν χρειαζόταν να ξέρει κανείς- και διεθνή δάνεια μπόρεσε η χώρα να επιπλεύσει. Ακόμα ότι οι πλούσιοι που ανήκουν στο ένα χιλιοστό της χώρας συντηρούνται σε αυτή τη θέση εις βάρος των φορολογούμενων.

Όλα αυτά τα παραδέχτηκε σε κλειστή κομματική συγκέντρωση το Μάιο όμως μια ηχογράφησή της κατέληξε σε Ραδιοσταθμό στις 17/9. Αν και ένα από τα πολλά σενάρια λένε ότι σκόπιμα ο ίδιος ο Γκιούρτσανι διέρρευσε την ομιλία σε προεκλογική περίοδο για να δείξει «ντομπροσύνη» αναγνωρίζοντας αυτά που η κοινή γνώμη της Ουγγαρίας ήδη γνωρίζει, το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό. Ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις που τον καλούσαν σε παραίτηση, κάτι που ο ίδιος αρνείται πεισματικά να κάνει. Στις δημοτικές εκλογές στις 1/10 το κόμμα του Γκιουρτσάνι υπέστη πανωλεθρία αφού η αντιπολίτευση κέρδισε τις 18 από τις 19 επαρχίες και τις 15 από τις 23 δημαρχίες. Η μόνη απάντηση μέχρι στιγμής είναι από τη μια η καταστολή των διαδηλώσεων από την άλλη οι δηλώσεις του πως όσα είπε τα είπε για να βγάλει από το λήθαργο τα κομματικά του στελέχη. Ζήτησε συγγνώμη για το ύφος της γλώσσας, αλλά επιμένει πως η λιτότητα είναι ο μόνος τρόπος για να βγει από το τέλμα η Ουγγαρία.

Η ιστορία του Γκιούρτσανι είναι χαρακτηριστική των στελεχών των πρώην Κ.Κ. χωρών του Α. Μπλοκ. Πολιτικά εκπαιδευμένος από το Κ.Κ. Ουγγαρίας την εποχή του σταλινισμού, ο νυν πρωθυπουργός έγινε μετά τη κατάρρευση εν μία νυκτί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας επιδιδόμενος σε σκανδαλώδεις κερδοσκοπικές συναλλαγές ακινήτων δημοσίου χαρακτήρα προτού αποφασίσει να ασχοληθεί ξανά με τη πολιτική αυτή τη φορά ως σοσιαλδημοκράτης.

Οι υποστηρικτές του «καπιταλισμού με κοινωνικό πρόσωπο» όπως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά δεν είναι τίποτε άλλο από συνεχιστές της ίδιας (και μερικές φορές χειρότερης) αντεργατικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής των παραδοσιακών αστικών κομμάτων.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
403ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής