Όχι στον ΣΜΑ στην Ευκαρπία! Απαιτούμε εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων τώρα!

Από τις 24/1/2012, οι κάτοικοι της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, απάντησαν άμεσα στα σχέδια για δημιουργία ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στην περιοχή τους, προχωρώντας σε κατάληψη του χώρου όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν τα έργα.

Ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι κρίσιμος, καθώς εργολάβοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθούν να πείσουν για την «αθωότητα» και την υπερσύγχρονη τεχνολογία που μπορεί να έχει ένας ΣΜΑ, κρύβοντας ότι στην πραγματικότητα θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Ο αγώνας προβλέπεται μακρύς και δύσκολος. Από τη μια γιατί είναι ένας αγώνας ενάντια σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα που θα κινήσουν γη και ουρανό για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους. Από την άλλη γιατί οι «αρμόδιοι» της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι φίλοι τους επί της ουσίας δίνουν κάλυψη σ’ αυτά τα συμφέροντα.

Το κίνημα από την πλευρά του, αν θέλει να αναχαιτίσει αυτή την καλά συντονισμένη επίθεση, χρειάζεται όχι μόνο αποφασιστικότητα, υπομονή και δημοκρατική λειτουργία, αλλά και εναλλακτική αντιπρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μια πρόταση που δε θα αρκείται στο να διεκδικεί «να φύγουν τα σκουπίδια από την περιοχή μας», αλλά θα αντιπαραθέτει στη διαχείριση που προτείνει η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών, ένα συνολικό εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης, φιλικό προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Η οργάνωση του «Ξ» στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά στην κατάληψη του χώρου που προορίζεται για ΣΜΑ. Τόσο στην κατάληψη, όσο και σε ολόκληρη την περιοχή, μοιράζεται προκήρυξη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο https://xekinima.org/arthra/view/article/prokiryksi-ks-oxi-ston-sma-stin-eykarpia/ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα