Όχι στο ρατσιστικό νόμο για τους μετανάστες μικροπωλητές

Στις 10 Μάη, για πρώτη φορά οι μετανάστες μικροπωλητές έκαναν πορεία στο υπουργείο εμπορίου για να διαμαρτυρηθούν για την ρατσιστική διάταξη που τους αποκλείει από τις λαϊκές αγορές, απλά και μόνο επειδή δεν είναι έλληνες πολί-τες ή έλληνες ομογενείς.

Μαζί με τις οικογένειες τους και με την πλήρη στήριξη της YRE (που συμμετείχε και με πανό), απαίτησαν από τον υφυπουργό κ.Παπαθανασίου την απόσυρση της διάταξης.

Το κάλεσμα της πορείας είχε κάνει η «Πρωτοβουλία Μεταναστών Μικροπωλητών», μια πολυεθνική συσπείρωση, στης οποίας τη δημιουργία είχαν παίξει σημαντικό ρόλο σύντροφοι μετανάστες της YRE-CWI.

Ο Παπαθανασίου άφησε να εννοηθεί ότι οι μετανάστες μικροπωλητές θα μπορούν να πωλούν σε «παραλαϊκές» αγορές, όχι όμως και στις κανονικές λαϊκές αγορές. Οι μικρο-πωλητές αποφάσισαν ότι θα επανέλθουν, γιατί όσο απειλείται το δικαίωμα τους στην εργασία, το δικαίωμα τους στην επιβίωση των οικογενειών τους, αλλά και η ανανέωση της άδειας παραμονής τους, δεν τους μένει κανένας άλλος δρόμος.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το κείμενο των αιτημάτων τους:

«Εμείς οι μετανάστες μικροπωλητές απαιτούμε την απόσυρση της ρατσιστικής υπουργικής διάταξης (Κ1-186/18-1-06), που εξαιρεί όλους τους μετανάστες μικροπωλητές από τις υπαίθριες λαϊκές αγορές, όχι γιατί δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που ορίζει η διάταξη, αλλά εξαιτίας της εθνικό-τητας και του χρώματος τους.

Σε μια χώρα όπου ζουν και εργάζονται περίπου 1.000.000 μετανάστες, σε μια χώρα που ο αριθμός των ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός των συνόρων, έχοντας υπάρξει στο παρελθόν μετανάστες ή πρόσφυγες, ξεπερνάει τα 6.000.000, είναι απαράδεκτο να προκρίνονται νόμοι που στηρίζονται στην διάκριση και στον διαχωρισμό.

….Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η εθνι-κότητα και το χρώμα μας να χρησιμοποιείται ενάντια μας, ως όπλο αφαίρεσης δικαιωμάτων. Πόσο μάλλον που εκπληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις (φορολογικές, ασφαλιστικές κ.λ.π.), όπως και κάθε έλληνας πολίτης.

….Ακόμα μια αλυσιδωτή συνέπεια της διάταξης σας είναι το γεγονός ότι η επίθεση στο δικαίωμα μας στην εργασία απειλεί τώρα το δικαίωμα μας στη νόμιμη παραμονή. Καθώς όπως γνωρίζετε οι άδειες παραμονής μας είναι συνδεδεμένες με την εργασία.

Ήδη έχει εμφανιστεί το φαινόμενο επιχειρώντας να ανανεώσουμε τις άδειες παραμονής μας οι υπηρεσίες των δήμων να αρνούνται, γιατί είμαστε πια άνεργοι!! Υπ’ αυτή την έννοια η ρατσιστική διάταξη σας αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς απόφαση απέλασης μας”!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής