Όχι στο νέο σύστημα εφημεριών – Όχι στα ράντζα!Άρθρο από το  «νέο ξεκίνημα για μια άλλη Υγεία», συνδικαλιστική εφημερίδα που εκδίδεται με πρωτοβουλία συντρόφων του Ξ στο χώρο της Υγείας

Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας αποτελούσε μια από τις υποτιθέμενες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ. Πολλοί εργαζόμενοι πιστέψανε πως ίσως να άνοιγαν κάπως καλύτερες μέρες για το χώρο της Υγείας μετά τη συνολική επίθεση («μεταρρύθμιση» Παπαδόπουλου) την οποία δεχτήκαμε από το ΠΑΣΟΚ.

Ένα χρόνο μετά το μόνο που έχουμε δει από τη μεριά της κυβέρνησης είναι η εξαγγελία του νέου συστήματος εφημεριών το οποίο θα καταργούσε υποτίθεται τα ράντσα! Αντί για κατάργηση, όμως, αυτό που βλέπουμε είναι ένα «χαμό» σε μια σειρά νοσοκομεία. Τα ράντσα αντί να εξαφανιστούν μεταφέρθηκαν και μοιράστηκαν σε περισσότερα νοσοκομεία.

Νοσοκομεία που ποτέ δεν ήξεραν τι σημαίνει ράντσο, όπως το Αγία Όλγα, το Σισμανόγλειο, ο Ερυθρός Σταυρός κλπ, ανακάλυψαν την έννοια της «αναβάθμισής» τους.

Και βέβαια κάποια ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως το Ερρίκος Ντυνάν, ανακάλυψαν ότι… βολεύει να μην υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί έτσι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αυξάνει τα κέρδη του.

Τα ράντσα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η δημόσια Υγείας είναι σε «μαύρο χάλι» κι αυτό είναι αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζανε και απαξιώνανε τη δημόσια Υγεία για να ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, μια πολιτική που δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως θα συνεχίσει και η ΝΔ. Η υποβάθμιση – απαξίωση αυτή μεταφράζεται σε

– Έλλειψη προσωπικού, πάνω απ’ όλα,

– Έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού,

– Έλλειψη κρεβατιών

– Γενικευμένη κακοδιαχείριση και διαφθορά.

Αντί να κτυπήσει τη ρίζα του κακού, ο υπουργός επιχειρεί να κτυπήσει το σύμπτωμα που είναι τα ράντσα αλλάζοντας το σύστημα εφημεριών. Αστεία πράγματα.

Αστεία πράγματα, γιατί στην κυβέρνηση δεν κάνουν ούτε καν το στοιχειώδες, το απλό, το κραυγαλέο: να θέσουν σε λειτουργία το ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο, με τις 750 κλίνες και σε πλήρη λειτουργία το Θριάσιο (και άλλα νοσοκομεία).

Με την πρόταση για 24ωρη λειτουργία όλων των νοσοκομείων, δεν θα μπορούσε κάποιος να διαφωνήσει. Χωρίς όμως μέτρα που να αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων, το αποτέλεσμα του νέου συστήματος των εφημεριών δεν θα μπορούσε να ήταν παρά μόνο:

* Η διατήρηση της συνολικά απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, κακές υπηρεσίες υγείας στον πολίτη.

* Η διανομή των ράντσων σε περισσότερα νοσοκομεία, για τη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς σε μερικά μεγάλα, όπως ο Ευαγγελισμός φυσιολογικά μειώνεται ο αριθμός.

* Η ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, καθώς με το ίδιο προσωπικό τα νοσοκομεία υποχρεώνονται σε καθημερινές εφημερίες – αύξηση εφημεριών κατά 33%.

Το χειρότερο απ’ όλα, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι για να μην υπάρχουν ράντσα πιέζεται το σύστημα σε κάθε νοσοκομείο, για γρήγορα εξιτήρια ή για μη εισαγωγές, με κόστος στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας στον άρρωστο. Ασθενείς φεύγουν πολλές φορές χωρίς να γίνει εισαγωγή ή ακόμα και αδιάγνωστοι!

Γι΄ αυτό, το νέο σύστημα εφημεριών από μόνο του, χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς προσωπικό κλπ, όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύση, αλλά αποτελεί μια ακόμη σφαλιάρα στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπέρ του ιδιωτικού, αλλά και σφαλιάρα απέναντι στους εργαζόμενους και τους αρρώστους.

__________

Τάδε έφη Ν. Κακλαμάνης…

«Oι λίγοι μεγαλογιατροί και κάποιοι κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές που θέλουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν έως τώρα, ή θα συμμορφωθούν ή θα θέσουν εαυτούς εκτός Eθνικού Συστήματος Yγείας. Eίτε το θέλουν είτε όχι κάποιοι λίγοι, το σύστημα θα γίνει για τον κοσμάκη και όχι για τους μεγαλογιατρούς».

Αυτά δήλωσε, σε μια από τις δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, στη διάρκεια των αντιπαραθέσεων για τα ράντζα στα νοσοκομεία…

Καμία διάθεση δεν έχουμε να υπερασπιστούμε είτε τους συνδικαλιστές που έχουν καλοκάτσει στις καρέκλες τους και κοιτάζουν την πάρτη τους και τα ρουσφετάκια τους, ούτε βέβαια και τους μεγαλογιατρούς που τρώνε με 10 μασέλες.

Όμως κάτι δεν κατάλαβε καθόλου καλά ο υπουργός.

Κι αυτό είναι ότι η τεράστια υποχρηματοδότηση της Υγείας, η έλλειψη προσωπικού, η μη λειτουργία του Αττικού, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, οι διαρκείς ιδιωτικοποιήσεις όλο και μεγαλύτερων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, η είσοδος των ασφαλιστικών εταιρειών στη δημόσια Υγεία όλα αυτά είναι θέματα κυβερνητικής πολιτικής! Και την κυβερνητική πολιτική την ασκεί σήμερα, αυτός!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής