ΟΧΙ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χαλυβουργική

Η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ μέσα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ στον Ασπρόπυργο, όπως αποφασίστηκε στις αρχές Ιουνίου, είναι ένα ακόμα έγκλημα εις βάρος της ποιότητας ζωής -αλλά και εναντίον της ίδιας της ζωής- των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Η σύμβαση ΔΕΗ-ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου που με καύσιμο το φυσικό αέριο, θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 880MW. Το ηλεκτρικό ρεύμα από αυτό το σταθμό δεν θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά θα εξάγεται στην Ιταλία! Δηλαδή αμύθητα κέρδη για τον Αγγελόπουλο από τη μία που θα πουλά ηλεκτρισμό στην Ιταλία, υποβάθμιση της δικής μας ποιότητας ζωής από την άλλη.

Η μονάδα της Χαλυβουργικής, θα αναπτυχθεί σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 500 στρεμμάτων (για το οποίο θέμα η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) και θα εκπέμπει 2,5 φορές περισσότερα καυσαέρια από αυτά που εκπέμπουν σήμερα τα 2 μεγάλα διυλιστήρια του Θριασίου!

Συγκεκριμένα, η μονάδα της Χαλυβουργικής θα εκπέμπει: <br/>

– 2.000 τόνους Οξειδίων του Αζώτου ετησίως. Αυτές οι εκπομπές θα προστεθούν στους 2.700 τόνους Οξειδίων του Αζώτου που εκπέμπονται σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο.

– 2,6-3 εκ. τόνους Διοξειδίου του Άνθρακα, ετησίως. Εκπομπές που ισοδυναμούν με την κίνηση 80.000-100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων το χρόνο.

– άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως Μεθάνιο, Αιωρούμενα Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α.

– σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου, που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.

__________

Τα Οξείδια του Αζώτου, το διοξείδιο του Θείου και τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν επικίνδυνους αέριους ρύπους που προκαλούν από πονοκεφάλους, ζαλάδες, και αίσθημα κόπωσης, μέχρι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, κρίσεις άσθματος, χειροτέρευση υπαρχόντων καρδιακών προβλημάτων, βλάβες στο νευρικό σύστημα, καθώς και καρκίνο. Όσο για το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο αποτελούν τους δυο βασικούς ρύπους που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

__________

Βέβαια, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ανησυχούν τους κατοίκους της περιοχής, καθώς: "το εξερχόμενο από την καμινάδα πλούμιο καυσαερίων δεν είναι ορατό και δεν προκαλείται καμιά οπτική ρύπανση"! Με δυο λόγια αφού οι κάτοικοι του Θριασίου δεν θα βλέπουν το καυσαέριο, παρά μόνο θα αναπνέουν, δεν υφίσταται πρόβλημα.

Όχι άλλη υποβάθμιση

Οι συνέπειες για τους κατοίκους του Θριασίου θα είναι τεράστιες. Ήδη αναπτύσσονται πρωτοβουλίες κατοίκων και επιτροπές αγώνα ενάντια στην τεράστια ρύπανση του αέρα, των υδατικών αποθεμάτων και της θάλασσας όχι μόνο από το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αλλά και από την καταστροφική επέκταση της Πετρόλα και τις δραστηριότητες των υπόλοιπων βιομηχανιών που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε «κόλαση».

Όμως οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και για εμάς, τους κατοίκους της Δ. Αθήνας, καθώς όλη αυτή η τρομαχτική αερορύπανση θα καταλήξει και στους δικούς μας πνεύμονες, προκαλώντας από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι καρκινοπάθειες.

Ήδη η ποιότητα ζωής μας είναι στο κατώτερο επίπεδο όλου του λεκανοπεδίου. Στα δυτικά προάστια 1 στους 2 κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η αναλογία πράσινου ανά κάτοικο είναι στο 1/3 σε σχέση με το μ.ο. των κατοίκων της πρωτεύουσας. Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία μιλούν για 13-15% (στις γυναίκες και τους νέους ξεπερνά το 25%) – τα ανεπίσημα είναι σχεδόν διπλάσια. Η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ είναι στα ύψη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Η υποβάθμιση της δυτικής Αθήνας δεν είναι κάτι τυχαίο. Μας αντιμετωπίζουν σαν τη χωματερή και το γκέτο της πρωτεύουσας. Είναι καιρός να πούμε «φτάνει πια».

Αντίσταση ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η οργανωμένη και συντονισμένη δράση απέναντι στην δημιουργία του εργοστασίου-δολοφόνου της ΔΕΗ στη Χαλυβουργική στην Ελευσίνα και γενικά την καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία μας πολιτική τους. Μόνο αν υπάρξει ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας θα μπει φρένο στα σχέδιά τους. Γι’ αυτό χρειάζεται:

– Να δηλώσουμε την υποστήριξη και συμπαράστασή μας στις διάφορες πρωτοβουλίες και επιτροπές αγώνα που υπάρχουν στην περιοχή του Θριασίου.

– Να πάρουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες στις δικές μας γειτονιές.

– Να ζητήσουμε από το συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή μας, τους εργαζόμενους στο δήμο, την τοπική ΕΛΜΕ, εργαζόμενους στην Υγεία κλπ, να μπουν μπροστά για την ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών.

– Όλοι μαζί, να ενημερωθούμε για το τι γίνεται και τι μας επιφυλάσσουν, να εναντιωθούμε έμπρακτα στον Αγγελόπουλο της Χαλυβουργικής και στον κάθε κεφαλαιοκράτη που απειλεί τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

– Έλα και εσύ μαζί μας σ’ αυτόν τον αγώνα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα