Array

Όχι στην τρομοκρατία – Όχι στον πόλεμο! Ο μαζικός, ενωτικός αγώνας της εργατικής τάξης μόνη απάντηση στον ιμπεριαλισμό!

Οι θέσεις της CWI για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο (αποσπάσματα από σχετική ανακοίνωση).

Τέσσερις βόμβες, τρεις σε σταθμούς του μετρό και μία σε λεωφορείο, συγκλόνισαν το Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, 7 Ιουλίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αγγλίας-Ουαλίας και η CWI καταδικάζουν τις τρομοκρατικές αυτές πράξεις και αυτούς που τις έκαναν.

Αν και οι βόμβες αυτές είχαν σαν στόχο το κέντρο του Λονδίνου, η τεράστια πλειοψηφία των θυμάτων ήταν εργαζόμενοι στις μεταφορές και τις δημόσιες υπηρεσίες, υπάλληλοι και φοιτητές. Όπως και στο Ιράκ, όπου έχουν ήδη σκοτωθεί τουλάχιστον 100.000 άμαχοι μετά την ανατροπή του Σαντάμ, έτσι και στη Νέα Υόρκη, την Μαδρίτη και τώρα στο Λονδίνο, τα θύματα είναι αθώοι, απλοί εργάτες και εργαζόμενοι.

Η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών είναι ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Πολλά από τα θύματα συμμετείχαν κατά πάσα πιθανότητα στις μαζικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο και άλλες πόλεις και ιδιαίτερα στη διαδήλωση των 2 εκατομμυρίων, στις 15 Φλεβάρη, 2003.

(…)

Ο αντιδραστικός χαραχτήρας της Αλ Κάιντα

Η εγκληματική αυτή τρομοκρατική ενέργεια έγινε, όπως όλα δείχνουν από κάποιο παρακλάδι της Αλ Κάιντα, σαν εκδίκηση για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Η Αλ Κάιντα όμως δεν είναι μια εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των καταπιεζόμενων λαών στις μουσουλμανικές χώρες. Όπως εξηγήσαμε μετά τις επιθέσεις στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, είναι μια αντιδραστική οργάνωση, που υποστηρίζεται από πάμπλουτους Σαουδάραβες. Οι πολιτικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί δεν υπερασπίζονται τους καταπιεσμένους μουσουλμανικούς λαούς. Αντίθετα, επιτίθεται ενάντια στα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών μουσουλμανικών στρωμάτων και υιοθετεί εθνικιστικές και σεκταριστικές θρησκευτικές πολιτικές, που τους διαιρούν και τους στρέφουν τον ένα ενάντια στον άλλο.

Η φύση και ο χαρακτήρας των τρομοκρατικών επιθέσεων των οργανώσεων της Αλ Κάϊντα – στοχεύοντας αθώους αμάχους όλων των φυλών και των θρησκειών – δείχνουν πόσο περιφρονούν τον απλό λαό. Δεν χτυπάνε την άρχουσα τάξη του ιμπεριαλισμού και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, αλλά τους απλούς πολίτες. Όπως ανάφερε κι ένας αναλυτής πρόσφατα, «Η φιλοσοφία τους είναι : γιατί να επιτεθούμε στην τίγρη, αφού υπάρχουν τόσα απροστάτευτα πρόβατα;»

Οι Σοσιαλιστές ήταν πάντα αντίθετοι με τις μεθόδους της ατομικής τρομοκρατίας, που υποτιμούν την σημασία της μαζικής δράσης και δίνουν έμφαση στη δράση των μικρών ομάδων. Οι μέθοδοι αυτή καταλήγουν πάντα να ενισχύουν την άρχουσα τάξη και τον καπιταλισμό. Τουλάχιστον, όμως, οι τρομοκρατικές ομάδες τον 19ο αιώνα στη Ρωσία και σε άλλες χώρες έβαζαν σαν στόχο τους βασιλιάδες και αυτοκράτορες και όχι τους απλούς πολίτες.

Η υποκρισία του Μπους και του Μπλερ

Ο Μπους και ο Μπλερ φυσικά προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα γεγονότα για να δικαιολογήσουν την μέχρι τώρα πολιτική τους. Όμως, στην πραγματικότητα, τα γεγονότα αυτά είναι ακριβώς το αποτέλεσμα του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ, της εγκληματικής καταπίεσης του Παλαιστινιακού λαού και της τεράστιας εκμετάλλευσης και καταλήστευσης του Τρίτου Κόσμου από τις πολυεθνικές των πλουσίων χωρών.

Οι ηγέτες, βέβαια, των G8 συνεδρίαζαν ασφαλείς στη Σκοτία, φρουρούμενοι από 10.000 αστυνομικούς, πολλοί από τους οποίους είχαν μεταφερθεί από το Λονδίνο. Χαρακτηριστικό ήταν το θράσος του Μπους που δήλωσε μετά τα γεγονότα ότι : «Αυτοί σκοτώνουνε αθώους, ενώ εμείς προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα της φτώχειας και του Έϊτζ».

Στην πραγματικότητα, είναι οι πολιτικές που αυτοί οι ηγέτες επέβαλαν στους λαούς όλου του κόσμου που ευθύνονται για την απίστευτη φτώχεια και την τρομοκρατία. Αυτοί είναι υπεύθυνοι, μαζί με τις φαρμακευτικές πολυεθνικές, για την τραγωδία και την καταστροφή που το Έτζ σκορπάει στην Αφρική και σ’ όλο τον κόσμο.

Ο Μπλερ και οι άλλοι καπιταλιστές ηγέτες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τις νέες αυτές τρομοκρατικές ενέργειες για να επιβάλουν νέες νομοθεσίες και να περιορίσουν παραπέρα τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στη Βρετανία προσπαθεί ήδη να περάσει την ύπαρξη αστυνομικών ταυτοτήτων, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Οι βόμβες στο Λονδίνο αποκάλυψαν ότι τα αστυνομικά μέτρα και η καταπίεση δεν μπορούν να σταματήσουν την τρομοκρατία.

Τα σκληρά καταπιεστικά μέτρα που πήρε το Βρετανικό κράτος ενάντια στον ΙRΑ δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις του στην Ιρλανδία και την Αγγλία.

Οι ταυτότητες υπάρχουν στην Ισπανία, αλλά δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους τρομοκράτες.

Μόνο ανν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν την τρομοκρατία μπορεί να εξαλειφθεί αυτή η απειλή.

Το Ιράκ και η τρομοκρατία 

Ο Μπλερ προσπαθεί να αποκρύψει ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον πόλεμο στο Ιράκ. Όμως, για όποιον θέλει να δει, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτό το αναγνωρίζουν πλέον δημόσια ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η πρώτη αντίδραση των Βρετανών πολιτών ήταν αναπόφευχτα το σοκ και η αγανάχτηση για τους άδικους θανάτους και τραυματισμούς.

Μια ενστικτώδικη διάθεση για συσπείρωση και προστασία από τους τρομοκράτες, μπορεί να ενισχύσει προσωρινά τη θέση του Μπλερ.

Ωστόσο, σιγά-σιγά, η διάθεση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε αγανάκτηση ενάντια του, γιατί είναι ακριβώς η συμμετοχή του στον πόλεμο του Ιράκ, που προκαλεί αυτές τις επιθέσεις. Ας ην ξεχνάμε ότι ο Αθνάρ έχασε τις εκλογές στην Ισπανία, γιατί προσπάθησε να κατηγορήσει την ΕΤΑ για τις επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, δημιουργείται τώρα ο κίνδυνος εκδικητικών επιθέσεων ενάντια στα 5 εκ. μουσουλμάνους που ζουν εκεί μόνιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την επόμενη μέρα των επιθέσεων στάληκαν 30.000 απειλητικά e-mails σε μουσουλμανικές οργανώσεις. Οι απειλές αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ενωτικά από το εργατικό κίνημα, που πρέπει να υπερασπιστεί τους απλούς μουσουλμάνους εργαζόμενους και τις κοινότητες τους.

Σοσιαλιστική εναλλακτική λύση

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αγωνίζεται για την ενότητα των εργαζομένων. Πρέπει να οργανωθούνε διαδηλώσεις στο Λονδίνο και αλλού ενάντια στην τρομοκρατία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την επιβολή νέων καταπιεστικών και αντιδημοκρατικών μέτρων.

Οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις δείχνουν την ανάγκη να χτιστεί μια σοσιαλιστική εναλλακτική λύση ενάντια στον Μπους, τον Μπλερ και το σύστημα που τους στηρίζει. Αυτοί και το σύστημα τους προκαλούν αυτές τις εγκληματικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο μόνος τρόπος να κάνουμε τους πολέμους, την τρομοκρατία και τη φτώχεια παρελθόν είναι να χτίσουμε μια σοσιαλιστική κοινωνία διεθνώς.

  • Όχι στην τρομοκρατία και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!
  • Να αποσυρθούν όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα από το Ιράκ και την Μέση Ανατολή!
  • Όχι στον ρατσισμό, ενότητα όλων των εργαζομένων!
  • Όχι στην καταστολή και τον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών!
  • Κάτω το G8, διαγραφή όλων των χρεών του Τρίτου Κόσμου!
  • Όχι στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, για μια σοσιαλιστική κοινωνία!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα