Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ! (Συνέντευξη με τον Παν. Τερζόγλου)


Ο Παναγιώτης Τερζόγλου, εργαζόμενος στον ΟΣΕ και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομασπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) μιλά στο ΞΕΚΙΝΗΜΑ για την κατάσταση που υπάρχει στον οργανισμό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του οργανισμού.
Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Κασαμπαλάκος.

Ποια είναι η κατάσταση αυτή η στιγμή σε ότι αφορά το μέλλον του ΟΣΕ και των εργαζομένων του ;

Στις 6 Αυγούστου έγινε η περιβόητη επικαιροποίηση του μνημονίου. Έτσι μάθαμε ότι θα έχουμε μειώσεις  στις αποδοχές μας γύρω στο 20% και ξεπούλημα του οργανισμού, μέσα από την περιβόητη ανασυγκρότηση του ΟΣΕ. Όπως γράφτηκε στον ‘ΕΠΕΝΔΥΤΗ’ της 28ης Αυγούστου, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία είναι όχι μόνο η μία από τις τρεις θυγατρικές εταιρίες του οργανισμού (οι άλλες δύο είναι η ΓΑΙΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ) αλλά αυτή που είναι επιφορτισμένη με την εξυπηρέτηση των πελατών και την έκδοση των εισιτηρίων, δηλαδή απόλυτα κερδοφόρα. Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, το κλείσιμο των 2/3 του δικτύου, την παράδοση των φιλέτων, όπως τον κεντρικό άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης, σε ιδιώτες, το ξεπούλημα των εμπορευματικών κέντρων καθώς και την εκποίηση της περιουσίας του οργανισμού, ύψους 10 δις ευρώ, για την κάλυψη του χρέους.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα ενός οργανισμού καταχρεωμένου, που δεν μπορούν να πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες. Ποια είναι τελικά τα χρέη του ΟΣΕ;

Παρουσιάζεται έντεχνα η εικόνα μιας ελλειμματικής επιχείρησης με υποτιθέμενα χρέη 11 δις.  Μετά από πιέσεις μας, ο ίδιος ο υπουργός μεταφορών, Δ. Ρέππας, παραδέχτηκε ότι τα χρέη του δημοσίου προς τον ΟΣΕ είναι το 70% του συνολικού χρέους του οργανισμού.

Ας υπολογίσουμε, επιπλέον, ότι δεν επιχορηγούνται οι σιδηρόδρομοι για τις λεγόμενες άγονες γραμμές, όπως οι εφοπλιστές ή οι αεροπορικές εταιρίες.

Άλλη  μια σημαντική τρύπα στα έσοδα του οργανισμού, που είναι τελείως άγνωστη στον κόσμο είναι ότι όταν η Ε.Ε. χρηματοδοτούσε τον ΟΣΕ από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, αντί να βάζει το κράτος τα ίδια ποσά, όπως θα έπρεπε αφού επρόκειτο για συγχρηματοδότηση, ανάγκαζε τον ΟΣΕ να δανείζεται τα λεφτά αυτά. Η εικόνα του χρέους που παρουσιάζεται είναι ένα τεράστιο ψέμα.

Γιατί αντιδράτε στην μετάταξή σας σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες;

 Δεν πρόκειται για μετάταξη αλλά για μεταφορά. Το σχέδιο προβλέπει την απλή αλλαγή υπηρεσίας για μας, χωρίς όμως τη μεταφορά των μισθολογικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Εμείς όμως δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει λόγος για μείωση προσωπικού στον ΟΣΕ, ίσα ίσα που υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα.

Ποιο είναι το κλίμα αυτή την περίοδο στους εργαζόμενους;

 Είμαστε όλοι παγωμένοι από αυτά που μαθαίνουμε για το μέλλον μας αλλά δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Το μέγεθος της επίθεσης μας αναγκάζει να παλέψουμε μέχρις εσχάτων. Η απειλή εργαζομένων του ΟΣΕ, ότι θα κάψουν το πρώτο ιδιωτικό βαγόνι που θα βγει στις ράγες, είναι ενδεικτική του κλίματος. Ξεκινάμε σειρά κινητοποιήσεων, όπως φάνηκε και από τη στάση εργασίας που έγινε  από τους εργαζόμενους όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το μέτωπο με τους εργαζόμενους των άλλων φορέων είναι κομβικής σημασίας, αφού όλοι καταλαβαίνουν πως η επίθεση είναι συνολική.  Στη ΔΕΘ θα έχουμε μαζικότατη παρουσία και το φθινόπωρο αναμένεται θερμό. Η βάση των εργαζομένων-φίλων του ΠΑΣΟΚ είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του αγώνα, δεν θα είμαστε εύκολος αντίπαλος για την κυβέρνηση. Ας μην ξεχνά ο κ. Παπανδρέου ότι κι ο Μητσοτάκης από τις μεταφορές και την τότε ΕΑΣ έπεσε.

Υπάρχει ο φόβος στους εργαζόμενους μήπως χάσουν κι άλλα μεροκάματα με τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις;

 Φυσικά υπάρχει. Αν όμως σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος των αποδοχών ενός υπαλλήλου του ΟΣΕ, αν έχει 26 χρόνια υπηρεσίας και είναι παντρεμένος με 2 παιδιά, είναι 1300 ευρώ καθαρά, τότε θα δείτε ότι δεν αντέχουμε άλλες περικοπές. Ο αγώνας ενάντια στις μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μεταφορών είναι για μας αγώνας επιβίωσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα