ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των Λιπασμάτων!

Προκήρυξη που μοιράζει το «Ξεκίνημα» στη Νίκαια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Το νέο Μνημόνιο φέρνει νέα μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Η φοροεπιδρομή συνεχίζεται και μεγαλώνει, οι συντάξεις μειώνονται, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, την εικόνα συμπληρώνει η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσει στο ξεπούλημα κάθε σπιθαμής δημόσιας περιουσίας.

Τα λιμάνια της χώρας και ειδικά ο ΟΛΠ, αποτελούν επενδυτικά «φιλέτα» για το μεγάλο κεφάλαιο. Κυβέρνηση και Τρόικα με γρήγορα βήματα σχεδιάζουν την πώληση του ΟΛΠ, με επικρατέστερο αγοραστή την κινέζικη εταιρεία Cosco.

Ιδιωτικοποίηση σημαίνει κέρδη μόνο για το κεφάλαιο – το παράδειγμα της Cosco

Η ιδιωτικοποίηση αυτή θα προσφέρει νέα κέρδη για τον αγοραστή, αλλά κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζομένους και το δημόσιο συμφέρον. Η εμπειρία από τη λειτουργία της Cosco μέχρι στιγμής στο λιμάνι του Πειραιά είναι αποκαλυπτική.

Μετά την πώληση της Προβλήτας ΙΙ (οι παραγωγικές δυνατότητες της οποίας είναι οι πλέον κερδοφόρες) στην κινέζικη εταιρεία, τα καθαρά κέρδη του ΟΛΠ έχουν πέσει στα 6,7 εκατ. € για το 2014 από 12,2 εκατ. € το 2006.

Ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ επίσης έπεσε από τα 144,1 εκατ. € στα 104,3 εκατ. €.

Αντίθετα, τα κέρδη της Cosco έχουν αυξηθεί από 6,5 εκατ. € το 2011 στα 26,5 εκατ. € το 2014.

Τα κέρδη αυτά είναι προϊόν βέβαια των εργασιακών συνθηκών γαλέρας στην Cosco: μείωση των θέσεων εργασίας και εργαζόμενοι χωρίς ωράρια, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, με συμβάσεις μίας μέρας μέσω εργολάβων, με εκ περιτροπής απασχόληση, με μισθούς πείνας κ.α.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που προσφέρει το ιδιωτικό κεφάλαιο: Κέρδη για το ίδιο, ζημιά για το δημόσιο! Πχ η Cosco απολαμβάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές ενώ με την παραχώρηση της Προβλήτας ΙΙ το δημόσιο απώλεσε έσοδα 110 εκατ. € έναντι ενοικίου 25 – 30 εκατ. € ετησίως!

Το θέμα των Λιπασμάτων

Με πρόσφατη νομοθετική της ρύθμιση, η κυβέρνηση εξαίρεσε τα 100 περίπου στρέμματα της παραλιακής ζώνης των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ. Ταυτόχρονα, αποδίδεται στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας ολόκληρη η περιοχή των 640 στρεμμάτων, αποχαρακτηρίζεται από τη βιομηχανική της χρήση με σκοπό τη χρησιμοποίησή της για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Αυτή η εξέλιξη είναι αναμφισβήτητα θετική! Αποτελεί δικαίωση των χρόνιων αγώνων των κατοίκων, οι οποίοι ύψωσαν το ανάστημά τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα που ήθελαν να μετατρέψουν τα πρώην Λιπάσματα σε «χαβούζα». Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι αγώνες μας, όταν είναι μαχητικοί και επίμονοι μπορούν να νικήσουν!

Αναμένουμε βέβαια την υλοποίηση της απόφασης γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση κάτω από την πίεση των λαϊκών αγώνων. Από την απόφαση, όμως, μέχρι την υλοποίηση υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Ειδικά όταν έχουμε μια κυβέρνηση  που δεν έχει διστάσει να «ξηλώσει» όσους φιλολαϊκούς νόμους είχε ψηφίσει πριν την υπογραφή του 3ου Μνημονίου μετά από απαίτηση των δανειστών. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να μην επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα… Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συνεχίσουμε την πάλη μας για τη συνολική ακύρωση της πώλησης του ΟΛΠ.

Χρειάζεται συντονισμένος και μαχητικός αγώνας

Ήδη έχουν οργανωθεί οι πρώτες κινητοποιήσεις από φορείς της περιοχής. Αυτό είναι θετικό και χρειάζεται περεταίρω κλιμάκωσή τους. Είναι σημαντικό τα σωματεία του λιμανιού και της περιοχής του Πειραιά (ΟΜΥΛΕ, Εργατικό Κέντρο κ.α) να προχωρήσουν συντονισμένα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με σκοπό να δώσουν μια μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Δήμοι, δημοτικές παρατάξεις, φορείς, συλλογικότητες της περιοχής, με μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης στους κατοίκους, να αναδείξουν το θέμα και να το κάνουν υπόθεση όλου του πειραιώτικου λαού, προχωρώντας σε πολύμορφες και διεκδικητικές δράσεις κινητοποιήσεων.

Συντονισμένα και ενωτικά να επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός παλλαϊκού – παμπειραϊκού κινήματος που να διεκδικεί:

  • Το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Θέλουμε ένα λιμάνι 100% δημόσιο που να λειτουργεί βάσει των λαϊκών αναγκών και όχι ανάλογα με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. 
  • Να διασφαλίσουμε ότι πράγματι θα περάσει στο Δήμο και στους κατοίκους του η περιοχή των Λιπασμάτων έτσι ώστε να μετατραπεί σε χώρου πρασίνου, πολιτισμού και βελτίωσης της ποιότητας ζωής του λαού ολόκληρης της περιοχής, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα βιομηχανικής ή εμπορικής χρήσης. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα