Όχι στη μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η ανάγκη για μεγαλύτερη επαγγελματική σιγουριά (όσο αυτό μπορεί να είναι δυνατό), οδήγησε και φέτος το χέρι των υποψηφίων όταν συμπλήρωναν τα μηχανογραφικά, όπως φάνηκε από την φετινή ανακοίνωση των βάσεων. Το δεδομένο πλέον της αναζήτησης μιας όσο το δυνατόν πιο «σίγουρης» επαγγελματικής αποκατάστασης ως γνώμονα επιλογής και όχι η επιλογή κάποιας σχολής με βάση τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις των υποψηφίων επιβεβαιώνεται και φέτος. Παρ’ ότι ο ακαδημαϊκός τίτλος σπουδών δεν αποτελεί και εγγύηση για την επαγγελματική αποκατάσταση οι υποψήφιοι επέλεξαν σχολές που πλήττονται λιγότερο από την ανεργία και έχουν μεγαλύτερη απορρόφηση όπως είναι οι παιδαγωγικές σχολές όπου η απορρόφηση των πτυχιούχων προσεγγίζει το 100%.

Η συγκριτικά λιγότερη ανεργία στο χώρο των δασκάλων οφείλεται στην επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου που υπολογίζεται ότι καλύπτει 6.000 θέσεις. Όμως αυτό είναι σίγουρο ότι δεν θα συνεχιστεί. Ήδη η υπουργός παιδείας μείωσε για την επόμενη διετία τους διορισμούς των δασκάλων κατά 50%. Ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων βρίσκονται και οι στρατιωτικές και πολυτεχνικές σχολές ή σχολές που θεωρούνται παραδοσιακά «καλές σχολές».

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι υποψήφιοι μένουν εκτός σχολών αφού και φέτος υπήρχε μείωση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές κατά 1.350 θέσεις. Από τους 129.380 υποψήφιους εισήχθησαν στις σχολές 81.021 υποψήφιοι, δεν κατάφεραν δηλαδή να εισαχθούν φέτος 48.359 (έναντι 46.238 πέρσι) – Ημερήσιος τύπος 26/08/05.

Παρά λοιπόν τις υποσχέσεις του υπουργείου παιδείας από το 1997 ότι στις σχολές θα μπαίνουν όλοι οι μαθητές, οι αριθμοί και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτούς τους αριθμούς θα προστεθούν χιλιάδες υποψήφιοι ακόμα αφού η καθιέρωση του βαθμολογικού πλαφόν του 10 που πρόκειται να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά θα αφαιρέσει τη δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις (οι υποψήφιοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση που φέτος μπήκαν σε 120 τμήματα των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. υπολογίζονται κατά προσέγγιση στις 15.000). Εάν ίσχυε φέτος το κατώτατο όριο, τότε θα έβαζαν οριστικά λουκέτο 15 σχολές Τ.Ε.Ι., στις οποίες κανένας επιτυχών δεν είχε πάνω από 10.000 μόρια. Στην ουσία πρόκειται για σχολές σε απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις που προσπαθούσαν χωρίς καμία βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας να συγκροτήσουν πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι αριθμοί αυτοί προβληματίζουν το σύνολο των αποφοίτων του λυκείου που ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να αποκλειστούν από την τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με την καθιέρωση του μέτρου αυτού το υπουργείο θα οδηγήσει χιλιάδες νέους στην αναζήτηση άλλων εναλλακτικών διεξόδων για τις σπουδές τους, που δε θα βλέπουν άλλο τρόπο για να «διασφαλίσουν» μια σχετική επαγγελματική αποκατάσταση και επομένως θα στραφούν σε κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

Το υπουργείο από την άλλη υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμίσει την εκπαίδευση απομακρύνοντας τους μαθητές που «βαριούνται να διαβάσουν», αποδίδοντας το φαινόμενο της εισόδου σε κάποιες σχολές υποψηφίων με βαθμολογία με 2 ή 3, στην τεμπελιά των μαθητών αγνοώντας τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μαθητές καθημερινά. Στην πραγματικότητα είναι η ίδια η κατάσταση της εκπαίδευσης, η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων, τα κενά σε θέσεις καθηγητών, η δυσκολία των θεμάτων κλπ, που ευθύνονται για τα συγκεκριμένα φαινόμενα.

Αποστολία Πάτρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα