Όχι στη μείωση ωρών – Όχι στη μείωση μισθών

Ακολουθούν αποσπάσματα ανακοίνωσης του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας ενάντια στη μείωση του μισθού και την κατάργηση των δικαιωμάτων τους από τον εργολάβο στο ΙΚΑ Βόλου.

Μόνο με τη λέξη «σκλαβιά» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θέλει να δουλεύουμε ο νέος εργολάβος που αναλαμβάνει την καθαριότητα του ΙΚΑ από 01/07/09. Με το έτσι θέλω, γιατί δεν «βγαίνει», αποφάσισε ότι στις νέες σύμβασεις εργασίας θα πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς από 6 σε 4 και 3 κάθε μέρα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών φυσικά!

Οι συμβάσεις όμως που έδωσε για υπογραφή ήταν λευκά χαρτιά!!…

Όταν οι συναδέλφισσες του ΙΚΑ του είπαν ότι με 3 ώρες δουλειά δεν θα καθαρίζεται σωστά το ΙΚΑ, η απάντησή του νέου εργολάβου ήταν «να καθαρίζετε τα πάνω – πάνω και αν χρειαστεί καμιά μέρα, θα κάνετε υπερωρία».

Και γιατί προτιμά τις υπερωρίες; Επειδή πολύ απλά με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταβάλει τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Γιατί σύμφωνα με το νόμο απαιτούνται τουλάχιστον 30 ώρες δουλειάς την εβδομάδα για να δικαιούται κάποια εργαζόμενη βαρέα και ανθυγιεινά. Με βάση λοιπόν τις 6 ώρες δουλειάς της προηγούμενης σύμβασης δικαιούμασταν βαρέα, ενώ με τις 3 ώρες της νέας σύμβασης όχι! Πρόκειται δηλαδή για μια απροκάλυπτη κλοπή των ενσήμων που δικαιούμαστε! Και αυτό μέσα στο ίδιο το ΙΚΑ!

Η μεθόδευση του εργολάβου είναι προφανής: δηλώνει επίσημα 3 ώρες δουλειάς την ημέρα. Μειώνει έτσι τους μισθούς μας και αυξάνει το κέρδος του. Επιπλέον μας κλέβει τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Μετά αν χρειαστεί μας εξαναγκάζει (καθώς ο μισθός δεν θα φτάνει) στις υπερωρίες, οι οποίες κατά τη συνήθη πρακτική των εργολάβων είναι μαύρες και αυτές … Μόνος κερδισμένος ο εργολάβος! Χαμένες οι καθαρίστριες και το δημόσιο…

Για αυτό λέμε:

Αυτή η σύμβαση είναι σύμβαση σκλαβιάς!

Δεν θα δεχτούμε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς!

Η νέα σύμβαση όμως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο πάνω στους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΙΚΑ όσο και στους πολίτες που καθημερινά έρχονται για να εξυπηρετηθούν. Γιατί πολύ απλά με αυτές τις ώρες δουλειάς είναι αδύνατον το ΙΚΑ το καθαρίζεται σωστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και την υγεία των υπαλλήλων.

Η διοίκηση του ΙΚΑ είναι υπεύθυνη για την ανάθεση της εργολαβίας καθώς αυτή υπέγραψε τη νέα σύμβαση έργου με τον εργολάβο. Και παρότι έχουν γίνει δυο παρεμβάσεις από την πλευρά του Σωματείου των Καθαριστριών, της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, συνδικαλιστών του ΙΚΑ και άλλων εργασιακών χώρων, η διοίκηση του ΙΚΑ επιμένει στη τήρηση μιας σύμβασης που σχετίζεται ευθέως με τη παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, εμείς οι καθαρίστριες του ΙΚΑ δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά αυτόν του αγώνα.

Διαμηνύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν φοβόμαστε τις απειλές σας! Δεν θα υποκύψουμε στην προσπάθειά σας να μας τρομοκρατήσετε!

Απαιτούμε:

Όχι στη μείωση του ωραρίου – Όχι στη μείωση των αποδοχών

Έξι ώρες δουλειά την ημέρα – Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά

Μισθό με βάση την Γενική Συλλογική Σύμβαση – τραπεζική καταβολή του μισθού

Να ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία καθώς όλες οι καθαρίστριες εργαζόμαστε για χρόνια μέσα στο ΙΚΑ

Να τηρείται αυστηρά η εργατική νομοθεσία – θέλουμε αντίγραφα των συμβάσεων που υπογράφουμε, να αναρτάται κατάλογος εργαζομένων καθαριστριών μέσα στο ΙΚΑ, να δίνονται τα προβλεπόμενα ρεπό και άδειες

Άμεση πρόσληψη της συναδέλφισσας Τζένης Κεφαλά εκεί που δούλευε (ΙΚΑ της Ν. Ιωνίας)

Το σύστημα των εργολαβιών καθαριότητας εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους επιχειρηματίες του χώρου που βγάζουν μεγάλα κέρδη εις βάρος τόσο των καθαριστριών όσο και του Δημοσίου. Οι καθαρίστριες κάθε δημόσιας υπηρεσίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα το δημόσιο πληρώνει στους εργολάβους πολύ περισσότερα από ότι αν προσλάμβαναν οι ίδιες οι υπηρεσίες τις καθαρίστριες. Για αυτό λέμε:

Έξω τα τρωκτικά των εργολαβιών από το δημόσιο!

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας με συμβάσεις αορίστου χρόνου τώρα!

Οι καθαρίστριες δεν είναι σκουπίδια, πετάνε σκουπίδια!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα