Όχι στη δουλειά και τις Κυριακές! Στηρίζουμε την απεργία της ΟΙΥΕ!

Ανακοίνωση του «Ξ»

 

Άλλη μια «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης που… «αντιστέκεται» έχει καταρρεύσει. 32 Κυριακές το χρόνο(!) θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας και στα κέντρα των πόλεων, μετά την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, για την τόνωση υποτίθεται της αγοράς και του τουρισμού. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι απ’ άκρη σ’ άκρη μια «τουριστική περιοχή» μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός που το μέτρο θα γενικευθεί και θα αφορά το σύνολο της οικονομίας αλλά και των εργαζομένων.

kuriakh_528359969

Το μέτρο αυτό, που στην πραγματικότητα αποτελεί δώρο στους ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για τους εργαζόμενους, που εκτός από τους πετσοκομμένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, θα πληρώσουν τις απαιτήσεις των εργοδοτών τους, χάνοντας ακόμη και τη μοναδική μέρα στην οποία μπορούσαν να σχεδιάσουν τη ξεκούραση τους.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί τα συμφέροντα και ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγάλων καταστημάτων, των αλυσίδων και των πολυεθνικών, που απευθύνονται σε πιο μεγάλους αριθμούς πελατών και έχουν την οικονομική ευχέρεια να αντιμετωπίζουν τα επιπλέον κόστη. Ο βασικός τους στόχος είναι να αποτελειώσουν τις μικρές επιχειρήσεις για να συγκεντρώσουν στα δικά τους χέρια, αν είναι δυνατόν, το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών της κοινωνίας. Τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον και κάθε λόγο να αντιπαλέψουν την καταστροφή των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων γιατί αυτό θα σημαίνει νέα μαζική ανεργία με όλες τις συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα όλων μας.

Απέναντι σε αυτήν την προοπτική οι εργαζόμενοι, αλλά και οι καταναλωτές, μπορούμε να αντισταθούμε.

Την Κυριακή 7 Μάη, κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα είναι για μια ακόμη φορά ανοιχτά, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο είναι καλό, ότι θα βελτιώσει τις ζωές μας επειδή η «αγορά» θα πάρει «ανάσα», επειδή επιτέλους (!) θα βρούμε χρόνο να ψωνίσουμε. Και, δυστυχώς, ανάμεσα σ’ αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν είναι και πολλοί που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλαν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αλλά τώρα υποστηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος και να δημιουργηθεί ένας «νέος εργαζόμενος»: χαμηλόμισθος, ευέλικτος, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης, φοβισμένος, αναλώσιμος, χωρίς εργατικά σωματεία, χωρίς τη δυνατότητα αντίστασης και διεκδίκησης.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ένας στους τρεις δουλεύει ανασφάλιστος, που σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τρεις έως δώδεκα μήνες, που οι μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας είναι η εξαίρεση, που η πραγματική ανεργία κυμαίνεται στο 30% σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ και που η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων έχει πέσει κατά 30 – 50% μέσα στα χρόνια των Μνημονίων.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι «ευκαιρία» για να κάνουμε τα ψώνια μας γιατί αυτό που βασικά μας λείπει δεν είναι ο χρόνος αλλά τα λεφτά. Είναι άλλη μια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Έτσι, δεν ψωνίζουμε την Κυριακή γιατί:

  • σεβόμαστε και στηρίζουμε την απόφαση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων που καλεί σε απεργία
  • στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που οι εργοδότες τους αφαιρούν το στοιχειώδες δικαίωμα στην ξεκούραση και στο να οργανώσουν στοιχειωδώς την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
  • ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, στη θέση των εργαζομένων στο εμπόριο θα έρθουμε και εμείς οι ίδιοι.
  • αν το αφήσουμε να περάσει,  δεν θα περάσει πολύς καιρός που όλη η κοινωνία, κι όχι μόνο οι εμποροϋπάλληλοι, θα δουλεύει και τις Κυριακές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα