Όχι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική!

Η παρακάτω προκήρυξη μοιράζεται στη Θεσσαλονίκη από τις τοπικές οργανώσεις του Ξεκινήματος, σε μια προσπάθεια να ενημερωθουν και να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.

Παρακαλούμε διαδώστε!

Γιατί δεν πρέπει να γίνουν τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Γιατί δεν θέλουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον που θα μας σκοτώνει

  • Η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική θα γίνει σε τεράστιους ανοιχτούς κρατήρες. Ο χρυσός που θέλουν να πάρουν είναι αναμεμειγμένος με άλλα πετρώματα και για να απομονωθεί πρέπει να ξεπλυθούν τα πετρώματα με κυάνιο, το οποίο καταλήγει σε τεράστιες ανοιχτές δεξαμενές. Ο κίνδυνος να διαρρεύσει από αυτές τις δεξαμενές δηλητηριάζοντας λίμνες, ποτάμια, θάλασσες και υπόγεια νερά είναι πολύ μεγάλος ειδικά σε μια σεισμογενή περιοχή με συχνές βροχοπτώσεις. Στην Ρουμανία το 2000 ένα τέτοιο ατύχημα είχε σαν αποτέλεσμα να μολυνθεί ο ποταμός Tisa και ο Δούναβης και να σκοτωθούν 2.000 τόνοι ψαριών, ενώ χαρακτηρίστηκε το χειρότερο περιβαλλοντικό ατύχημα στην Ευρώπη μετά το Τσερνομπίλ.
  • Ο δυναμίτης που θα ανατινάζει τα πετρώματα θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θειούχας τοξικής σκόνης η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην περιοχή αλλά θα μεταφέρεται και στις γύρω περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης και της Θεσσαλονίκης) ενώ παράλληλα θα κατακάθεται και στα φυτά ή τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα είτε μέσω του αέρα είτε μέσω της τροφής χιλιάδες άνθρωποι να είναι αποδέκτες της και να κινδυνεύουν άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.
  • Θα υπάρξει καταστροφή των νερών και του αρχέγονου δάσους των σκουριών. Για να γίνει η εξόρυξη θα αποστραγγιστούν τα νερά της περιοχής, μια ζημιά η οποία δεν διορθώνεται. Επίσης, το αρχέγονο δάσος των σκουριών ακόμα και αν δεν καταστραφεί ολόκληρο θα πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς είδη θα εξαφανιστούν, εκτάσεις δάσους θα κοπούν χωρίς να μπορέσουν ποτέ να ξαναδημιουργηθούν…

Γιατί είναι ψέμα ότι η επένδυση γίνεται για το «δημόσιο συμφέρον»

Το ελληνικό δημόσιο πούλησε το 2003 τα μεταλλεία έναντι 11εκ € στην «Ελληνικός Χρυσός», ενώ η σημερινή τους χρηματιστηριακή αξία είναι 2,3δις €! Σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα ο οποίος υπάρχει από την περίοδο της χούντας, το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει κάποιο κέρδος από την εξόρυξη, όλα τα κέρδη θα είναι της εταιρείας, ενώ και η φορολόγηση θα είναι πολύ μικρή (γύρω στο 10%). Στην πραγματικότητα από αυτή την επένδυση οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι ο Μπόμπολας και η καναδική “Eldorado Gold”!

Γιατί είναι ψέμα ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία

«1700 θέσεις εργασίας σε μια περίοδο κρίσης» μας λένε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Αυτό που ξεχνάνε να πουν είναι για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας των μεταλλείων. Σε μια περιοχή που στηρίζεται στον τουρισμό, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την αλιεία και την δασοπονία περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω δείχνουν πως οι θέσεις που θα χαθούν, όχι μόνο σε αυτές αλλά και στις γύρω περιοχές, είναι πολλαπλάσιες.

Γιατί θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς για τον τόπο μας

Δακρυγόνα μέσα σε σχολεία, προσαγωγές ανηλίκων, «απαγωγές» υπόπτων, «μπουκάρισμα» σε σπίτια τα χαράματα με σπάσιμο της πόρτας, ατελείωτη λάσπη από τα ΜΜΕ και πολύ ξύλο, είναι τα μέσα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής το κράτος για να «συνετίσει» τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Τα ΜΑΤ έχουν μετατραπεί σε security της ιδιωτικής εταιρίας καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατίας. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δίνουν αυτή τη στιγμή έναν μαζικό και μαχητικό αγώνα για να μην καταστραφούν οι ζωές τους. Και βρίσκουν όλο τον κρατικό μηχανισμό ενάντια τους, να υπερασπίζει τα συμφέροντα των λίγων.

Υπάρχει άλλη λύση;

Ναι, υπάρχει! Αν η κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει την κρίση μπορεί να βρει τα λεφτά εκεί που πραγματικά υπάρχουν: στους τραπεζίτες, τους καπιταλιστές, τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο. Αν θέλει να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί με βάση αυτά τα λεφτά να προχωρήσει σε ένα μαζικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες (υγεία, παιδεία, οικολογικές καλλιέργειες, λαϊκός τουρισμός, κτλ). Δε θέλουμε «επενδύσεις» που καταστρέφουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων, καταστρέφουν το περιβάλλον και ερημώνουν ολόκληρες περιοχές – για πάντα!

Τι μπορείς να κάνεις:

Τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Αν δεν θέλεις να καταστραφεί η Χαλκιδική, αν δεν θέλεις να μολυνθεί η Θεσσαλονίκη, πρέπει να δράσεις! Μερικές προτάσεις:

  • Να συμμετέχεις στις κινητοποιήσεις που καλούν οι κάτοικοι, στη Χαλκιδική και στη Θεσ/νίκη. Η μαζικότητα έχει σημασία!
  • Να μιλήσεις σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς για το θέμα και να τους ενημερώσεις. Φωτοτύπησε αυτό το κείμενο και μοίρασε το.
  • Ενημέρωσε την πολυκατοικία σου, με ένα κείμενο στον πίνακα ανακοινώσεων ή στα γραμματοκιβώτια.
  • Κάνε ηλεκτρονική ενημέρωση του περιγύρου σου.  Στείλε mail σε όλους τους γνωστούς σου, κοινοποίησε τις αντίστοιχες σελίδες στο facebook, βάλε το hashtag #skouries στο twitter

Από στόμα σε στόμα, από γειτονιά σε γειτονιά να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα που να τους σταματήσει!

Έλα σε επαφή μαζί μας!
Facebook: Θεσσαλονικείς Ενάντια Στα Μεταλλεία Χρυσού
www.xekinima.org
Ξεκίνημα
Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα