Tης Άννας Κλείτσα – Ματσέτα Ψυχολογικό ΑΠΘ
Στις 23 Οκτώβρη ανακοινώθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την "μοίρα" των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών στην χώρα μας. Αυτά τα κέντρα διεκδικούσαν ισότιμους τίτλους με αυτούς του δημόσιου πανεπιστημίου και από ότι φαίνεται θέλουν να τους κάνουν το χατίρι. Πρακτικά λοιπόν, τα επαγγελματικά δικαιώματα που περιλαμβάνονται στα πτυχία αυτών των κολεγίων θα είναι αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του δημόσιου πανεπιστημίου.
Ο υπουργός παιδείας φυσικά δεν ξαφνιάστηκε από αυτή την απόφαση. Καιρό πριν συζητούσε η πανεπιστημιακή κοινότητα αυτό το ενδεχόμενο ενώ το καλοκαίρι, σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα, ψηφίστηκε ο νόμος που αναγνωρίζει αυτά τα κολέγια σαν "μεταλυκειακή εκπαίδευση", προετοιμάζοντας έτσι τον δρόμο για την πλήρη ισοτίμηση των τίτλων σπουδών των ΚΕΣ με τους τίτλους των πανεπιστημίων.
Είναι, λοιπόν, προφανές -όπως πολλές φορές έχουμε γράψει- ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση και πως προσπαθεί να παρακάμψει το "αγκάθι" για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, το άρθρο 16. Με νόμους, οδηγίες και δικαστικές αποφάσεις θέλουν να πετύχουν αυτό που τόσα χρόνια οι ιδιώτες ονειρεύονταν: απορρύθμιση της δημόσιας παιδείας και "πελατεία" για την ιδιωτική. Το πιο αποκαλυπτικό δε, είναι αυτό που δήλωσε ο επίτροπος της Κομισιόν Μακ Κρίβι, πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα «να ελέγχει του τίτλους εκπαίδευσης δασκάλων ή να αξιολογεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα». Μπορούν δηλαδή αυτά τα κολλέγια, των τρίχρονων σπουδών να αναπτύσσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών, χωρίς κανέναν έλεγχο του περιεχομένου ή των διδασκόντων και μάλιστα χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα! Οποιοσδήποτε, έστω και υποτυπώδης, έλεγχος από το κράτος για το επίπεδο, το πρόγραμμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα, εξανεμίζεται! Πρακτικά τους δίνεται μια λευκή επιταγή να λειτουργούν με όποιους όρους θέλουν οι ιδιώτες! Και αυτές οι αμφιβόλου ποιότητας σπουδές, θα δίνουν το δικαίωμα στους αποφοίτους στην συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Διευκρινίζουμε εδώ πως δεν είναι οι απόφοιτοι αυτών των κολλεγίων αυτοί στους οποίους εναντιωνόμαστε. Ίσα- ίσα, πιστεύουμε πως οι σπουδαστές αυτοί θα έπρεπε να είχαν πρόσβαση στην δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μια δημόσια και δωρεάν παιδεία, όμως, αναβαθμισμένη, που δεν θα ζητάει ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα είναι έρμαιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα χωράει όλους όσοι αυτή την στιγμή αναγκάζονται να προσφεύγουν σε τέτοια ιδρύματα. Και ένα πανεπιστήμιο που θα δίνει πτυχία με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και γνώσεις στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Αλλά σα να μην έφταναν όσα αναφέραμε παραπάνω για την λειτουργία των ΚΕΣ, ο υπουργός προσπαθεί να μας πείσει πως δεν έγινε και τίποτα, πως με αυτό το νόμο, σύμφωνα με δηλώσεις του, απλά "δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα" και πως το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων θα μας απασχολήσει από του χρόνου, άρα να μην «προτρέχουμε», να μην διαμαρτυρόμαστε. Όμως μας κοροϊδεύει! Προσπαθεί να μας πείσει πως το θέμα είναι "τυπικό" και πως "δεν είναι τώρα η ώρα να μας απασχολεί" αφού παραπέμπεται για το νέο έτος. Ξέρει πως η κατάσταση είναι δύσκολη για την κυβέρνηση και δεν θέλει να στριμωχτεί κι άλλο! Ξέρει πως σχεδόν το σύνολο των φοιτητών εναντιώθηκε το προηγούμενο διάστημα στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είτε ονομαζόταν αναθεωρητική διαδικασία, είτε ονομαζόταν νόμος- πλαίσιο! Προσπαθεί να το "μαζέψει" γιατί αυτή η κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο των πανεπιστημίων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κίνημα και αυτό σίγουρα είναι το τελευταίο που θέλει.
Όμως οι φοιτητές δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η απόφαση της 23ης Οκτώβρη είναι καμπανάκι κινδύνου για την δημόσια εκπαίδευση. Η αναγνώριση ιδιωτικών κολεγίων δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση (αφού το κράτος δεν θα είναι το μόνο που θα παρέχει την ανώτατη εκπαίδευση) να ρίξει ακόμα λιγότερα χρήματα στην παιδεία (ενώ ήδη οι δαπάνες είναι τελείως αναντίστοιχες των αναγκών). Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης σημαίνει γνώσεις υπερεξειδικευμένες, στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, σημαίνει δίδακτρα, σημαίνει κατρακύλα και υποβάθμιση και του δημόσιου πανεπιστημίου. Θα το αφήσουμε να συμβεί εφησυχάζοντας; Δεν θα τους κάνουμε αυτή την χάρη ούτε φέτος, ούτε του χρόνου!