Όχι άλλος Αγ. Παντελεήμονας στα Πατήσια – έξω οι φασίστες από τις γειτονίες

Του Γιάννη Παππά

Την  Παρασκευή 18/6 στην πλατεία Πάφου (Αγ. Νικόλαος – Πατήσια), ένα -μικρό σε αριθμό- μείγμα  ακροδεξιών, αποτελούμενο από τους γνωστούς Χρυσαυγίτες του Αγ. Παντελεήμονα μαζί με κάποιους «αγανακτισμένους κατοίκους», ξεκίνησε την παρέμβασή του στην περιοχή εναντίον αρχικά του παζαριού που στήνεται εκεί από μετανάστες μικροπωλητές, αλλά και εναντίον όλων των μεταναστών με ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα.

Δε σταμάτησαν ούτε όταν κάτοικοι που τάσσονται εναντίον της φασιστικής πολιτικής και δράσης, θέλησαν να μιλήσουν μαζί τους, αλλά τους προπηλάκισαν λεκτικά. Αυτά, το απόγευμα στο φως της ημέρας, γιατί αργά το βράδυ, όταν και το παζάρι βρίσκονταν σε εξέλιξη, μια ομάδα φασιστών επέστρεψε για να επιβληθεί με τη βία αυτή τη φορά και επιτέθηκε στους μετανάστες.

Ως συνέχεια αυτών των γεγονότων, κάτοικοι της περιοχής ήρθαν σε συνεννόηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φασιστικής παρέμβασης στη γειτονιά, με ταυτόχρονη διάθεση για κουβέντα σχετική με το θέμα της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της περιοχής και μια πιθανή λύση για το παζάρι των μικροπωλητών που αναφέρθηκε παραπάνω.

Είναι πραγματικότητα ότι το παζάρι αυτό είναι χαρακτηριστικό της όλο και αυξανόμενης υποβάθμισης των συνθηκών ζωής που φέρνει η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και σημάδι εικόνων από το μέλλον. Λειτουργεί ως συνέχεια της λαϊκής αγοράς, είναι μεταμεσονύκτιο και κρατάει μέχρι το επόμενο μεσημέρι και σ’ αυτό συνωστίζονται μετανάστες μικροπωλητές από διάφορες χώρες προσπαθώντας να πουλήσουν προϊόντα και αντικείμενα κυρίως από δεύτερο χέρι και αντίστοιχα μετανάστες πελάτες που με ελάχιστα χρήματα αγοράζουν κάτι που ίσως για έναν «άλλο πολιτισμό» θεωρείται σκουπίδι, γι’ αυτούς όμως που ένα σύστημα τους έχει καταδικάσει να ζουν με τα λύματα του «πολιτισμού» που παρακμάζει, φαντάζει χρήσιμο και απαραίτητο.

Λόγω της λειτουργίας του παζαριού, οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών ενοχλούνται από το θόρυβο και από τα σκουπίδια που μένουν την επόμενη μέρα, σαν αποτέλεσμα της αδιαφορίας του Δήμου που οφείλει να τα μαζέψει.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, οι ακροδεξιοί είχαν απειλήσει με συγκέντρωσή τους στην περιοχή ότι θα σταματήσουν (με ποιο τρόπο άραγε;) το παζάρι και θα αναλάβουν χρέη προστάτη της περιοχής. Τα αντανακλαστικά των αριστερών και αντιρατσιστών κατοίκων του Αγ. Νικολάου λειτούργησαν, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση στην πλατεία Πάφου για την περιφρούρηση από τα μαχαίρια των Χρυσαυγιτών (σημ.: κάποιοι από αυτούς τα επιδείκνυαν με περηφάνια) και ταυτόχρονη κουβέντα με τους κατοίκους της γειτονιάς για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Η κινητοποίηση αυτή πήγε καλά, σαν μια αρχή δράσεων στη γειτονιά, καθώς συγκέντρωσε κόσμο σε αντίθεση με το φασιστικό συρφετό που συγκέντρωσε κάποια πρωτοπαλίκαρα από τον Άγιο Παντελεήμονα μαζί με κάποιους λιγοστούς θλιβερούς σημαιοφόρους, υπερασπιστές της άριας φυλής.. Η επόμενη συνέλευση-κουβέντα ορίστηκε την Πέμπτη 1/7 στις 7.00.

Σε μια τέτοια οικονομική και πολιτική συγκυρία, η κοινωνία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Η έξαρση του ρατσισμού καλλιεργείται όσο ποτέ, ως προκάλυμμα άλλων αιτιών των προβλημάτων και η περιθωριοποίηση των μεταναστών επιδιώκεται από το σύστημα με σκοπό το διωγμό κάποιων από αυτών κι αν όχι, τη φυσική τους εξόντωση. Τα παραδείγματα κρατικής και παρακρατικής βίας εναντίον τους, αμέτρητα, οι απελάσεις σε ημερήσια διάταξη, ακόμα και δολοφονίες που μένουν στα αζήτητα.

Τα προβλήματα στις γειτονιές και στο βιοτικό επίπεδο των ελλήνων και ξένων κατοίκων τους, αυξάνονται ραγδαία, με γειτονιές όπως τα Πατήσια ασφυκτικά πυκνοκατοικημένες και τους ελάχιστους χώρους πρασίνου να τσιμεντοποιούνται. Και σε πρώτο πλάνο πάντα, φτώχεια, ανεργία και αβεβαιότητα. Εκεί είναι και που οι φασίστες της Χρυσής Αυγής αλλά και οι άλλοι, οι δήθεν πιο διαλλακτικοί του ΛΑΟΣ, βρίσκουν πάτημα για να καλλιεργήσουν τη μισαλλοδοξία και το φόβο, να κερδίσουν επιρροή και να στρέψουν την κοινωνία σε φασιστικά μονοπάτια, τα οποία η ίδια κοινωνία έχει στο παρελθόν απορρίψει. Εκεί ακριβώς είναι και που η Αριστερά πρέπει να δυναμώσει, να συζητήσει και να παρέμβει, να δείξει το δρόμο της αλληλεγγύης και μιας άλλης γειτονιάς όπου οι κάτοικοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όχι για να κυνηγήσουν μετανάστες αλλά για να παλέψουν μαζί τους για την ανατροπή των πρακτικών και των πολιτικών της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων και για την ανατροπή της λογικής του διχασμού των ανθρώπων με κοινά συμφέροντα, στη βάση ενός αραχνιασμένου και επικίνδυνου εθνικισμού. Και που επειγόντως θα κόψει τον αέρα των ακροδεξιών δολοφόνων της Χρυσής Αυγής και των λοιπών εθνικιστικών κύκλων, που ποτέ δε πρέπει να υποτιμάμε και να ξεχνάμε το ρόλο τους…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής