Oxfam: νέα εκτίναξη πλούτου και ανισοτήτων

Της Σύνταξης του “Ξ”

Στα μέσα Γενάρη πραγματοποιήθηκε στο Νταβός τη Ελβετίας η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Για άλλη μια χρονιά πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι επιχειρηματικών κολοσσών συναντήθηκαν για να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη. Αποφάσεις που βασικό στόχο έχουν την εξυπηρέτηση τν δικών τους συμφερόντων, την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος βυθίζεται στη φτώχεια και τους πολέμους. Από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία, οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί πληρώνουν το τεράστιο κόστος των δικών τους ανταγωνισμών. Την ίδια ώρα για τους ισχυρούς του πλανήτη τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο άσχημα.

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια διπλασιάσει την περιουσία τους, που συνολικά πλέον αγγίζει τα 869 δις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι πέντε δισεκατομμυριούχοι γίνονταν πλουσιότεροι κατά 14 εκατ. δολάρια την ώρα! Πρόκειται για ποσά που το πραγματικό τους μέγεθος είναι αδύνατο όχι να το ονειρευτεί, αλλά ακόμη και να το αντιληφθεί ένας απλός άνθρωπος. Την ίδια περίοδο, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι, καθώς τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, της πανδημίας, των πολέμων, της ενεργειακής κρίσης και άλλων πτυχών ενός συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση σε όλα τα επίπεδα. 

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια διπλασιάσει την περιουσία τους,[1] που συνολικά πλέον αγγίζει τα 869 δις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι πέντε δισεκατομμυριούχοι γίνονταν πλουσιότεροι κατά 14 εκατ. δολάρια την ώρα! Πρόκειται για ποσά που το πραγματικό τους μέγεθος είναι αδύνατο όχι να το ονειρευτεί, αλλά ακόμη και να το αντιληφθεί ένας απλός άνθρωπος. Την ίδια περίοδο, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι, καθώς τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, της πανδημίας, των πολέμων, της ενεργειακής κρίσης και άλλων πτυχών ενός συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση σε όλα τα επίπεδα. 

Σήμερα το σύνολο των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είναι πλουσιότερο κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται ότι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, μέσα σε μια δεκαετία ο κόσμος θα έχει αποκτήσει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο, ενώ η φτώχεια δεν πρόκειται να εξαλειφθεί για τα επόμενα 229 χρόνια, προειδοποιεί η Oxfam. Καθόλου άσχημα νέα για τους υπερ-πλούσιους όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Ίλον Μασκ, ο Μπερνάρ Αρνό, ο Γουόρεν Μπάφετ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι που συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων του πλανήτη. 

Την ίδια ώρα οι τελευταίοι βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια, ενώ γίνεται όλο και δυσκολότερο να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση. 

  • Στη Βρετανία ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει αυξηθεί από 4,5 εκατομμύρια στα μέσα της δεκαετίας του 90 σε 6 εκατομμύρια το 2021-22. Προκειμένου να ξεφύγουν από αυτές τις συνθήκες, αυτά τα 6 εκατομμύρια άνθρωποι θα έπρεπε να δουν τα εισοδήματά τους να διπλασιάζονται σε σχέση με τα σημερινά. 
  • Στις ΗΠΑ ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 12% από το 2022 ως το τέλος του 2023. Αυξήθηκαν επίσης τα περιστατικά βίαιων επιθέσεων και δολοφονιών με θύματα ανθρώπους που ζουν στον δρόμο.
  • Στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι συνθήκες είναι φυσικά ακόμη χειρότερες. Στην Ασία, ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε κατά 68 εκατομμύρια ανθρώπους από την πανδημία μέχρι σήμερα. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην ήπειρο, δηλαδή με λιγότερο από 2,15 δολάρια την ημέρα, αγγίζει τα 155 εκατομμύρια.[4]  
  • Μέσα στο 2023 τουλάχιστον 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε μόλις επτά χώρες της Ανατολικής Αφρικής υποσιτίζονταν, δηλαδή δεν είχαν στη διάθεσή τους αρκετή τροφή ώστε να παραμείνουν «υγιείς και δραστήριοι» σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Πλατιά στρώματα του πληθυσμού των πιο φτωχών χωρών του κόσμου εξαρτώνται από το συγκεκριμένο, ή άλλα αντίστοιχα προγράμματα για την επιβίωσή τους.

Και ενώ τα χρόνια περνάνε, η επιστήμη, η τεχνολογία, η γνώση που συγκεντρώνει η ανθρωπότητα κάνει θεαματικά άλματα και θα μπορούσε να απαλλάξει τον παγκόσμιο πληθυσμό από την πείνα, τις περισσότερες ασθένειες, τη σκληρή δουλειά, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ποιοτική ζωή για όλους τους ανθρώπους, η πλειοψηφία του πλανήτη βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια. 

Ο λόγος βέβαια δεν είναι ότι οι φτωχοί είναι τεμπέληδες ή ανίκανοι, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι εκπρόσωποι του συστήματος. Είναι η αδιανόητη απληστία αυτής της χρυσής χούφτας δισεκατομμυριούχων που ελέγχει τον πλούτο, τον κρατάει για τον εαυτό της και δεν σταματάει ποτέ να προσπαθεί να αποκτήσει όλο και περισσότερα. Είναι το σύστημα του κέρδους και ο παραλογισμός του, που συνεχίζει να κερδοσκοπεί σε βάρος όλων μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα