Κάλλια Λαυρενίδη φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Στα μέσα Δεκέμβρη και εν μέσω καραντίνας, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας οι οποίες αποτελούν σημαντικό χτύπημα στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Η ακροδεξιά ουγγρική κυβέρνηση έδωσε μια πατριαρχική-χριστιανική ερμηνεία στις ταυτότητες φύλων και στην έννοια της οικογένειας. Συγκεκριμένα το τροποποιημένο Σύνταγμα ορίζει την οικογένεια ως την ένωση μεταξύ ενός πατέρα, που είναι άνδρας, και μιας μητέρας, που είναι γυναίκα, ενώ έγινε «προσαρμογή» ενός ήδη υπάρχον άρθρου προκειμένου να αποκλείονται άλλοι τύποι οικογενειών.
Επιπλέον το αναθεωρημένο Σύνταγμα απαιτεί από τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με συντηρητικό τρόπο, σύμφωνα με τις αξίες που βασίζονται στην
«συνταγματική ταυτότητα και χριστιανική κουλτούρα της χώρας»
και στοχεύει υποτίθεται στο να
«προστατέψει τα παιδιά από μια πιθανή ιδεολογική ή βιολογική παρέμβαση από τον μοντέρνο δυτικό πολιτισμό».
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η έκφραση της ταυτότητας φύλου, με τα οποία τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα γεννιούνται, αντιμετωπίζονται ως εκφράσεις που αποκλίνουν, ως επιλογές, από το «φυσιολογικό», και μάλιστα ως επιλογές που είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής παρέμβασης κάποιου «άλλου» πολιτισμού.
Τα κινήματα ανά τον κόσμο έχουν δώσει τεράστιες μάχες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Έχουν δώσει επίσης τεράστιες μάχες για να καταλάβει η κοινωνία πλατιά πως δεν πρόκειται για αποκλίσεις από το «φυσιολογικό» και πως αντιθέτως το «φυσιολογικό» περιλαμβάνει πολλές περισσότερες σεξουαλικές και συναισθηματικές εκφράσεις και ταυτότητες φύλου από αυτές που ορίζει το παραδοσιακό καπιταλιστικό μοντέλο.
Τις μάχες αυτές επισφράγισε και η επιστημονική κοινότητα η οποία έχει σταματήσει να θεωρεί την ομοφυλοφιλία κάποιου είδους ασθένεια εδώ και δεκαετίες, ενώ πέρσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε επιτέλους την διεμφυλικότητα (τρανς άτομα) από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών.
Την ίδια περίοδο η ακροδεξιά στην Ουγγαρία απαγόρευε την νομική αλλαγή φύλου (την αλλαγή φύλου στην ταυτότητα, το διαβατήριο κλπ) για τα τρανς και ίντερσεξ άτομα.
Στην πράξη το νέο Σύνταγμα, πέρα από την καλλιέργεια μιας ακόμα πιο συντηρητικής και οπισθοδρομικής κουλτούρας αφαιρεί το δικαίωμα από τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά να μεγαλώσουν φυσιολογικά, ενώ στα ενήλικα άτομα απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών.
Το Σύνταγμα αναφέρει ότι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, ενώ οι ανύπαντροι πρέπει να λάβουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Οικογενειακών Θεμάτων.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο καταπατούνται και τα δικαιώματα όσων ετερόφυλων ζευγαριών επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί χωρίς γάμο καθώς και όσων θα ήθελαν να κάνουν μονογονεϊκή οικογένεια!
Όσον αφορά την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στην Ουγγαρία απαγορεύεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τα ομόφυλα ζευγάρια μέχρι τώρα υιοθετούσαν μόνο εάν ένας από τους δυο συντρόφους υπέβαλε αίτηση ως ανύπαντρος. Με το νέο νόμο τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, η δυνατότητα υιοθεσίας γίνεται ουσιαστικά αδιανόητη.
Οι νόμοι αυτοί και η σχετική συνταγματική αναθεώρηση έχουν ήδη καταδικαστεί από πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία έκανε την ημέρα της ψηφοφορίας στη βουλή λόγο για μαύρη μέρα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ντέιβιντ Βιγκ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε:
«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ουγγαρίας και μια μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
»Αυτοί οι νέοι ομοφοβικοί και τρανσοφοβικοί νόμοι, που κάνουν διακρίσεις και πέρασαν εσπευσμένα με την πρόφαση της πανδημίας, είναι μόνο η τελευταία επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, από τις ουγγρικές αρχές».
Οι ΛΟΑΤΚΙ ομάδες και οργανώσεις της χώρας επίσης κατηγορούν την κυβέρνηση για σκοπιμότητα στην επιλογή timing, αφού εν καιρώ πανδημίας βρίσκουν ευκαιρία για να περνούν τέτοια μέτρα γνωρίζοντας πως δεν είναι δυνατή μια μαζική διαμαρτυρία εφόσον η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες, διάστημα στο οποίο απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, και οι διαδηλώσεις.
Η ακροδεξιά στην Ουγγαρία γυρνά το ρολόι δεκαετίες πίσω, δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο τι συμβαίνει με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, και όχι μόνο, όπου ανέρχεται στην εξουσία.
Πηγές: