ΟΤΟΕ: Ούτε βήμα πίσω από την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης

Του Γιάννη Παπία

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, μέσα από την προσπάθεια που επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να καταργήσει στην ουσία τις κλαδικές συμβάσεις στον χώρο των τραπεζών. Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά της. Η ακρίβεια καλπάζει, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν έχει τελειωμό (ΟΤΕ, Λιμάνια, ΕΛΤΑ κτλ ) και τώρα σειρά έχουν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε αυξήσεις μονομερώς, δηλαδή χωρίς πρώτα να έχει έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος των τραπεζών, αποτελεί πραγματικά πρόκληση.

Είναι φανερό στον καθένα ότι η κατάργηση των εθνικών και κλαδικών συμβάσεων και η αντικατάσταση τους από ατομικές συμβάσεις εργασίας συμπιέζει τα δικαιώματα και τους όρους συζήτησης από την μεριά των εργαζομένων, ενώ από την άλλη εκτινάσσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη των τραπεζών.

Βέβαια η πρόκληση από την μεριά της κυβέρνησης και της διοίκησης της εθνικής τράπεζας της Ελλάδος δεν σταματάει εδώ. Η τελική πρόταση για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα είναι ακόμα πιο κάτω και από την κατάπτυστη Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ πριν από λίγους μήνες και που έδινε κατά μέσο όρο αυξήσεις της τάξεως των 80 λεπτών την ήμερα! Μιας εθνικής συλλογικής σύμβασης που κυμαίνεται στο 4,5%, δηλαδή ακόμα πιο κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5%. Και όλα αυτά την ώρα που στοιχεία στον τύπο δείχνουν ότι τα κέρδη των Ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στα ύψη.

Σύμφωνα με την καταγραφή της ICAP τα έσοδα του χρηματοπιστωτικού τομέα ( τράπεζες , ασφάλειες κ.α.) έφτασαν από τα 13,4 δισ. ευρώ το 2003, σε πάνω από 20,5 δισ. ευρώ το 2007 (+53%), ενώ τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν από τα 2 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 δισ. ευρώ πέρυσι!!!

Αυτή η κίνηση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της Εθνικής τράπεζας, έχει δώσει ακόμα περισσότερο αέρα και στις πλήρως ιδιωτικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα αυτή την στιγμή είναι ότι και άλλες τρεις τράπεζες αρνούνται να προσέλθουν στον διάλογο με τους εργαζομένους τους με τελικό αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση στον χώρο των τραπεζών. Αυτή η προκλητική κίνηση από την εθνική και από τις άλλες τράπεζες δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση τόσο από την ΟΤΟΕ όσο και από την ΓΣΕΕ.

Η καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε πριν από λίγο καιρό η ΓΣΕΕ, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του αγώνα και τον συντονισμό της πάλης με άλλους κλάδους που διεκδικούν υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα