Array

ΟΤΕ: Προκλητικό ξεπούλημα από τη συνδικαλιστική ηγεσία

Άρθρο του Δημήτρη Πανταζόπουλου

"Δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας σε ρυθμίσεις που υπονομεύουν το μέλλον του ΟΤΕ και ακυρώνουν θεμελιακά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα."

Η παραπάνω φράση αποτελεί απόσπασμα από δελτίο τύπου της ΟΜΕ – ΟΤΕ στις 14-12-2004. Μόλις 6 μήνες μετά, η διοίκηση της ομοσπονδίας τα ξέχασε όλα και συμφώνησε στα πάντα με την διοίκηση του οργανισμού και την κυβέρνηση.

Το κείμενο κάτω από το οποίο έβαλαν την υπογραφή τους οι εργατοπατέρες του ΟΤΕ προβλέπει:

– Την παροχή κινήτρων για εθελούσια έξοδο σε 6000 εργαζόμενους που συμπληρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2012.

– Την άρση της μονιμότητας των εργαζομένων στον οργανισμό μιας και οι νέοι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

Το πιο κρίσιμο σημείο της συμφωνίας είναι αναμφίβολα η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Ξεπούλημα

Μέχρι σήμερα παρόλη την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού οι εργαζόμενοι δούλευαν σε καθεστώς μονιμότητας. Δηλαδή κανείς εργαζόμενος δεν μπορούσε να απολυθεί πριν βγει στη σύνταξη παρά μόνο για πειθαρχικούς λόγους (πχ ποινικά αδικήματα). Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε παύει να ισχύει η μονιμότητα στον ΟΤΕ. Έτσι οι νέοι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται αρχικά με 7μηνες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας κατά την διάρκεια των οποίων θα κρίνονται από τους προϊσταμένους τους. Με την λήξη της 7μηνης σύμβασης αν η κρίση του προϊστάμενου είναι θετική τότε ο εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Με τις ρυθμίσεις αυτές η διοίκηση του ΟΤΕ θα μπορεί να απολύει εργαζόμενους όποτε θέλει με μία απλή αποζημίωση. Συγκεκριμένα για τις απολύσεις, η συμφωνία προβλέπει ότι η απόλυση ενός εργαζομένου είναι διευθυντικό δικαίωμα, για απολύσεις από 2 έως 29 εργαζόμενους θα υπάρχει ένα γνωμοδοτικό συμβούλιο στο όποίο θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι αλλά θα είναι μειοψηφία (2 στους 5) σε σχέση με τη διοίκηση. Τέλος για απολύσεις από 30 και πάνω εργαζόμενους την τελική απόφαση θα παίρνει ο υπουργός εργασίας.

Εκτός από το ότι θα έχουν χάσει τη μονιμότητα οι νέοι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα πληρώνονται χαμηλότερους μισθούς και θα έχουν μικρότερα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η διοίκηση του ΟΤΕ υπολογίζει πως οι νέοι εργαζόμενοι θα της κοστίζουν το 50% των παλιών!

Τέλος στη συμφωνία που υπογράφηκε κανένας λόγος δεν γίνεται για το καθεστώς με το οποίο θα δουλεύουν οι παλιοί εργαζόμενοι που δε θα φύγουν με εθελούσια.

Διάσπαση

Μία άλλη παράμετρος της συμφωνίας στον ΟΤΕ είναι και οι δραματικές αλλαγές που θα προκληθούν για το συνδικαλιστικό κίνημα. Μέχρι σήμερα το συνδικάτο του ΟΤΕ και γενικότερα αυτά των ΔΕΚΟ ήταν από τα πιο μαχητικά γιατί οι εργαζόμενοι απεργούσαν μαζικά χωρίς των φόβο της απόλυσης και γιατί οι ΔΕΚΟ αφορούν σημαντικούς τομείς της οικονομίας (ενέργεια, επικοινωνίες) όπου μία απεργία μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα.

Με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων οι εργαζόμενοι θα ζουν συνεχώς με το φόβο της απόλυσης ενώ οι καινούργιοι ακριβώς εξ αιτίας αυτού του φόβου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός από την κάθε κυβέρνηση.

Δούρειος ίππος

Όλα αυτά προβλέπει λοιπόν η συμφωνία στον ΟΤΕ και για όλους αυτούς τους λόγους η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΜΕ έδρασε σαν δούρειος ίππος του κεφαλαίου μέσα στους εργαζόμενους. Για όλους αυτούς τους συνδικα-ληστές και τα κόμματα που εκπροσωπούν δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η στάση τους ισοδυναμεί με ωμή προδοσία των εργαζομένων και για αυτό πρέπει να βρουν απέναντί τους όλο το εργατικό κίνημα εντός και εκτός ΟΤΕ.

Η στάση των ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΟΚ

Γελάνε και οι πέτρες τις τελευταίες μέρες με το παραλήρημα "αγωνιστικότητας" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ ενάντια στην συμφωνία στον ΟΤΕ.

Ο Πολυζωγόπουλος μίλησε για "επαίσχυντη συμφωνία" και ο Γιωργάκης για "αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος" ενώ σύσσωμη η ΠΑΣΟΚική ηγεσία απειλεί με διαγραφή τους συνδικαλιστές της στον ΟΤΕ.

Όλα τα παραπάνω όμως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα είπαν αφού είχαν περάσει 3 ολόκληρες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας!

Επιπλέον ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε αν τελικά διαφωνεί με την συμφωνία επί της ουσίας, απάντησε ότι ο ίδιος δεν είναι κρατιστής και ότι πρόβλημα που έχει με τη συμφωνία είναι ότι το κόστος της εθελούσιας θα πληρώσει το κράτος και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Με άλλα λόγια η θέση του Γιωργάκη για το θέμα είναι, ναι στην κατάργηση της μονιμότητας, ναι στις εθελούσιες, αλλά με μικρότερες αποζημιώσεις στους εργαζόμενους!!

Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι στις κορυφές του ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνούν πραγματικά με την συμφωνία αλλά απλά προσπαθούν με κορώνες να μειώσουν το πολιτικό κόστος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα