Array

ΟΤΕ: Πλιάτσικο – πρόκληση

Του Κυριάκου Χάλαρη

Ο κύκλος του ξεπουλήματος του ΟΤΕ που άνοιξε πριν 12 χρόνια το ΠΑΣΟΚ πουλώντας το 66% κομμάτι κομμάτι, ολοκληρώνεται σήμερα, με την εκχώρηση ουσιαστικά του ΟΤΕ στη γερμανική ‘Ντόιτσε Τέλεκομ’ (DT) από τη ΝΔ. Ο οργανισμός με χρηματιστηριακή αξία 9 δις ευρώ, με περυσινά μόνο κέρδη 770 εκατομμυρίων ευρώ, με τις τεράστιες επενδύσεις στα Βαλκάνια, με τον έλεγχο της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δεν θα έχει ουσιαστικά καμιά σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ παραχώρησε το management (δηλαδή τη διοίκηση) του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρία και ετοιμάζεται να της πουλήσει και σχεδόν ολόκληρο τον οργανισμό.

Αγοράζοντας από το Βγενόπουλο (20%), το Δημόσιο(3%) και το ΧΑΑ (2%) των μετοχών, η DT καταφέρνει να εξασφαλίσει το 25% του οργανισμού (όσο θα έχει και το ελληνικό Δημόσιο) και μετά από συμφωνία με τον Αλογοσκούφη να της εκχωρηθεί και το management. Ουσιαστικά όμως, το μάνατζμεντ είναι όλη η ουσία γιατί αυτό καθορίζει ουσιαστικά τα πάντα:

– Την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας, δηλαδή το πόσο θα αυξάνονται τα τιμολόγια του ΟΤΕ

– Τις εργασιακές σχέσεις, δηλαδή τις απολύσεις, τις προσλήψεις και το είδος των εργασιακών σχέσεων

– Τις επενδύσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, που πλέον θα γίνονται με τα κριτήρια του ανταγωνισμού

– Τις αγορές – συγχωνεύσεις κλπ

Με λίγα λόγια η εκχώρηση του μάνατζμεντ σημαίνει: ξεπούλημα ενός κερδοφόρου οργανισμού και εν λευκώ εκχώρηση στη Ντόιτσε Τέλεκομ να αυξήσει όσο θέλει τα τιμολόγια, να κάνει όσες απολύσεις θέλει, να σταματήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, με λίγα λόγια να κάνει ότι θέλει μέσα στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχει συνδιοίκηση

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, αφού ακόμα και στο εσωτερικό της έχει αντιδράσεις, υποστηρίζει ότι εξασφάλισε τη ‘συνδιοίκηση’ του οργανισμού από το ελληνικό δημόσιο και ότι θα έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε μια σειρά ζητήματα όπως: Απολύσεις, επενδύσεις, θέματα εθνικής ασφάλειας (τηλεπικοινωνίες στρατού, κυβέρνησης, υπουργείων κλπ). Την ίδια ώρα θα έχει λόγο στο διορισμό του διευθύνοντα σύμβουλου και υποτίθεται ότι η τιμολογιακή πολιτική θα ελέγχεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών είναι αρμόδια μόνο για να ελέγχει αν παραβιάζονται οι όροι του ανταγωνισμού, δηλαδή πρακτικά για να αποτρέπει τη μείωση των τιμολογίων και όχι την αύξηση. Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος (δηλαδή ο διευθυντής) θα είναι επιλογή της γερμανικής εταιρίας και η ελληνική πλευρά θα μπορεί μόνο να διαλέγει έναν από τους τρεις που θα προτείνουν οι Γερμανοί.

Όσον αφορά στο ζήτημα του βέτο και της συνδιοίκησης ο ίδιος ο Αλογοσκούφης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Αποκάλυψε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η παραχώρηση όχι μόνο του μάνατζμεντ αλλά και της μετοχικής πλειοψηφίας του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ. Αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές έχουν από 25% του οργανισμού. Μέχρι το 2013 ωστόσο το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να πουλήσει σταδιακά άλλο ένα 20% του οργανισμού στη γερμανική εταιρία και να μείνει μόνο με ένα 5%. Για ποια συνδιοίκηση επομένως και για ποιο βέτο μπορούμε να μιλάμε όταν η μια πλευρά θα έχει το 5% και η άλλη το 45%; Η συνδιοίκηση και τα βέτο είναι ένα μεγάλο παραμύθι που τα ίδια τα στελέχη της γερμανικής εταιρίας σε δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει: ‘Θέλουμε να αποκτήσουμε τον πλήρη διοικητικό έλεγχο του ΟΤΕ…Αυτό μεταφράζεται στο δικαίωμά μας να ορίζουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο και να έχουμε τον έλεγχο στη λήψη αποφάσεων’ είπε ο Ρενέ Όμπερμαν διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει

Η Ντόιτσε Τέλεκομ φυσικά είναι ο μεγάλος κερδισμένος του παιχνιδιού, μια και βάζει στο χέρι εύκολα και σχεδόν τζάμπα τον ΟΤΕ, που είναι μια μεγάλη, κερδοφόρα και δυναμική επιχείρηση. Οι Γερμανοί, ήδη προσβλέπουν σε άμεσα κέρδη 2 δις ευρώ από αυτή τη συμφωνία τα οποία θα προέλθουν από τα κέρδη του οργανισμού την επόμενη περίοδο και την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ντόιτσε Τέλεκομ δαπάνησε 2,5 δις ευρώ για την αγορά του 20% του ΟΤΕ από το Βγενόπουλο και άλλα 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ για το άλλο 3% από το ελληνικό δημόσιο για να ελέγξει έναν οργανισμό που η χρηματιστηριακή του αξία είναι 9 δις ευρώ, φαίνεται μια χαρά.

Ο Βγενόπουλος, που πούλησε τις μετοχές του ΟΤΕ στους Γερμανούς αρκετά πάνω από τη χρηματιστηριακή τους αξία κέρδισε μέσα σε 6 μήνες 700 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό χωρίς να κάνει τίποτα, πουλώντας και αγοράζοντας αέρα. Και αυτός μια χαρά

Το ελληνικό δημόσιο είναι ο μεγάλος χαμένος, αφού εκχώρησε τη διοίκηση του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρία, μαζί και την υπόσχεση να της πουλήσει τον υπόλοιπο οργανισμό την επόμενη 5ετία. Και τι κέρδισε; Μόλις 5 εκ. ευρώ από την πώληση του 3% των μετοχών του ΟΤΕ. Εδώ και η απλή αριθμητική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο ΟΤΕ, που έδωσε 2 δις περίπου για να αγοράσει το Γερμανό, που πέρυσι τα κέρδη του έφτασαν τα 770 εκατομμύρια ευρώ, που έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία, θα διοικείται πλέον από την DT για 500 εκατομμύρια ευρώ που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε καν τις τρύπες του δημόσιου ελλείμματος.

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ και οι καταναλωτές είναι οι άλλοι χαμένοι. Γιατί πλέον ανοίγει ο δρόμος για όλο και ακριβότερες υπηρεσίες όλο και πιο χαμηλής ποιότητας. Η πολύ πρόσφατη ιστορία της Ντόιτσε Τέλεκομ το αποδεικνύει μια και στη Γερμανία ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Την ίδια ώρα άλλωστε στην Ελλάδα θα διοικεί με στόχο το όλο και μεγαλύτερο κέρδος, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξάνει όσο θέλει τα τιμολόγια και θα υποβαθμίζει όσο θέλει την ποιότητα των υπηρεσιών.

Εκτός των άλλων η παραχώρηση της διοίκησης του ΟΤΕ στη γερμανική εταιρία γίνεται παράλληλα με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου της Siemens. Η Siemens για να εξασφαλίσει προνομιακές συμβάσεις με τον ΟΤΕ, όλη την προηγούμενη δεκαετία λάδωνε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων και διευθυντές του ΟΤΕ. Αν αυτό έγινε όταν ο ΟΤΕ διοικούνταν από το ελληνικό δημόσιο, μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει τώρα που η Ντόιτσε Τέλεκομ θα κανονίζει τις προμήθειες του οργανισμού και δεν θα ελέγχεται από κανέναν.

Δημόσιος ΟΤΕ κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση

Την ίδια ώρα όμως χρειάζεται και ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις στην κυβέρνηση και θα διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων, χωρίς τις μίζες της Siemens, με φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι της βάσης και τα κόμματα της αριστεράς, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι που έχουν το βάρος για την υπεράσπιση ενός προγράμματος που θα βασίζεται στα εξής αιτήματα:

– Σταμάτημα της εκχώρησης της διοίκησης του ΟΤΕ και των υπόλοιπων ιδιωτικοποιήσεων

– Πλήρη εθνικοποίηση του ΟΤΕ και όλων των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων

– Εργατικός έλεγχος και εργατική διαχείριση στις δημόσιες επιχειρήσεις. Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερασπίσουν τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων κάτω από συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου. Μέσα από τις δικές τους εκλεγμένες και άμεσα ανακλητές επιτροπές και την αποφασιστική συμμετοχή τους στη διοίκηση κάθε δημόσιας εταιρίας μπορούν να χτυπήσουν τη διαφθορά που επικρατεί στο δημόσιο και να αποτελέσουν εγγύηση για τη λειτουργία κάθε δημόσιας επιχείρησης.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Μόλις τόλμησε η Λούκα Κατσέλη – υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας – να ψελλίσει κάτι για ‘επανένταξη του ΟΤΕ στο Δημόσιο’ όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία, όλοι έτρεξαν να τα μαζέψουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ ‘δεν είναι κρατιστές’ και η Χαριλάου Τρικούπη διέδιδε ότι αυτά που είπε η Κατσέλη ‘παρεξηγήθηκαν’. Την τελική διόρθωση έκανε πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος διευκρίνισε ότι ‘θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα για να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο’.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ πουλώντας το 66% του οργανισμού. Και η ΝΔ ξεκίνησε από εκεί που τελείωσε το ΠΑΣΟΚ Όσον αφορά στην επανένταξη του ΟΤΕ στο Δημόσιο, ο ‘νομικός δρόμος’ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι η εθνικοποίηση του ΟΤΕ, χωρίς καμία αποζημίωση στους μιζαδόρους της MIG και της DT. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν έχει καμιά σχέση με τέτοιου είδους αιτήματα, μια και είναι το κόμμα που ταυτίστηκε με το ξεπούλημα του Δημοσίου. Εξάλλου, όχι μόνο ο ΟΤΕ αλλά και η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ και τόσοι άλλοι δημόσιοι και κερδοφόροι οργανισμοί άνοιξαν την πόρτα τους στους ιδιώτες επί ΠΑΣΟΚ.

Πρόγραμμα δράσης

Το ξεπούλημα του ΟΤΕ χρειάζεται να απαντηθεί με ένα δυναμικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Ωστόσο η ΟΜΕ – ΟΤΕ μέχρι τώρα δεν έχει δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Μπήκε πολύ καθυστερημένα στον αγώνα, αμέσως μετά το κλείσιμο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, αφήνοντας σημαντικό χρόνο να πάει χαμένο. Οι 2 απεργίες που κάλεσε το Μάη ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετές. Και οι δηλώσεις της ηγεσίας της ΟΜΕ – ΟΤΕ ότι ‘αντί απεργιών διαρκείας θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν την πώληση του οργανισμού με νομικά μέσα’ ουσιαστικά σημαίνει παράδοση άνευ όρων. Κατά τη γνώμη μας, είναι τόσα αυτά που διακυβεύονται με το ξεπούλημα του ΟΤΕ που θα χρειαζόταν μια ουσιαστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε:

– Απεργία διαρκείας των εργαζομένων του ΟΤΕ για να μην περάσει το ξεπούλημα στην Ντόιτσε Τέλεκομ

– Συνεννόηση με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, των λιμανιών, των ΕΛΤΑ, της ΟΑ και όλων των ΔΕΚΟ που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με στόχο κοινές απεργίες και κοινές απεργιακές συγκεντρώσεις

– Πλατιά ενημέρωση της κοινωνίας για τις επιπτώσεις του ξεπουλήματος του ΟΤΕ και των ιδιωτικοποιήσεων και κάλεσμα σε όλους τους κλάδους για απεργία συμπαράστασης ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ

– Πίεση στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους καλώντας άμεσα γενική απεργία για να σταματήσει το ξεπούλημα

– Δημοκρατία στο κίνημα, αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις εργαζομένων και εκλογή απεργιακών επιτροπών, ώστε να ελέγχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα