Ωρομισθία και εκπαίδευση: Εξελίξεις στον τομέα των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών


Της Χριστίνας Κυπρίδου, ωρομίσθιας εκπαιδευτικού

Το εργασιακό καθεστώς που βιώνει σήμερα ο ωρομίσθιος εκπαιδευτικός όλων των κλάδων (θέατρο, πληροφορική, εικαστικά, μουσική κ.α.) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία λέξη: δουλεία .Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πάρα πολλά και πλέον αφόρητα: καθυστερημένες έως ανύπαρκτες πληρωμές των δεδουλευμένων, ασήμαντη και υποτιμητική ωριαία αποζημίωση, ανάθεση επιπλέον απλήρωτων ωρών μέσω των εφημεριών και της σίτισης των παιδιών, μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο και κενά μη πληρωτέα, συλλογή μορίων προϋπηρεσίας με καμία προοπτική, καμία χορήγηση επιδόματος ή ασφάλισης με τη λήξη της σύμβασης κάθε Ιούνιο και με το νέο σχολικό έτος ξανά απ’ την αρχή!

Η σύσταση του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών ήταν μια μεγάλη ανάγκη δράσης μπροστά σε αυτόν τον εργασιακό εξευτελισμό! Οι 2 ανοιχτές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΔΟΕ (7/03/09 και 26/04/09) συσπείρωσαν έναν κόσμο αγανακτισμένο, από όλους τους κλάδους, με διάθεση για δράση και ανατροπή της εργασιακής δουλείας που βιώνει. Οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν μέσα σ’ αυτό το διάστημα στη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης στην Ομόνοια αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας έπεσαν πάνω σε τοίχους από λόγια και εμπαιγμούς. Το άνοιγμα του θέματος που έχει γίνει στα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) χωρίς φανφάρες και μελοδράματα αλλά με την ρεαλιστική απεικόνιση της εργασιακής μας πραγματικότητας βοηθάει στο να ενημερωθεί ο κόσμος και να ασκηθεί η αναγκαία πίεση στους εν απουσία κυβερνώντες .Ήδη διακινείται σχετική αφίσα σε όλα τα σχολεία που εργαζόμαστε καθώς και πανελλαδικό ψήφισμα για τη συγκέντρωση υπογραφών από συναδέλφους ωρομίσθιους και μόνιμους εκπαιδευτικούς, συλλόγους ,σωματεία. Ακόμα γίνεται προσπάθεια επαφής με τους συλλόγους εκπαιδευτικών ανά περιοχή και τη σύσταση επιτροπών ωρομισθίων. Πολύ σημαντικός είναι ο συντονισμός δράσεων που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών Αθήνας και της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων μέσω ανοιχτής ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με ανταλλαγή απόψεων και σχεδιασμού δράσεων, καθώς και με τη δημιουργία του νέου ηλεκτρονικού site www.oromisthioi.gr.

Σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας συνέλευσης του Συντονιστικού (26/04/09) καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη νέα διαμαρτυρία στο Υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια και της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 14/05 και ώρα 10:00, καθώς και στην επόμενη συνέλευση του Συντονιστικού στις 17/05,στις 17:00 στα γραφεία της ΔΟΕ. Μόνο μια απάντηση ενότητας μπορεί να αντιπαραταχθεί από όλους εμάς μπροστά στον κατακερματισμό της εργασιακής και κοινωνικής μας συνείδησης!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής