Της Σύνταξης του “Ξ”
Έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, που έστειλε τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στη φυλακή για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η τεράστια σημασία της καταδίκης τους αναδεικνύεται αν σκεφτεί κανείς τι θα σήμαινε η αθώωσή τους ή αν πέφτανε στα «μαλακά».
Θα τους έδινε τη δυνατότητα να αυτοπαρουσιαστούν σαν «ήρωες», ενώ θα είχαν την ίδια ώρα πρόσβαση στις βουλευτικές τους αποζημιώσεις και τη δυνατότητα να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους οργανωτικά και σε επίπεδο επιρροής της κοινωνίας.
Την ίδια ώρα όμως, ήταν φανερό πως όσο οι κοινωνικές συνθήκες που γεννούν τον φασισμό δεν εξαλειφθούν (φτώχεια, ανεργία, ακραίες ανισότητες κλπ), η απειλή της Ακροδεξιάς και των φασιστικών ομάδων παρέμενε. Σήμερα, μια σειρά από εξελίξεις αποδεικνύουν πως αυτή η απειλή αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα από διάφορους σχηματισμούς.
Τα 7 ακροδεξιά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιούνη, συγκέντρωσαν 13,93% και 725.248 ψήφους. Τρία από αυτά μπήκαν στη βουλή (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ) με τους «Σπαρτιάτες» να είναι το πιο ανησυχητικό, αφού αποτελεί τον Δούρειο Ίππο του Ηλία Κασιδιάρη.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η δράση τους στους δρόμους. Τον περασμένο Μάη, φασίστες επιτέθηκαν σε 16χρονο μετά από αντιφασιστική διαδήλωση στο Ν. Ηράκλειο και τον μαχαίρωσαν στο πόδι, ενώ τον Ιούνη, τα φεστιβάλ Υπερηφάνειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δέχτηκαν επίθεση από ομάδες εφήβων φασιστών. Στα Χανιά οι Σπαρτιάτες κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση την ημέρα του Αυτό-οργανωμένου Pride.
Τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο όμως, αποτελούν τη μέχρι στιγμής κορύφωση για το τι σημαίνει φασιστική απειλή. Οπλισμένοι τραμπούκοι, ποτισμένοι με ρατσιστικό μίσος έχρισαν τους εαυτούς τους αυτόκλητους τιμωρούς και «συνέλαβαν» μετανάστες, κατηγορώντας τους πως είναι εμπρηστές και υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές που κατακαίνε την περιοχή (δείτε περισσότερα για το θέμα αυτό εδώ).
Η κυβέρνηση σήμερα, όπως και όλες των τελευταίων χρόνων φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη των ακροδεξιών. Είναι αυτές που με τις πολιτικές τους γεννούν τις συνθήκες για να καρποφορήσουν οι φασιστικές ιδέες. Και είναι το σύστημα που υπηρετούν πιστά που χρειάζεται τις φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες, σαν ένα ακόμα όπλο ενάντια στο εργατικό κίνημα.
Είναι το ελληνικό κράτος και η ελληνική αστυνομία που επιτρέψανε σε 150 νεοναζί από την Κροατία να διασχίσουν όλη τη χώρα μέχρι να φτάσουν στην Αθήνα και να δολοφονήσουν τον Μιχάλη Κατσούρη.
Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης που για να αποφύγουν τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών τους κατηγορούν τους μετανάστες πως είναι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές, δημιουργώντας μια στενή σχέση εξάρτησης και ενίσχυσης της Ακροδεξιάς.[1]
Απέναντι στη δυστοπία που προσπαθούν να επιβάλουν όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή της αντίστασης. Η πλευρά των ανθρώπων που συμμετείχαν στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας και υπερασπίστηκαν την πορεία απέναντι στους φασίστες. Τον κόσμο που κατέβηκε μαζικά στο Αυτό-οργανωμένο Pride στα Χανιά για να απαντήσει στην πράξη στις απειλές των Σπαρτιατών, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν καν στο κάλεσμά τους! Στον Έβρο οργανώθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση, αλλά και καλέσματα συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για πυροσβέστες και πυρόπληκτους.
Μέχρι στιγμής, το αντιφασιστικό κίνημα έχει επιδείξει καλά αντανακλαστικά απέναντι στους φασίστες και τους ακροδεξιούς. Χρειάζεται όμως να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα, να πάρουμε πρωτοβουλίες και να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας, χτίζοντας αντιφασιστικές επιτροπές στις γειτονιές μας, στους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία και τις σχολές μας. Να οργανώσουμε εκστρατείες ενημέρωσης για το τι σημαίνει η άνοδος της Ακροδεξιάς και των φασιστικών ιδεών και να προβάλουμε προτάσεις αγώνα ενάντια στη φτώχεια και τις ανισότητες.
Ο χρόνος είναι ακόμα με το μέρος μας, οι φασίστες μετά την καταδίκη της ΧΑ δεν έχουν καταφέρει να ανασυνταχθούν, να φτιάξουν δολοφονικές ομάδες κρούσης όπως είχαν την περίοδο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Όμως η είσοδος τους στη βουλή θα τους ενισχύσει και σε επιρροή αλλά και οργανωτικά. Η ανάγκη για το χτίσιμο και την ενίσχυση του αντιφασιστικού κινήματος είναι επιτακτική.
Τα πρώτα μας ραντεβού πρέπει να είναι στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις για την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη. Να βάλουμε στόχο να οργανώσουμε τις μαζικότερες συγκεντρώσεις μέχρι τώρα και να στείλουμε το μήνυμα πως δεν έχουμε ξεχάσει τον Παύλο, δεν έχουμε ξεχάσει τον Σαχζάτ Λουκμάν, δεν έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει φασισμός.
________________________
[1] efsyn.gr: Χτύπησε ταβάνι η αλαζονεία Μητσοτάκη στη βουλή