Οργανώσεις σε ΗΠΑ: επιστολή διαμαρτυρίας προς Α. Τσίπρα για συμμαχία με τον δικτάτορα της Αιγύπτου

Η «Καμπάνια για την Ειρήνη και την Δημοκρατία» (Campaign for Peace and Democracy) – οργάνωση Αμερικάνων ακτιβιστών (ανάμεσα τους ο Νόαμ Τσόμσκι και η Ναόμι Κλάιν) με δράση ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό·

η Αριστερή Κίνηση Νέας Υόρκης (ΑΚΝΥ) – οργάνωση Ελλήνων αγωνιστών που ζουν στη Νέα Υόρκη·

η οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ΗΠΑ·

και  το Δίκτυο Αλληλεγγύης ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική (Middle East Northern AfricaSolidarity Network US)–  οργάνωση Αραβοαμερικάνων που ζουν στις ΗΠΑ,

εξέδωσαν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, με θέμα την διαφαινόμενη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στα πλαίσια του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία».

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των τεσσάρων οργανώσεων [*]

 

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα από φίλους του αγώνα της Ελλάδας για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία

Αγαπητέ κύριε Τσίπρα,

Είμαστε Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί, Αιγύπτιοι και Αιγυπτιοαμερικανοί, κάτοικοι των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο και όχι μόνο, που έχουμε εμπνευστεί και παρακολουθήσει με θαυμασμό τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τα τελεσίγραφα των κυβερνώντων της Ευρώπης και να χτίσουν μια κοινωνία που θα ελέγχεται από τους ανθρώπους της εργασίας. Με αυτή την ιδιότητα σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή.

Η φωτογραφία στην οποία ανταλλάσσετε χειραψία με το δικτάτορα της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έχει προκαλέσει σοκ στους φίλους της Ελλάδας. Φυσικά καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά, ότι στο σημερινό κόσμο η διπλωματία μπορεί να είναι μια πολύ άσχημη υπόθεση. Επιπλέον δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι μια χώρα που βρίσκεται κάτω από την οικονομική μπότα της Τρόικα μπορεί να αποφύγει εμπορικές συμφωνίες και σχέσεις με μάλλον απεχθείς δυνάμεις και κυβερνήσεις.

Αυτό που μας απασχολεί ωστόσο, είναι το πολιτικό μήνυμα που μεταφέρει η συγκεκριμένη φωτογραφία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τραβήχτηκε στα πλαίσια συνάντησης για τη δημιουργία συμμαχίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου που θα συμβάλει στον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία».

Τόσο οι Έλληνες που έχουν ζήσει στο παρελθόν δικτατορίες, όσο και οι Αιγύπτιοι, οι Ιρακινοί, οι Υεμένιοι, οι Αραβοαμερικανοί και πολλοί άλλοι, ξέρουν πολύ καλά, ότι αυτή η φράση αποτελεί τη συγκάλυψη της καταπίεσης, των βασανιστηρίων, της στέρησης των πολιτικών ελευθεριών, τις απαγορεύσεις των εργατικών οργανώσεων, τις φυλακίσεις και τις δολοφονίες.

Αυτές είναι οι συνθήκες που βιώνει η αιγυπτιακή κοινωνία σήμερα κάτω από το καθεστώς του Σίσι και με αυτή την έννοια ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο.

Πρόσφατα στην Αίγυπτο διοργανώθηκε συνέδριο με καλεσμένους ξένους επενδυτές, το ΔΝΤ και άλλους αντίστοιχους εκμεταλλευτές, στην πόλη Sharm el-Sheikh. Η καταπιεστική, δολοφονική πολιτική που ακολουθεί το καθεστώς Σίσι, στοχεύει πάνω από όλα στο να αποδείξει σε τέτοιου είδους  δυνάμεις ότι η χώρα είναι ένα ασφαλές πεδίο για επενδύσεις. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να ακολουθήσει μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική, δηλαδή να αντισταθεί στις απαιτήσεις του ξένου κεφαλαίου για καταστολή και περικοπές προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των επενδυτών και να συμμαχήσει με τους φτωχούς, τους άνεργους, τους συνταξιούχους κοκ.

Οι πρόσφατες μεγάλες ανατροπές και στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, ισχυροποίησαν την Αριστερά, το εργατικό και το γυναικείο κίνημα και άλλα κινήματα διεθνώς, εμπνέοντας τα να βγουν και τα ίδια στους δρόμους, ανάμεσα στα άλλα και για να υπερασπιστούν τον αιγυπτιακό και τον ελληνικό λαό ενάντια στην αντίδραση και την καταστολή που αντιμετώπισαν.

Στο ίδιο πνεύμα είναι που και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την επείγουσα ανάγκη να μεταφερθεί το παράδειγμα της αντίστασης σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο αγώνας στην ίδια την Ελλάδα, σημειώνοντας για παράδειγμα την ελπίδα που θα έφερνε μια ενδεχόμενη νίκη του Ποδέμος στην Ισπανία. Τέτοιου είδους διεθνιστικές προσεγγίσεις αποτελούν για μας αντικείμενο θαυμασμού.

Δηλώνουμε τη συνεχή μας αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και υποσχόμαστε να σταθούμε στο πλευρό της σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές κατά τις οποίες οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις τους βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αυτή την στάση την βλέπουμε ως μέρος του καθήκοντος που έχουμε απέναντι στους συμμάχους μας διεθνώς – συμπεριλαμβανομένης και της αλληλεγγύης μας στους δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους πολιτικούς κρατούμενους, σε όλους όσους αντιμετώπισαν την καταπίεση και τη βία στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν την εξέγερση στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μια εξέγερση που είναι τόσο συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο ελληνικό κίνημα.

Κύριε Τσίπρα, σαν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαρκούς αλληλεγγύης, σας ζητάμε να βασιστείτε στους φίλους σας σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να επεκταθεί το ελληνικό παράδειγμα και να μην υποκύψετε στην –απόλυτα κατανοητή αλλά λανθασμένη– αναζήτηση ψεύτικων συμμάχων σε μαρμάρινες αίθουσες και ατσάλινες φυλακές.

Με αλληλεγγύη

  • Καμπάνια για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (Campaign for Peace and Democracy)

  • Aριστερή Κίνηση Νέας Υόρκης – κίνηση αλληλεγγύης στην Ελλάδα

  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΗΠΑ

  • Δίκτυο Αλληλεγγύης ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική (Middle East Northern AfricaSolidarity Network US)

__________________________

[*] Το κείμενο στα αγγλικά εδώ: http://www.cpdweb.org/letters/Tsipras_letter.shtml

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα